Bílá skála

Hlboko do krajiny sa rieka zarezala, kľukatí sa v niekoľkých meandroch. Svoju cestu si prerazila medzi tvrdými vulkanickými horninami, stáročia modelovala priepastné kaňonovité údolie lemované strmými skaliskami. Takto si nespútaný tok cez mnohé pereje razil cestu k Prahe.
Poznáte ich zo symfonickej básne Bedřicha Smetanu Vltava. V tejto časti skladby rieka dramaticky bojuje so sklanatými prekážkami, víri sa v divokých prúdoch. Áno, sú to Svatojánské proudy. Veľmi ma zujímalo, kde tie prúdy na toku rieky vlastne sú, pátrala v mapách i v článkoch na internete. Nuž, niet ich, nikto ich už nikdy neuvidí. Jeden z najkrajších prírodných výtvorov v Českej republike pred mnohými desaťročiami navždy pochovala priehrada.





Bílá skála


Čo sa babe chcelo, to sa jej aj snilo. A vyplnilo. 
Dostali sme od mladých pozvanie na výlet. Nádejný budúci mojej mladšej dcéry kúpil kdesi v paži na juhu chatičku, išli sme ju opáčiť.

Najprv to všetko vyzeralo ako normálna prieskumná exkurzia: kráčali sme holým lesom, len mach sa kde-tu zelenal. Potom sa riadne hlboko pod nami objavila rieka a skaliská. Ci pana, tu je dajako podozrivo krásne! To kde sme vlastne?! Kedysi tu bývali Svatojánské proudy, dostávam odpoveď.


Svatojánské proudy, báje ztracené s kouzlem bílích peřejí.
Čas odvál ty chvíle mládím zlacené, jen vzpomínky zahřejí.
Skoro som spadla na zadok. To sme sa ako slepá kura k zrnu dostali do najromantickejšej časti v Čechách?! Pod nami teda nie je rieka v pravom slova zmysle, ale vodná plocha veľmi úzkej a dlhej Štěchovickej priehrady. A trčíme rovno na legendárnom mohutnom skalnom útvare v kaňone "Velké řeky", nazvanom Bílá skála!
Až ztichnou bílé skály 
nad velkou peřejí den zhasne tmou.  

Skalný útvar tvoria štyri strmé skalné piliere vysoké 120 m, medzi nimi sú rokliny. Dole pri vode vedie turistický chodník. Keďže skala vyrastá takmer kolmo z Vltavy, v niektorých miestach v nej museli byť vysekané pre chodník tunely. Toto si v lete nenechám ujsť!

Nebudem písať o rieke a zaniknutých prúdoch, chodník je v tomto čase nebezpečný. Ešte sa sem určite vrátime, chcela by som fotky aj zdola. Dnes si dáme inú mňamku. Na ľavom brehu Vltavy, v miestach, kde sa práve nachádzame, sa zrodil pred sto rokmi romantický fenomén - český tramping. Toto hnutie nemá v dejinách európskych národov obdobu.


Prví trampi boli väčšinou skautskí odpadlíci, ktorých zväzovali prísne pravidlá oddielov. Skutočný rozmach trampingu nastal po prvej svetovej vojne, kedy sa hnutie rozšírilo do všetkých kútov Československa. Mladí ľudia, ovplyvnení dobrodružnými románmi, zažívali v lesoch dobrodružstvá, pri ktorých sa inšpirovali Divokým západom. Stavali chaty, zakladali osady s názvami, ktoré odrážali ich vzdialené sny.


Najstaršia známa trampská osada bola založená v roku 1918 len na skok odtiaľto, pri ďalšom meandri Vltavy. Pôvodne bezmenná skupinka bývalých pražských skautov časom z recesie premenovala miesto, kam jazdili cez víkendy, na „Roaring Camp“ (Tábor řvavých) podľa českého titulu prekladu poviedky Breta Harta. Neskôr, súčasne s oficiálnym vznikom trampskej osady, bolo miesto premenované na "Údolí ztracené naděje", skrátene "Ztracenka". 

Jedna z prvorepublikových najromantickejších trampských piesní je inšpirovaná práve skalnatým útvarom Bílá skála. Zložili ju bratia Kordovci zo skupiny Settleři (vznikla v roku 1930). Ak máte chuť pozrieť si aj fotografie z tejto najslávnejšej trampskej éry, tu je pesnička:



Bílá skála nie je bezpečné miesto. Predstavuje mimoriadne náročný terén pre horolezcov (kamene tu často drží pokope len porast) a mnoho ľudí tu nedobrovoľne i dobrovoľne ukončilo svoj život. Náhrobný kameň z roku 1935 venovali trampi svojej kamarátke.


Havko sa volá Eliot. Vpravo vedľa nás je priepasť hlboká viac ako stopäťdesiat metrov.



Chata je obrovským prekvapením. Pravý drevený zrub má len jednu miestnosť, je bez vody, elektriny, latríny. Interiér dokonalý, nenájdete tu nič zo socialistického chalupárstva. Toto je poctivá prvorepubliková trampská roubenka.




Trampský a následne i turistický boom tu netrval dlho. Po vybudovaní Štěchovickej priehrady zostal v hornej časti len malý kúsok perejí a i ten neskôr zlikvidovala Slapská priehrada. Samotná Ztracenka sa musela vybudovať nanovo a vyššie. Tramping v Čechách však stále ešte žije.

Česká krajina nepochybne prišla výstavbou vltavskej kaskády o prekrásne údolie s nespútanou riekou. Na druhej strane však Štěchovická priehrada kaňon odrezala od sveta a vytvorila pokojný kút, do ktorého okrem pár chatárov zavíta len hŕstka výletníkov. My sme nestretli ani nohu. Inak by tu už stála cesta, kopec hotelov, luxusných chát a ďalej viete...
Doba osudem určená krajiny tvář pozměnila,
tu čarokrásnou přírodu velká voda zaplavila.
Nádherný ten kousek vroucně milován
zůstal v temné hloubce pochován,
jeho obraz v srdcích všech
na věčný čas je uchován. 

Outfit:


Oblečenie je vychádzkové a po skresľujúcej pôvodnej informácii, že ideme kamsi ku Slapskej priehrade, tak trochu námornícke. Nevadí. Asi by som sa aj tak neštylizovala do trampského ancúgu, veď sme len takí masňáci.

Napokon sme pri priehrade Slapy predsa len boli:



Outfit:
Kabát: Zara
Nepremokavá bunda: Regatta
Džínsy: Mango
Šál: Mango
Čiapka: Zara
Topánky: Vagabond 
Taška: Zara
Okuliare: Mr. Boho 

Ešte pár fotiek z mobilu:







Verše sú z trampských piesní: Vzpomínka na Svatojánské proudy, Až ztichnou bílé skály (obe Settleři)
masňáci = v trampskom slangu pejoratívny výraz pre civilizáciou postihnutých obyvateľov miest
Velká řeka = trampský názov Vltavy






Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Nadhera vsechno. Vas cit pro modu, krasny dalmatin a mila vzpominka na Cechy. B.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram