Pigmentové škvrny, zvalcujeme vás?

Starneme a vráskavieme. A ešte aj fľakatieme. Hnedé a sivohnedé škvrny nám pripomínajú, že sme sa roky nemazali krémom s ochranným faktorom. Vznikajú však, skazy jedny, aj keď sme sa natierali, lebo môžu tiež súvisieť s hormonálnymi zmenami. Pigmentové škvrny trápia ženy v každom veku a ako starneme, je ich čoraz viacej.
Moja skvelá matka nijaké škvrny na tvári nemala. Celé roky raz do týždňa používala domácu masku z vaječného bielka a citrónu, asi jej to zaberalo, zdá sa. Pretože na rukách bola teda fľakatá poriadne. Natiahla však rukavičky a bolo. Ja to mám presne opačne: na rukách nič, na tvári bodkovano.





Natíska sa otázka, prečo si tú masku teda nepatlám tiež. To viete, že som ju vyskúšala a mnohokrát mi ju mami aj podsunula: zostalo mi, okamžite sa natri! Mňa totiž ten citrón štípe a poriadne. Skúšala som aj šťavu z ananásu, ešte horšie.
Vyspovedala som dermoexpertku: ako na tie nešťastné pigmentové škvrny? Bola som, samozrejme, zvedavá aj na ten citrón. Marie Smítka Reichl:

Pigmentové skvrny? Kdo by je chtěl?!


Asi nikdo z nás. Jsou prvním příznakem předčasného stárnutí naší pokožky a jdou ruku v ruce se vznikem nevzhledných a zbytečných vrásek.

Za vznik těchto "pigmentových nepřátel", může zvýšená tvorba melaninu při nadměrném slunění, hormonální změny, dědičnost, životospráva, věk, disfunkce některých vnitřních orgánů a v neposlední řadě mohou být důsledkem špatné nebo žádné léčby akné v ranném věku. Po špatně zhojených rankách vznikají nežádoucí jizvy, které postupně tmavnou. Jak se skvrnami bojovat?

 

Profesionální péče

Oblíbenou metodou mých klientů jsou chemické kůry. Jde o sérii chemických peelingů, které se provádí v rozpětí 3 až 4 týdnů po sobě. Tato metoda je velmi účiná, je však zdlouhavější. Při správné volbě kyseliny, jež se na pleť aplikuje (kyselina glykolová, azaleová, salycilová - ty  skvěle fungují při léčbě akné, kyselina mandlová a mléčná na vrásky a pigmentové skvrny), dochází k sjednocení tonu pleti, pokožka se krásně vypne a omladí.

Určitě bych nedoporučovala "svévolnou" aplikaci doma. Toto ošetření patří do rukou odborníka na chemické kůry, který je na tyto zákroky řádně vyškolen.


Metodou číslo 1 v péči o stárnoucí pleť zatíženou "stařeckými fleky", je metoda MELANOout®, kterou ve své praxi používám již řadu let. Je to profesionální program, který zmírňuje a odstraňuje pigmentové skvrny na úrovni epidermis a vyrovná se svými výsledky plastické operaci bez skalpelu. Provádí se jednou za rok a kromě sjednocení tonu pleti pokožku krásně vypne. Prostě lifting, jak má být. Pozor, tahle péče do rukou laiků také nepatří!

 

Domácí péče

Na domácí péči doporučuji speciální mikrováleček pro aktivaci kolagenu a podporu pronikání aktivních látek z kosmetických přípravků hluboko do pokožky. Pravidelné válečkování vylepšuje stav pigmentace, vrásek, strií a jizev. Tato péče je vhodná pro jakoukoliv partii těla, nejen pro obličej. Váleček lze použít i pro lepší zapracování kvalitních regeneračních masek, sér i ochranných krémů s SPF filtrem.

Upozorňuji však, že i tato metoda je miniinvazivní a měly by jste v každém případě vyhledat experta a konzultovat s ním její vhodnost (či nevhodnost).
Takže pri domácej starostlivosti nestačí natierať si na tvár bežne ponúkané bieliace krémy? 
Krémy jsou vhodné jako prevence proti hyperpigmentaci, ale radikálně pleť skvrn nezbaví. Nepenetrují do takové hloubky, aby kůži barevně sjednotily. Váleček má jemné trny, které naruší vrchní vrstvu pokožky, vytvoří v ní mikrokanálky, do kterých zapracujeme (individuálně, dle potřeb) aktivní účinnou látku. Domácí péče jistě nebude nikdy tak účinná jako ta profesionální, je ale lepší jako nic.

Najviac som zvedavá na zaručené babské recepty. Citrón alebo ananás majú vďaka ovocným kyselinám nepochybne výborné bieliace schopnosti.
S tím citronem - to není bezpečné! Může dojít k nepěkným iritacím pokožky, zvláště pak při intoleranci na vitamin C. Lidé si patlají na kůži kde co a můžou ji leda tak poškodit, namísto aby si pomohli od problému. Tady bych rozhodně doporučila nejdříve pleť odborně diagnostikovat.
 
Fajn, pozrieme sa teda na dermo valček. Pogooglime. Čo to vlastne je?
Mikrodermaroller  (kozmetický derma valček) je nástroj pre mikro ihlovú mezoterapiu, ktorá je jednou z alternatív k laserovému ošetreniu, estetickej chirurgii a hĺbkovému chemickému pílingu. Je potiahnutý titanovými (alebo z chirurgickej ocele) mikro ihlami o dĺžke 0,3 až 5 mm. Ihly sú tenké ako ľudský vlas a dobre a bezbolestne vnikajú do kože.

Internetové obchody ponúkajú rôzne druhy, zdá sa, že lepšie sú tie titánové, majú tenšie ihly. Roller vyzerá lákavo, len či budem mať tú trpezlivosť pravidelne sa valčekovať? V každom prípade vraj podporuje tvorbu kolagénu a elastínu.


Milé baby, v boji s pigmentovými škvrnami si teda môžeme vybrať. Buď to zdĺhavý ale lacný proces s použitím domácich bieliacich masiek, pričom si ale rozhodne najprv dajte pleť zdiagnostikovať, aby ste si ju nepoškodili. Vždy mi bolo viac než jasné, že mama mala úplne iný typ pleti i jej toleranciu na kyselinu citrónovú a vitamín C než ja. Názor kozmetičky je jednoznačný: citrónom bieľte radšej prádlo, než svoju tvár. Rovnako neodporúča petržlenovú vňať, či nedajbože ocot.

Účinnejšou a zároveň i šetrnejšou sa javí domáca metóda aplikácie bieliacich krémov a sér pomocou dermo valčeka, i tu však dermoexpertka odporúča diagnostiku pleti u kozmetičky. Rovnako si u nej dajte poradiť vhodný bieliaci kozmetický prostriedok. Keď som sa od pani Marie domáhala rady na najlepší krém proti pigmentovým škvrnám, dostalo sa mi (očakávanej) odpovede: kozmetických prostriedkov je na trhu nepreberné množstvo,  treba si vybrať podľa typu i aktuálneho stavu pleti. Pozor dajte na voľnopredajné bieliace krémy z e-shopov, najmä na tie z krajín mimo EÚ, predovšetkým z USA a z Ázie. Môžu obsahovať látky, ktoré sú v EÚ zakázané kvôli toxikologickým rizikám.

Najúčinnejšími metódami sú tie profesionálne - a to buď sériou chemických peelingov alebo jednorázovou kúrou MELANOout®. Patria sem i invazívnejšie ošetrenia, akými sú IPL-intenzívne pulzné svetlo alebo laserová terapia.
Hotujete sa na boj, alebo sa spoliehate na korektor a make-up? Pomohol vám článok nejako? Ak vás trápia i iné kozmetické problémy, napíšte mi o nich do komentárov, opýtam sa i na tie.

Ďakujem dermoexpertke za odborné rady. Ak máte akékoľvek otázky, píšte do komentárov, poradí vám!

Marie Smítka Reichl, profesionálna kozmetička - dermoexpert
Dittrichova 337/9, Praha 2, +420 604 865 810, reichl.marie@seznam.cz, FB stránka

Fotografie: Baba Slováková, Pinterest





Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Dobrý den, já chodim pravidelně na podzim ke kožní na ošetření tekutým dusíkem.Skvrny se vyloupnou a zmizí, ovšem musím se důsledně mazat nejlépe faktorem 50

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, ako táto metóda funguje, či nie je agresívna? Opýtam sa kozmetičky.

      Odstrániť
    2. Velmi agresivní, nešetrné a bolestivé ošetření, neefektivní. Jen se loupeš jak rajče a nic. Kdyby byl dusík tak účinný, nevymýšlejí se jiné metody a přístroje, viz. laser, chem. peelingy... Tekutý dusík nepomáhá ani na akné, ale asi to bude individuální. Na každého zabírá něco jiného. Je to tedy taky možnost, já to dělám jinak a mám výsledky. Faktorem se musí mazat všichni i po chem. kůře a vlastně i bez ní. Marie Reichl

      Odstrániť
    3. Dnes jsem konzultovala ten dusík s jednou velmi uznávanou paní lékařkou a ta říkala, že dusíkem odstraňuje jenom kožní výrustky. Ne skvrny, ale vystouplé, zbarvené výrůstky - fibromy. Marie Reichl

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram