Expresionistka na návšteve u impresionistov

Kultúrna referentka Zuzana sa s tým tentokrát nepárala a rovno mi poslala precízne vypracovaný zoznam aktuálnych výstav v Prahe. Aj tento rok prileteli s manželom Danom do Matičky od mora a neexistuje, aby tu len tak sadli do auta a odjechali na Slovensko. Dovolenka pri mori je síce fajn, ale Praha predsa len nie je nijaká prestupná stanica a či čo. To si oni ešte pár dní voľna pridelili. Na kultúru. Sa mám! Nemusím pátrať, čo sa tu deje, košická priateľka dávno všetko vyňúrala, stačí si vybrať, kam spolu pôjdeme. A tak som si s radosťou vybrala.

Francúzsky impresionizmus, majstrovské diela zo zbierky Ordrupgaard


V spolupráci s dánskym umeleckým múzeom Ordrupgaard usporiadala Národní galerie Praha výstavu obrazov francúzskych impresionistov, ktoré kedysi patrili súkromnému zberateľovi francúzskeho moderného umenia, Wilhelmovi Hansenovi.




Inak sa chodím dívať na obrazy a bude asi najlepšie, keď rovno priznám, že som sa neudržal a nakúpil som diela za nemalé peniaze", napísal Wilhelm Hansen. 
V priebehu prvej svetovej vojny a krátko po nej sa mu podarilo zhromaždiť kolekciu malieb, ktorá nemala v Škandinávii obdoby. Zbierku zakrátko sprístupnil verejnosti a neskoršie ju odkázal dánskemu štátu.


Výstava predstavuje len výber (60 obrazov) z rozsiahlej Hansenovej zbierky, pričom nejde len o čisto impresionistické diela, ale o prierez francúzskym maliarstvom 19. storočia a skorého začiatku 20. storočia. Je zameraná na autorov, ktorí svojou tvorbou buď to impresionizmu predchádzali (Eugène Delacroix, Gustave Courbet, Camille Corot, Édouard Manet), boli čistými impresionistami (Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Camille Pissaro, Berthe Morisot) alebo na impresionizmus nadväzovali (Paul Cézanne, Paul Gauguin).

Impresionizmus

Pomenovanie umeleckého smeru, ktorý vznikol koncom 19. storočia, vzniklo náhodou. V hanlivom kontexte ho použil istý kritik pri zhliadnutí obrazu Clauda Moneta Impression, soleil levant (Impresia, východ slnka). Považoval totiž obraz za nedokončený. 

Cieľom impresionistov bolo ale zachytenie prchavého okamihu, ktorý v človeku vyvoláva najsilnejší dojem - impresiu. Ich tvorba bola reakciou na presnú ale vyumelkovanú ateliérovú tvorbu, námetom sa stal predovšetkým rýchlo sa meniaci obraz krajiny či živý rytmus mesta. Typické impresionistické obrazy sa poznajú podľa toho, že sú tvorené krátkymi ťahmi (resp. dotykmi) štetca a nemiešanou farbou (jasné a žiarivé farby), takže sa zblízka javia ako zmes farebných plôšok. Až po odstúpení od plátna získame ten správny dojem.

Pražskej výstave teda nie náhodou kraľuje obraz Clauda Moneta Most Waterloo, zamračené z roku 1903. Monet je považovaný za zakladateľa impresionizmu. Neskoršie presadenie sa tohto smeru znamenalo koniec tradičného akademického umenia a nástup umenia moderného.


Realistické obrazy Camille Corot vo vstupnej sále za Monetovým plátnom. Realizmus je svojím výberom námetov a dokonalým maliarskym umením nepochybne nádherný. Len... nevyvoláva toľké emócie.



Nebolo možné odfotografovať všetky obrazy, ak sa vám dá, choďte sa na túto výnimočnú výstavu pozrieť. Sem dám len tých najvýznamnejších impresionistov a postimpresionistov a aj to len tie obrazy, ktoré si každý z nás troch vybral ako svojho favorita. Našťastie sme sa nezhodli, vyšiel z toho pekný reprezentatívny výber.

Môj miláčik Pierre-Auguste Renoir. Olej na plátne Le Moulin de la galette z rokov 1875 - 1876 je skicou k slávnemu obrazu. Skica je však rovnako fascinujúca, dobre na nej vidno rýchle ťahy štetca.



Legendárny Renoirov obraz Bal du moulin de la Galette z roku 1876 vlastní Musée d'Orsay v Paríži. Tiež z neho máte ten pocit, že aj napriek "nedokonalému" vypracovaniu obrazu ste priamym účastníkom tancovačky na Montmartri? Tak to je tá impresia.


Ešte jeden krásny Renoir. Žena na lúke (Lise Tréhot) z roku 1868.


Zuzanu fascinoval olej na plátne od Edgara Degasa Dvor domu, New Orleans, skica z roku 1873. Hm, pani učíteľnici sa, samozrejme, najviac páčili detičky.


Ani Dano nesklamal. Do zeme vrástol pred Paulom Cézannom. Kúpajúce sa ženy z roku 1895 ho očarili natoľko, že rýchlo mával na zákonitú manželku, aby pribehla a mohol sa podeliť o dojmy.


V reprezentatívnom výbere nesmie chýbať ani Paul Gauguin. Olej na plátne Tahitská žena z roku 1898.


Výstava potrvá do 13. októbra a inštalovaná je v Paláci Kinských na Staromáku.

Outfit


Veľmi som chcela na seba natiahnuť niečo, čo by s výtvarným umením súviselo. Vyhrabala som tričko (deň to bol úmorne horúci) s potlačou expresionistickej maľby. Nuž... expresionizmus k veľkomestskému človeku patrí, ku mne ako k sangvinikovi zvlášť. Je založený prostredníctvom abstraktných foriem na túžbe po sebavyjadrení, po provokácii. 

Tak som teda priekopníkom moderného umenia, impresionistickým géniom, ukázala, čo prišlo len pár rokov po nich. Už pred 1. svetovou vojnou. Hotová explózia dovtedy nepoznaných umeleckých smerov, expresionizmus je len jeden z nich...


Keď do fotografovania kecá Zuzana, nemôžu vzniknúť normálne fotky. Ja sa úporne snažím ksichtiť modelkovsky a do môjho snaženia sa ozývajú jej komentáre typu:
Tváriš sa ako vychystaná do hrobu!
A takto to potom dopadne... samá vyškerená fotka.



Najexpresívnejšie sú aj tak moje drevené okuliare z Bali. Ostatné doplnky som volila striedme čierne a strieborné.



Outfit:

Tričko: Edista Los Angeles
Nohavice: Dorothy Perkins
Okuliare: no name, darček od dcéry z dovolenky na Bali
Kabelka: Zara
Tenisky: Converse
Hodinky: Calvin Klein
Klobúk: Tonak

Reprodukcia obrazu Bal du moulin de la Galette: Wikipedia (Public Domain)
Ďalšie články o výtvarnom umení, galériách, módnych značkách a návrhároch v sekcii Lovec dizajnu.

 


Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Moc pěkné, Evo, ty i výstava. Outfit se dokonale hodí k tématu, tričko je prima, líbí se mi střih kalhot.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Ti ďakujem, Dášo. Bolo to náročné fotenie: horúci deň a v galérii tma. Ale výstava je bohovská!!!

      Odstrániť
  2. Milá Babulienka, Tvoj článok pohladil moju smutnú dušu.Želám veľa optimizmu. Ľubica

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Ľubica... prečo si smutná? Ak som trošku pohladila, som tomu nesmierne rada...

      Odstrániť
  3. Ahoj Eva, máš krásne drevené okuliare ktoré sú teraz IN. Ja som si svoje drevené okuliare našla na internetovom obchode Wandelia.sk, skús sa tam pozrieť, majú tam aj krásne drevené hodinky. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram