Táto krajina

Táto krajina
pripomína babkinu truhlu:
Otvoríš ju a zrazu ti v srdci zavonia
materina dúška
suchý kvet lipy a majorán
Akíže by sme to už len boli Slováci, keby sme návšteve zo zahraničia neukázali náš folklór, ľudovú architektúru a miestne špeciality?! Bernera sme zavliekli do rázovitej a vychýrenej reštaurácie Koliba u sv. Krištofa a nemohol ani pípnuť, lebo sme už, Slovač, hrali presilovku. Polka z tucta sa nás nazbierala.




I veselo bolo v kolibe, aj halušky pristali na stole i važecká pochúťka v haruli a pivko domácô, Urpinerom nazvanô. Dobre sme sa dojedli, len sme akosi pozabudli, že je pred nami celkom slušná túra a vonku tridsať stupňov.


Na pivo som si veru ešte spomenula, len čo som sa začala štverať na haldu hlušiny v bývalej baníckej osade. Hneď bolo všetko na mne a ja spotená ako myš. Ale to už predbieham.



Od priateľky som fasovala darček - brošničku. Až s ňou sa mi zazdal môj turistický outfit kompletný. Tak sme sa pobrali. Serpentínami do hôr, do čarovnej dedinky v údolí, kvôli ktorej sme sem z toľkej diaľky prijachali.


Špania Dolina


Predstavujem vám moju srdcovku: toto je malá banícka osada Špania Dolina. Pre svoje náleziská medenej rudy, obsahujúcej aj striebro, bola v minulosti, najmä v 15. a 16. storočí, preslávená po celej Európe. Spolu s ďalšími baníckymi osadami v okolí sa rozvíjala vďaka usadeniu sa banských podnikateľov v Banskej Bystrici.

V druhej polovici 18. storočia už boli z väčšej časti rudné ložiská vyčerpané, ale ťažba pokračovala ešte i v 19. storočí. Bane boli napokon zatvorené v roku 1888. Miestne obyvateľstvo sa postupne vytrácalo a tí, čo zostali, si privyrábali ťažbou dreva a ženy paličkovaním čipiek. Bývala tu dokonca i čipkárska škola.

Dnes obec pripomína Bohom zabudnutý kraj, ale zdanie klame. Domy sú obývané, mnohé slúžia ako rekreačné objekty a zohnať tu chalupu vôbec nie je jednoduché.

Fotoreportáž začnem úplne posledným obrázkom, ktorý som v Španej Doline ulovila pri vedľajšom stole pred Klopačkou. Kúsok paličkovanej čipky urobilo osemročné dievčatko. S mamou sa práve hotovali ku miestnej tetuške. Do učenia, tak veru. Špaňodolinská čipka žije a má budúcnosť!


Ej, bisťubohu, veď je to tu celkom tak utešenô ako u nás doma! Bernerovi až zrak prechádzal. Predniesol to síce chrchlavou švajčiarskou nemčinou, mne to však vzhľadom na obsah znelo približne takto malebne a írečito.


A ďalej sa píska. Štverali sme sa po halde, prečesali les, pili z horských prameňov a banských vodovodov a ja tie emócie nedokážem opísať. Pre mňa je toto ten najmilší kút na svete, tu som túžila i bývať. Dáme si teda Nedeľnú chvíľku poézie. Básnik to vie lepšie.

Táto krajina
pripomína chrám:
Chorál o človeku
znie v nej  bez prestania
Studničky na jej medziach
sú plné chladnej svätej vody
vysoko na horských lúkach
v gotických vežiach zelených katedrál
nežné spieže oviec zvonia
a vôňa rumančeka
ľahučká ako závoj svadobný
potichu klesá do údolia
Táto krajina
pripomína chrám
V pásiku modrých dymov nad dedinou
vonia živica –
vrchársky tymián
Keď vchádzaš do tejto krajiny
chcel by si pokľaknúť ukloniť sa po pás
a srdcom zabúchať na dubové dvere
ale je to darmo: dvere sú otvorené
a spoza nich ťa víta ľudský hlas:
Nekľakaj! Veď si jeden z nás! A nie si v kostole!
Chlieb a soľ ťa čaká na stole.








Z celého srdca ďakujeme Evičke, Magduške, Jurajovi, Tomášovi a Andrejke za vrelé privítanie doma, za spoločnosť počas dovolenky, za všetky prekvapká a darčeky i za vozenie našich mestských zadkov!

Verše: Mikuláš Kováč: Táto krajina (zo zbierky Rodinná pošta)

Outfit:

Pôvodne som uvažovala o tom, že so sebou budem vliecť i blúzku s originálnou špaňodolinskou čipkou, napokon som však usúdila, že bude lepšie obliecť sa pohodlne a prakticky.  Asi je halene súdené behať len po Prahe. Ako jej paličkovaná čipka vyzerá, uvidíte TU.

Polokošeľa: Promod
Džínsy: Mango
Džínsová košeľa: Mango
Tenisky: Converse
Kabelka : Mango
Brošňa: je čerstvý darček od mojej priateľky-galeristky Magdy z BB a urobil ju absolvent Akadémie umenia v Banskej Bystrici Juraj JarošGaléria Teo






Baba Slováková

13 komentárov:

  1. ... dlouho jsem "u Vás" nebyla, ale tento poslední vstup je nej nej, i Vám svědčí volnočasové oblečení a návštěva rodného kraje!! Praha je sice Praha, ale domov máme jen jeden, že...
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prahu obdivujem a neviem sa jej nasýtiť. Svoju domovinu, najmä stredné Slovensko, však milujem. Ďakujem za milý komentár, v "rozgajdanom" mäkkom denimovom oblečení sa cítim najlepšie.

      Odstrániť
  2. že vraj zo španodolskej mede cisár Karol V. cez Fuggera zaplatil prvú cestu okolo sveta, tá brošnička tam sedí. Jana K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto som veru nevedela! Brošňa je náhoda, ale keď to takto tématicky vypálilo, mám radosť! Ďakujem!

      Odstrániť
    2. sestra to počula od sprievodcu v miestnom múzeu

      Odstrániť
  3. Nádhera i slza mi ukapla. Aj já toho svojho Gréka každý rok niekam vytiahnem. Už je to tradicia že mu ukážem nejaký kút Slovenska. Roháče, Piešťany, Vysoké tatry...tohto roku to bola Terchová a aj fotku s plechovým Jánošíkom má. A založili sme i ďalšiu tradíciu. Prišla dcera s manželom a detičkami, syn s priateľkou, no bol nás u babi a prababi plný dom, ale i kopec srandy, grilovačky, rodinné návštevy, povinná tour de hroby, výlety, naša ani nie trojročná vnučka sama vyšlapala na Zbojnický zámok nad Solivarom, stačilo jej pripomenúť že tam isto stretne medveďa :) Tak sme sa všetci dohodli, že dokiaľ tam babičky budú tak sa tam každý rok stretneme. Na záver sme si dali 5 hod. zastávku v Tatralandii a aj na tobogány som sa dala ukecať. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už, žiaľ, na Slovensku mám iba vzdialených príbuzných. Zato ale kopec starých dobrých priateľov. A áno, tým našim "cudzincom" treba ukázať, odkiaľ sme prišli.

      Odstrániť
  4. Outfit pěkný a slušivý, ale brož je úplně nejlepší, mám pro brože slabost.
    Krajina nádherná musím se tam taky podívat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, Dášo. Z brošne mám veľkú radosť, darček to bol neočakávaný a je veľmi vkusný. Do Španej je to z BB kúsok aj autobusom, určite ju navštív!

      Odstrániť
  5. Nádherné, Evinka! Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram