Lovec dizajnu: Eva Jiřičná

Retrospektívnu výstavu svetoznámej českej architektky a dizajnérky Evy Jiřičnej videlo v pražskom Centre současného umění DOX viac ako 40.000 návštevníkov a my so Zuzanou a Danom sme patrili medzi tých posledných. Výstava pred pár dňami skončila, toto teda nebude pozvánka, ale obrazová reportáž o podujatí, ktoré pre nás bolo nevšedným zážitkom.

Eva Jiřičná


Architektka sa narodila v Zlíne, ale viac ako 45 rokov žije a pracuje v Londýne, kde v roku 1984 založila vlastný ateliér Eva Jiricna Architects. V roku 1999 spolu s Petrom Vágnerom založila v Prahe ateliér AI - DESIGN, pričom oba ateliéry poskytujú komplexné architektonické služby. K ich klientom patria významné spoločnosti a inštitúcie z celého sveta.



Eva Jiřičná si vyslúžila mnohé ocenenia za osobitý prístup v oblasti architektúry a dizajnu - bol jej udelený titul Kráľovský priemyselný dizajnér, Rád Britského impéria za dizajn, bola zvolená členkou Kráľovskej akadémie umenia a uvedená do Americkej siene slávy. Získala čestné doktoráty a profesúry na niekoľkých univerzitách, pracuje v porotách architektonických súťaží a prednáša o svojej práci po celom svete. Zrelá, úspešná žena.


Mnohé z jej stavieb či interiérov sa nachádzajú aj na území Českej republiky, o jej Oranžérii na Pražskom hrade som už písala TU

Všetky projekty na výstave zastúpené neboli, je ich obrovské množstvo, aj keď podľa kurátora výstavy expozícia predsa len zahrňovala takmer 700 projektov, či už vo fotografiách, alebo na premietacom plátne. Samotné rozprávanie Evy Jiřičnej o jednotlivých zákazkách bolo tou najpútavejšou časťou, odhaľovalo filozofiu jednotlivých stavieb a i borenie sa s rozličnými problémami počas ich realizácie.


Najkrajším exponátom bolo nepochybne sklenené točité schodisko, vytvorené v roku 1994 pre interiér parížskej pobočky siete obchodov Joan & David. Po jej zrušení v roku 1998 bolo schodisko demontované a prevezené do Českej republiky. Po viac ako 20-tich rokoch bolo zreštaurované pre účely tejto výstavy.
 



Ženská ruka je tu veru poznať. Tiež vám to schodisko evokuje šperk?


Bohužiaľ, všetky pokusy o nafotenie môjho outfitu v tomto osvetlení boli márne...




Na galérii bolo vystavených 25 modelov stavieb z celého sveta... a mnohé mi tiež pripomínali šperky.


Kongresové centrum v Zlíne.


Autobusová stanica v Benátkach.


Zóna viery - Millenium Dome v Londýne.


Kostol sv. Anny


Toto dielo Evy Jiřičnej som ešte naživo nevidela. Najprv ma veľmi zaujal model, ale až rozprávanie autorky na plátne ma primälo pozrieť sa na stavbu bližšie a musím povedať, že klobúk dole, pani architektka!

Na ťažko skúšané kostoly som v poslednej dobe akosi zaťažená, tejto stavbe teda venujem najviac pozornosti.



Kostol v Starom Měste pražskom bol postavený v 14. storočí ako súčasť kláštora dominikánok. Za Jozefa II. bol kláštor zrušený, kostol odsvätený a následne využitý ako tlačiareň! Taká tlačiareň potrebuje svoje, a tak bola strhnutá gotická klenba, odstránené 3. podlažie veže a vybudovali sa drevené podlažia po celej výške lode. Neúcta k starým stavbám tu bola vždy... nebolo to nijaké cudzie vojsko, čo tento kostol zničilo.

Koncom 20. storočia prešla stavba konzerváciou vonkajšej fasády a strechy, ale stále slúžila ako sklad papiera. Chátranie kostola dosiahlo bod, v ktorom šlo už o jeho samotnú existenciu. Nikto sa však do nákladnej a riskantnej rekonštrukcie pustiť nechcel. O záchranu sa pokúsila Nadace Vize a na túto prácu si najala Evu Jiřičnú.


Ako autorka v rozprávaní o projekte naznačila, až vtedy nastali tlaky od mesta a pamiatkárov, aby bol kostol vo vnútri zrekonštruovaný do pôvodného stavu. Jiřičná však spolu s historikmi vytvorila úplne iný koncept rekonštrukcie.

Drevené podlažia boli odstránené a odkryla sa nádherná konštrukcia krovu. Bývalé gotické klenby sú len naznačené tenkými oceľovými trubicami, takže zvnútra vidno najstaršiu drevenú konštrukciu v Prahe!

Vnútorné steny zostali tak, ako ich ohlodal zub času. Fragmenty fresiek boli odborne zreštaurované, na stenách sa dá čítať celá história chrámu.



Rekonštrukciou vznikol nevšedný a impozantný univerzálny priestor s kapacitou až 300 osôb, vhodný pre koncerty, divadelné predstavenia, konferencie, výstavy a tak podobne. Je to krása, túto stavbu musím rozhodne vidieť.


Outfit


Túlali sme sa priestormi DOX-u v snahe nájsť dobré svetlo, napokon sme ho našli aj tak len vonku na terase. O DOX-e a o Gulliverovi Martina Rajniša (obrovskej vzducholodi) som písala TU.

Outfit je jasne čitateľný. Čierny základ ako farba architektov, trochu žltej ako pocta výstave Evy Jiřičnej, no a autorský šperk... bez niečoho podobného nehodno do DOX-u ani len vstúpiť. 😉






Outfit:

Tričko: Tchibo
Nohavice: Dorothy Perkins
Vesta: Zara 
Tenisky: Converse
Kabelka: Zara
Autorský náhrdelník: OVÁ šperky

Fotografie kostola sv. Anny: www.facebook.com/PragueCrossroads/
Ďalšie články o architektúre, výtvarnom umení, galériách, módnych značkách a návrhároch v sekcii Lovec dizajnu.


 





Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Eva Jiřičná je úžasná, nejen jako architektka, ale jako ženská, která je vtipná a moudrá zároveň a k tomu ještě dobře vypadá. Byla jsem na její "přednášce", spíš besedě, a byla jsem z ní nadšená.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som pozerala to jej rozprávanie ako prikovaná. Je skutočne v každom ohľade skvelá!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram