Divoké srdce Prahy

Slunce pražilo, bylo dusno. Ani klas, ani list se nezachvěl po lánech obilí a konopí. Ani v lese, do kterého Ctirad zajel, jak ho cesta vedla, nebylo volněji. Stín starých stromů i tmavých skal, jež strměly nad hlubokým ouvalem, jako by nechladil. Vítr nezavál, ani haluzka se nehnula a potok v houšti pod skalami se plížil beze zvuku. Vše ztichlo, voda, strom i pták; jen lidský hlas se pojednou ozval mrtvým tichem: nářek, žalostné volání.

Divoká Šárka


Dosť bolo rozpáleného hlavného mesta. Ukážem vám celkom inú Prahu. Výlet do prírodnej rezervácie Divoká Šárka sme mali naplánovaný už dávno a veľmi sa teším, že nám vyšiel. Navyše tak, že sme v inak dosť frekventovanom údolí nestretli ani vtáčika-letáčika. Bol horúci júnový deň, slnko pražilo a bolo dusno - presne taký deň, aký opisuje Alois Jirásek v povesti Dívčí válka. Osudný deň Ctirada a Šárky.

Ich stretnutie sa podľa jeho opisu odohralo v údolí medzi skalnatými úbočiami, obklopenom stepiami nad ním a rozsiahlym lesom v diaľke.



Vstúpte teda s nami do malebného Šáreckého údolia. Letecká snímka (foto Spolek Šárecké údolí) ukazuje len jeho začiatok - úzku roklinu Džbán. Vpravo je Kozákova skála, na ktorej plochom povrchu bývalo v 8. až 9. storočí n.l. slovanské hradisko. Vľavo sa rozkladá Šestákova skála. Údolie má niekoľko kilometrov, my sme však už za roklinou odbočili doprava, do hustého lesa, aby sme sa strmým stupákom dostali hore na skaly. Najprv si však vychutnajte údolnú rokľu, ktorú vyhĺbil do skál potok Divoká Šárka... a pokračovanie starej povesti.



Ctirad se zastavil, a všichni naslouchali v úžasu. Nářek zněl opodál za skálou; pak náhle zmlkl. V ten okamžik vznesl se nad Ctiradem havran, a poletuje nad ním, zakrákal svým chraptivým hlasem. Ani vladyka, aniž kdo z jeho družiny, povšimli si černého ptáka, varovného znamení. Za lidským hlasem se dali. Jak skálu objeli, bezděky zarazili koně. Na div bylo, co spatřili.
U skály, zlatou diviznou prokvétající, zarostlé při spodu ostružinou a malinčím, kde bělal se květ a rděl se již plod, zelenala se mýtinka v proudu světla, plná metlice i zardělé vrbice. Starý dub stál na kraji poblíže té skály a pod dubem ležela dívka, provazem ke kmeni tuho přivázaná. Zmlkla, zmožená voláním, žalem, a hlavu měla pochýlenu. Vlasy zpola rozpuštěné splývaly jí k ramenům, přes něž jí visel na řemeni lovecký roh. Ale jak dusot koní jí o sluch zavadil, pozvedla hlavu a již zase volala, úpěnlivě mužů prosila, aby ji odvázali, uvolnili, aby se nad ní smilovali.
Ctirad dojat prosbou i hlasem spanilé dívky, zapomněl na všecku opatrnost, a ostatní také. Hbitě skočil z koně a vytasiv meč, přeřezal, přesekal provazy a uvolnil dívku. Netušil, že Vlastě včera donesena zpráva proradnou ženou, že dnes tudy pojede na pražský hrad a že Vlasta schystala vše, aby se nemohl navrátit a že jí v tom slouží i ta spanilá dívka. Pout zbavená poděkovala vroucně Ctiradovi a pověděla, že se jmenuje Šárka, že je z Okořína, vladykova dcera, že ji dívky z Děvína přepadly v háji, že ji spoutaly a vlekly na ten hrad, aby ji přivedly ke své zlobě, že s ní až sem dojely, vtom že se ozval z daleka dusot koní.

„Pustily mne, nechaly, ale tak uvázaly, že jsem se nemohla hnouti. A jako na posměch, viz, zavěsily mně ten roh, abych si, spoutaná, o pomoc zatroubila, a tu, hle, nádobu medoviny, abych žízníc ještě více se soužila žízní.“
Ukázala na velikou láhev s medovinou, v trávě jí u nohou. A již se zase rozplakala, úzkostlivě prosila, aby jí tu vladyka nenechával, když ji osvobodil, aby ji vzal k otci, prve nežli by se zase ty zběsilé ženy a panny vrátily.
Ctirad, usednuv vedle ní, těšil ji, že tak učiní, a podal jí láhev, aby se posílila po tom strachu a utrpení. Pila a dala také jemu píti. Zatím jeho druhové sesedli z koní, uvázali je opodál, sami pak ulehli u nich ve stínu, aby se zchladili. Byl polední čas. Pronikavá vůně sosen i mateřídoušky a květin z paseky vanula s horkým dechem tetelícího se vzduchu. Nic se nehnulo, sotva že se motýl mihl ozářenou mýtinou. Mužům z čeledi svírala se víčka, spánek na ně šel.
Jejich vladyka však čile naslouchal řeči spanilé Šárky, lahodnému jejímu hlasu a napil se z chutě, jak mu zas podala medoviny. I roh prohlížel, jejž sňala z hrdla, a když mínila, kdož ví, jaký má zvuk, přitiskl ho ke rtům a zatroubil z plných plic.
Roh vzezvučel a hlaholil jasně do mrtvého ticha. Ve skalách, hvozdem se rozléhal jeho hlas, slábl a zanikal, až vyzněl dalekou ozvěnou v hlubině lesní.
Vráz jako by probudil bouři. Strhlť se náhle divoký pokřik, opodál dokola, i vzadu, za stromy, v křovinách, ze šera hvozdu. Jako divý roj hnal se k mýtině houf ozbrojených dívek. Nežli se Ctirada čeleď vzchopila, nežli přiskočili ke koním a vytrhli meče, již se na ně bojovnice sesypaly a bily je a bodaly do nich.
Ctirad chtěl k druhům. Nežli však sebral v trávě svůj meč, shlukly se dívky a ženy kolem něho, a nežli se zbraní mohl po nich rozehnati, padl povalen na zemi. A tu ho svázaly. I ležel v poutech tam, kde před chvílí z nich vyprostil Vlastinu důvěrnici. Marně zuřil, marně jí klel a běsy na ni volal, aby ji ztrestali za ten ouskok. Šárka se jen smála; smály se všechny a v divé radosti vedly na Děvín statného zajatce, jenž přivázán musel kráčeti vedle Šárčina koně. Druhové jeho zůstali na pasece, v zdupané trávě, zalité krví. Leželi na slunci, zbodaní, mrtví; roje much sedaly na ně, a z výše nad nimi se ozýval havran, jehož prve nedbali, a krákavě svolával druhy na hojnou pastvu.
Tak zhynula Ctiradova čeleď, tak ve zkázu upadl jejich vladyka. Stráže i zvědové přinesli nazejtří děsivou novinu na Vyšehrad, že opodál Děvína trčí na trámu kolo a do kola že vpleteno tělo Ctirada vladyky, že ho dívky tak umučily. A skalné, divoké oudolí, kde se tak stalo, podnes se nazývá po té, jež byla všech zhoubou.



Toľko povesť a zábery z rokliny, ide sa hore. Nahor sme sa trepali tou najhoršou možnou cestou - lesným strmým chodníkom. Odmenou nám však bol milosrdný tieň, nikde nikto, len lesná kvetena. Napríklad taký jedovatý náprstník purpurový. Keď sa vrátite k leteckej fotke, cesta pre normálnych ľudí začína pred roklinou. Treba odobočiť doprava. My sme sa však aj naspäť vracali lesom. Užili sme si tak tiesňavu dvakrát.


Sláva, vyštverali sme sa hore na centrálny skalnatý masív. Lesy v pozadí sú neskutočné. Sme stále v Prahe!

Smutný bol Šárkin osud. Podľa legendy podľahla výčitkám svedomia a ukončila svoj život skokom z najvyššieho šáreckého vrchu, nazvaného Dívčí skok.
Tesne pod najvyšším bodom tohto výnimočného miesta. Vedie k nemu úzky skalnatý chodník po hrebeni. Berner to vzdáva, nemáme vhodnú obuv. Má rozum, ale ja nie, trepem sa ďalej. Vraj, nech si skočím dole sama, mám na to vhodné pohlavie. 😃


Na vrchole Dívčího skoku. Okolo mňa je z troch strán priepasť, dole sa vinie údolie a oproti je ďalší skalný masív s Nebušickou vyhlídkou. Človeku sa tu chce vzlietnuť (dosť nebezpečný pocit).


Fotky, ktoré som urobila, vyzerajú celkom nevinne. Tak kuk, kam som sa to vytrepala. V plátenkách. Blahoslavení chudobným duchom! V hostinci Dívčí skok (foto Wikipédia) som už dávnejšie bola s Otesánkom. Akosi som pozabudla, ako zdola nebezpečne vyzerá skalnatý vrch s rovnakým názvom.



Od Dívčího skoku sme prešli celou planinou naspäť k začiatku údolia, na Kozákovu skálu. Tu teda bývalo hradisko... Niet divu, z miesta sú výhľady doďaleka, vpredu priepasť Džbán, za chrbtom strmé zrázy Dívčího skoku. Vľavo v pozadí vidno letohrádok Hvězda (písala som o ňom TU).


Stepná kvetena na skalnej planine...


... a všadeprítomné práve kvitnúce divé ruže.


Outfit


Dúfam, že sa vám prechádzka páčila. Outfit nie je nijako výnimočný, až na tie biele gate do lesa. Sú však vzdušné, v lete ich nosím najradšej. No a kabelôčka, hehe. Cestovali sme však najprv mestom, nepôjdem hádam medzi ľudí s ruksakom! 😃



Ruksak s vodou a proviantom ťahal Berner. Záver povesti som mu radšej neprezradila. Takže dodnes nevie, ako kruto ženskú revoltu napokon muži potlačili: ženy povraždili, z okien Děvína vyhádzali, ich hrad Děvín na prach rozmetali.
I nastaly zase řád a právo, jak bývaly, a Přemysl kníže vládl sám, bez ženského odporu. 
A odvtedy tu máme zase starý dobrý patriarchát. Ale pst! Všetci chlapi to nemusia vedieť.


Outfit:
Nohavice: Zara
Tričko: Dantelle
Džínsová košeľa: Mango
Tenisky: Converse
Okuliare: Pagani (sú to moje najkvalitnejšie okuliare, hore majú tmavé sklo proti slnku a dole takmer číre, takže neskresľujú farby, do prírody ako stvorené)

Celá povesť TU.






Baba Slováková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram