Farebné vízie

O nijakom inom českom maliarovi sa v posledných rokoch po celom svete toľko nerozpráva ako o Františkovi Kupkovi. Spolu s Alfonsom Muchom je svetovo najznámejším českým výtvarníkom a Praha sa v dnešných dňoch pýši jeho reprezentatívnym prierezom tvorby. Na výstavu zapožičali obrazy svetové galérie a múzeá, toto treba, dámy, vidieť! My tri cice sme tiež opustili kaviarenský povaľačský život a pome za kultúrou.





Chronologicky koncipovaná výstava je členená do tématických celkov, ktoré návštevníka zoznamujú s maliarovou cestou od symbolizmu ku abstrakcii. Miestom konania je Vladštejnská jízdárna a výstava potrvá do 20. januára 2019.

 

František Kupka 1871–1957

František Kupka bol v prvom rade duchovným človekom, až potom geniálnym maliarom. Už na začiatku minulého stročia sa mu podarilo prepojiť duchovno s maliarskym umením a zobraziť to, čo i dnes jemu podobní talentovaní maliari márne hľadajú - svet ľudskej psychiky.

Mnohí popisujú jeho víziám podobné výjavy až po použití drog. Sama mám skúsenosť po (v nemocnici) podávaných ópiátoch s v hlave vybuchujúcimi neskutočne žiarivými farbami a fantazmagóriami. Otázka, odkiaľ čerpal Kupka svoje inšpirácie, dodnes nie je zodpovedaná.
Začínám malovat, až když před sebou jasně vidím svůj výtvor.“Kupka, 1901
Isté je len to, že dokázal zmeniť svoje vedomie, od mladosti pôsobil ako médium v špiristických spolkoch, do konca života meditoval, nahý praktikoval slnečné rituály a rozhovory so Slnkom. Sám v korešpodencii popisoval, že sa mu obrazy roja v hlave samy. 
Tvorba v umění začíná vizí.“ Kupka, 1913

Baby moje, písať o Františkovi Kupkovi, to je robota ako na katedrále, jedným článkom na blogu to neobsiahnem. Nasledujúce fotografie berte ako pozvánku na výstavu, kto sa chce dočítať viac, TU je jeden z mnohých výborných článkov. 

Výstave kraľuje prvý Kupkov abstraktný obraz "Amfora - dvobarevná fuga", ktorým naštartoval svoje obdobie abstraktných malieb a celkom ohúril divákov, kritikov i tlač na Parížskom jesennom salóne v roku 1912. V tom čase šlo o skutočne revolučnú maľbu.

„Mohu nyní znázornit to, co se dříve v mém duchu pohybovalo jako tajemné, vzdálené vize, které jsem nemohl zvládnout a ani dokonale vnímat.“ Kupka, 1924

Mne osobne sa najviac páčili obrazy zo staršieho obdobia, tie farby sú neskutočné! Žiarivé, priam psychedelické. 

František Kupka: Podzimní slunce, 1905 - 1906


František Kupka: Plochy podle barev (Žena v trojuhelnících), 1910 -1911


Cice si vbrali každá svoj obraz ku outfitom.

Akstraktní malba, 1930 pre Evinu.


Syntéza, 1927 -1929 pre Magdušku.


A ten môj už poznáte.



Ešte trochu o farbách


Už ste sa ma niektoré pýtali, aký je rozdiel medzi studenou a teplou béžovou. Nuž, kabát a jeden zo šálov majú studený odtieň, na fotkách vyzerá až ako ružový, ale nie je. Teplý béžový je pulóver, ktorý ten atak studených farieb na mne vyvažuje. Keď sa kabát zapne, istia to okuliare a rukavice. Bez týchto vecí v teplých farbách by ma tie studené "zabili".





xxx


Outfit:
Kabát: Max Mara
Pulóver: Lindex
Nohavice: Mango
Jednofarebný šál: Stoklasa
Vzorovaný šál: Lancôme
Kabelka: Pologarage
Rukavice: zdedené
Okuliare: Mr. Boho
Autorský šperk: Viera Brunovská, striebro
Topánky: Högl 

 

Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Nadherna kombinacia krasnych farieb. Kabelku by som brala ihned.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Kabelka je ozaj zaujímavá, je aj v čiernej farbe, ešte ju na blogu ukážem (nie moju, nekúpila som dve rovnaké).

      Odstrániť
    2. Velmi hezký outfit s tou tmavě zelenou!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram