Na Okoř je cesta jako žádná ze sta

Cice moje drahé! Mám už plný foťák pestrofarebných jesenných outfitov, ktoré sledujete môj Instagram, ste už určite nejaké aj videli. Len k článkom o nich sa akosi neviem dostať, veď sa len kade-tade táram. Už som si myslela, že po všetkých tých cestovateľských zážitkoch začnem písať konečne aj o móde, ibaže sa nám vydaril hádam posledný teplý a slnečný víkend a ja som sa bola tárať zas. Tentokrát s mojimi deťmi. Dávam sem teda celkom horúci článok s fotografiami zaliatymi jesennými slnečnými lúčmi, tie s kabátmi ešte počkajú.
Výlet vymyslela dcéra Pragmatická a keď mi oznámila, kam by rada šla, nemohla som odolať. Malebnú obec Okoř som mala v merku už dávno. Dedinka je to ešte menšia ako malá, dnes má len 110 obyvateľov, zato ale ponúka toľko krás, že človek nevie, čo má skôr obzerať. Radosť z cieľa výletu som hneď rozšírila po celej familií, takže sme za dobrodružstvom napokon vyštartovali ako silná päťčenná výprava.


Hrad Okoř


Ocitili sme sa na veľmi starom a mystickom mieste. Územie darovalo knieža Přemysl Oráč členovi svojej družiny, ktorý sa volal Okrs. Ten tu v roku 731 postavil hrad, neskôr premenovaný na Okoř. Hrad bol často prestavovaný, menil svojich majiteľov, až bol napokon počas tridsaťročnej vojny zničený. Čo sa dalo po skaze odniesť, to sa rozpredalo, o zvyšok sa postarali obyvatelia obce pod ním. Domy v Okoři sa pýšia nádherným kamenným murivom.



Najkrajšia časť hradu - hradná ranogotická kaplnka vo veži bola vybudovaná v 13. storočí. Po zničení a vyrabovaní hradu vznikla na veži zvislá trhlina, ktorá spôsobila, že sa v roku 1800 zrútila celá jej polovica.


Ruina hradu Okoř patrí medzi najviac zobrazované české hradné zrúcaniny. Dnes patrí obci, ktorá sa stará o zamedzenie ďalšieho rozkladu muriva a ruinu sprístupnila verejnosti. V letných mesiacoch sa na hrade a najmä na lúke pod ním konajú šermiarske vystúpenia, výpravné bitky, koncerty a veľké festivaly.

Obec Okoř je jednoducho populárna. Leží len 15 km sverovýchodne od Prahy a keď kuknete na fotografie, bude vám jasné, prečo je tomu tak.







Outfit


Staršia dcéra nielenže vymyslela výlet, ale hneď aj zavelila, že si mám chystať handry na fotografovanie. Prvé fotografie ukazujú, že som si na turistiku obula tenisky, ako by urobil každý príčetný človek. Do tašky som však pribalila aj štekličky, ktoré som dostala práve od nej.

Topánky sú originál vintage, dievka ich splašila na nejakej burze. Netrúfam si odhadnúť, z ktorých rokov minulého storočia pochádzajú. Sú vo veľmi zachovalom stave, pretože sú maličké a veľmi úzke v priehlavku, tie obuje málokto. Také Popoluškine črievice. Ja ich pobiede natiahnem len s obuvákom. Keď sú už však chodidlá dnu, sú prekvapujúco pohodlné, obopnú nohy ako druhá koža.
Postaršia Popoluška v zánovných črievičkách v zbúranom zámku 😄.





Obec Okoř bola pred niekoľkými desiatkami rokov veľmi vyhľadávaná pražskými umelcami. Nádherné prostredie pritiahlo najprv maliarov, neskôr tu začali kupovať domy herci a iné známe osobnosti.

Priamo na návsi stojí kamenný dom hudobného skladateľa Petra Hapku. Myslím, že je ešte stále na predaj. Podobne malebne to vyzerá všade, aj keď prisťahovalecký boom už skončil. Dedina nemá vybudovanú infraštruktúru, na nákupy a po všetky služby treba zájsť do blízkych väčších obcí.



 

Tunel do iného sveta


Vyobzerali sme teda hrad aj dedinu. Slnko sa už chýlilo k obzoru, keď synátor Salámista ešte navrhol niekoľkokilometrovú túru. Vraj k starému dolnému mlynu. Figu k mlynu, bola to len zámienka pre architektúru obdivujúcich členov rodiny. Na to sa veru môj vnuk Otesánek nechytil. Šomral, že už má toho dosť, on musí ísť neodkladne domov. Robiť si domáce úlohy, hehe. Salámista musel teda s pravdou von. Ideme hľadať kešku!

Keška je taký malý poklad, ukrytý na nejakom zaujímavom mieste. Hľadanie kešiek je medzi mladými ohromne populárne, je to dobrodružstvo. Keška v Okoři mala takýto zaujímavý popis a keď nám ho Salámista prečítal, kráčal už Otesánek do boja v prvej línii ako husár: 
Tato keška je na dobře dostupném místě na okraji lesa. Když se budete chovat tiše, uvidíte zde lesní zvířátka. Ale tím asi končí veškerá sranda!!! Po chvíli hledání se přiblížíte k mystické bráně, která má dva portály. Radím použít spodní vchod a rozhodně se nesmí procházet celým tunelem až na druhou stranu, protože by nemuselo býti cesty zpět. Mohli by jste se ocitnout v jiném světě a již se nikdy nesetkat se svými dětmi, psi, atd. Při zapisování do logbooku dávejte raději stále pozor, mohli by jste narazit na astrální bytůstky nebo trpaslíky :-)
Tú túru sme veru neoľutovali. Nech žijú kešky! Fantastická prechádzka jesennou prírodou pri západe slnka to bola. Ak by ste ju chceli absolvovať, pustite sa cestou pod hradom popri zrekonštruovanom Trojanovom mlyne z 15. storočia smerom na sever.


Prírodná pamiatka Zákolanský potok, európsky významná lokalita. Oblasť je chránená kvôli výskytu dvoch pôvodných druhov rakov: raka riečneho a raka riavového (česky rak kamenáč).




Toto je tá tajuplná brána s dvomi portálmi. Lesný mostík, celý postavený z kameňov. Kešku sme našli! Bol to trpaslík z kindervajca a Otesánek si ho okamžite privlastnil. Šťastný bol ako blcha. Lovili sme teda po taškách iné poklady pre ďalších hľadačov. Kešku si vziať môžete, ale ju musíte niečím nahradiť. Pri poklade vždy býva "kniha", do ktorej Salámista zapísal, že je keška "odlovená". Veľký aj malý, obaja chlapci sa nám hrali 😄.


Názov článku je prvým veršom zo známej trampskej pesničky Okoř.

Outfit:

Pulóver: Betty Barclay
Sukňa: Mango
Opasok: tiež je už vintage, mám ho roky a pochádza z minulého storočia, hehe
Topánky: no name, vintage
Tenisky: Vagabond
Kabelka:  Haily´s (Zoot.cz)




Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Jaj, krásny výlet to bol. Črievičky sú neskutočné, škoda, že ich nikto neobujeme.
    A len kukám ako puk, čo všetko sa eště nedozvieme z Tvojich článkov! Ďakujeme, dám prečítať i Otesánkovi :-)

    Jo, a ten bazar sa volal "Týdenní swap": https://www.facebook.com/events/2528400447222267/
    To je ešte len téma pre tento blog!

    Pragmatická <3

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram