Páslo dievča pávy

Tešila som sa na fotografovanie so snehom. V piatok nasypalo, dúfala som, že vám predstavím ďalšie pražské záhrady a ešte k tomu i pekne pocukrované. Figu borovú. V sobotu bolo príjemne nad nulou a prehriate veľkomesto všetok sneh bleskurýchle doslova vcuclo. Aspoň že zase nelialo, prechádzka záhradou bola!

Zahrada anglických panen


Starý názov niesla najstaršia záhrada v Prahe podľa rádu anglických panien, ktorému kedysi patrila. Vznikla najprv ako súčasť kláštora karmelitánok v 17. storočí, ibaže na mieste záhrady biskupského dvora zo storočia trinásteho, preto je považovaná za najstaršiu. Dnes sú to známe Vojanovy sady, pomenované podľa veľkého herca Eduarda Vojana, ktorý sa narodil neďaleko nich.




Záhrada sa krásou nemôže rovnať iným pražským historickým záhradám. Býval to úžitkový sad, v súčasnosti má podobu anglického parku. Je ale oázou ticha. Zo všetkých strán ju obkolesujú vysoké budovy a múr, prvý dojem, ktorý tu návštevník získa, je absolútne ticho a pokoj. V samotnom srdci hlučnej Malej Strany.


Pokiaľ by ste si ju chceli len prezrieť, máte obhliadku rýchlo za sebou. Sú tu tri barokové kaplnky, jazierko, niekoľko výtvarných diel, včelie úle, skleník a detský kútik. Toto miesto nie je okázalé a nabubrelé, vyžaruje ale láskavú pohodu. Sem sa chodí relaxovať, stačí len neprehliadnuť neveľkú bránku v nekonečnom vysokom múrisku v úzkej uličke U Lužického semináře.
Kdeže zasnežená zimná rozprávka! Už pri vchode nás víta rozkvitnutá kalina. Klame, že už je jar, ale kdeže: niektoré druhy opadavých kalín sa takto bláznia už v januári.



Namiesto chodenia po bielej perine je zimná prechádzka brodením sa blatom. Zhrdzavenú guľu vytvoril Vladimír Škoda a volá sa "Nebeská sféra - nebesa sfér".



Páslo dievča pávy


Vojanovy sady sú známe voľným chovom pávov, už len kvôli nim sa sem oplatí nakuknúť. Na jar rušia tichosť priestranstva svojím prenikavým krikom, v zime sú celkom pokojné.  Páv korunkatý pochádza z Indie a južnej Ázie, našu zimu znáša ako nič a potravu si nájde hravo i sám. Živí sa rastlinami, hmyzom, semiačkami, ovocím a nepohrdne ani malými hlodavcami. Doslova sa pasie.

Páslo dievča pávy v tom zelenom háji,
prišli k nemu dva švárni mládenci, poď ty, dievča, s nami!
Keď ja pôjdem s vami, kde ja pávy pohnem?
Pohni pávy dolu dolinami, poď ty, dievča, s nami.
Išla by ja s vami, keby nie tie pávy.
Pusť tie pávy dolu dolinami a ty pôjdeš s nami.


V záhrade nenájdete nijakú reštauráciu, či občerstvenie. Žiaden problém - na okolí je toho ako maku a väčšinou s českou kuchyňou. Smerom ku Karlovmu mostu neminiete vychýrenú Malostranskú pivnicu, inak nazývanú i Restaurace Švejk.


Topánky mám zo záhrady poriadne zablatené. Stačí však odrezať nohy a mám suprovú fashion fotku. Nikomu to nepovedzte 😉.



Páv korunkatý je blízkym príbuzným bažanta a moriaka, v stredoveku sa choval najmä pre mäso. V Argentíne je dodnes vianočným národným jedlom, no toto?! Kto už by jedol toľkú krásu?

Uff... táto porcia vyzerá podozrivo, čooo... Je to ale kačka, české (a najmä moje) národné jedlo. Tiež krásny vták, nuž ale odstrelím sa, keď ho mám najradšej na tanieri?!


Outfit


Odolala som pokušeniu primiešať ku viac-menej studeným farbám niečo teplo sfarbené, vsadila som len na žltý (zlatý) kov. No a inak väčšinou vlna a teplý spodný základ, predsa len je január. Termotielko a pančuchové gate pod nohavice.

V mestskom, veľmi ležérnom ale elegantnom outfite sa cítim rovnako dobre na prechádzke v ľudoprázdnej záhrade ako i medzi ľuďmi v reštaurácii.



Outfit:
Pletené pončo (s odopínateľnou kožušinou, využijem ho viacej na jar): Kara
Pulóver (desaťročný): Pietro Filipi
Nohavice (sú hrubé, v zime ich nosím často): Pietro Filipi
Kabelka: Zara
Kycka na kabelke: Kara
Topánky: Vagabond





Baba Slováková

2 komentáre:

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram