Dobíjanie bateriek

Za hlavný dovolenkový cieľ tohto leta sme si s Bernerom zvolili stredné Slovensko. Jednak tam ôn nigdá nebou, druhák: dúfali sme, že uprostred slovenských hôr nebude v júli tak horúco ako všade v Európe a tretiak: mne samotnej sa žiadalo vidieť moje mesto, Banskú Bystricu, po rokoch konečne i v lete. To sa vtedy dá túlať i po okolitých kopcoch a dolinách.
Cestovať z Prahy do Banskej Bystrice nie je nikdy med lízať. Priame spojenie je len autobusové a to nám veru nevoňalo. Dali sme to na etapy vlakom s niekoľkohodinovou prestávkou v Bratislave. V hlavnom meste sme si vytýčili jediný cieľ - okoštovať sladké špeciality na Korze. Podarilo sa. Viedenská káva, viedenské torty, viedenské ceny. 





Konditorei Kormúth na Sedlárskej ulici. Skutočne sa to takto volá.


To kde sme?! Zato Bratislavčania mohutne prekvapili. Za tých pár hodín sme stretli kopec milých a nápomocných ľudí, kto by už len toto od Blavákov čakal? Tak sme predsa len konečne na Slovensku.

Tajuplné miesta v Banskej Bystrici


O meste, v ktorom som žila väčšinu svojho života, by som mohla napísať rovno seriál. Vynechám všetko, o čom sa môžete dočítať hocikde na nete a zavediem vás na miesta, ktoré majú osobitné vyžarovanie a sú môjmu srdcu milé.

Prvým je areál mestského hradu, starej radnice, dvoch kostolov a stredovekého opevnenia. Sem ešte spolu nakukneme, takže prezradím len toľko, že som cez tento komplex každé ráno chodievala do práce. Ráno býval obyčajne ľudoprázdny, spôsobovalo mi skutočnú radosť tadiaľto opätovne prejsť. Je to mystické miesto, bez ohľadu na náboženské presvedčenie tu cítite silnú duchovnú energiu. A povznášajúcu náladu, naozaj.


Najobľúbenejším miestom všetkých Banskobystričanov je určite Námestie SNP. Tu je údajne silným energetickým bodom morový-mariánsky stĺp pred šikmou hodinovou vežou, pričom jeho pozitívna energia silnie smerom ku fontáne. Či je toto pravda, neviem, pole najsilnejšej energie je však v dlažbe vyznačené bielymi štvorcami. Hovorí sa, že sa tam stačí postaviť tvárou ku soche Panny Márie a prijímať skrytú pozitívnu energiu z kamenného podložia námestia. 

Biometrický prieskum, ktorý to vraj potvrdil, robil architekt Jaroslav Stockmann, zaoberajúci sa stavebnou biológiou. Veríte, neveríte? Tak či onak: námestie je tak malebné, že sa tu budete určite cítiť príjemne.



Na Dolnej ulici o nijakej zemskej pozitívnej energii neviem, zato nás obkľúčila silná energia ľudská v podobe mojich dvoch veselých priateliek a mnohých prekvapení.


Nielen, že nám dievčatá dopredu zabezpečili poriadne slovenské ražniči, fasovali sme kávičku s našimi portrétmi!





Hlavná turistická atrakcia nás však ešte len čakala. Výšlap na horu nad mestom. Na Urpín. To som letel tisíc kilometrov a ďalších vyše päťsto sa trieskal vlakom, aby som videl tento kopček?! Berner lapal po dychu už pri prvej kaplnke Kalvárie. 


Tak aby bolo jasné: Kalvária nad Banskou Bystricou je silným energetickým miestom, pričom vyžarovanie stúpa od kaplnky ku kaplnke a najsilnejšie je pri kostolíku. Naši predkovia ho cítili a práve na takýchto miestach stavali chrámy, alebo tu vznikali kultové miesta. My o tom už vieme prd makový.
V kruhu se kolem města hora svírá,
jak kolem lidí smutná naděj a víra,
zahlíd jsem víru jednou z mraků
v paprscích plát.

Najsilnejšie energetické polia sú však na lúke povyše Kalvárie, treba sa štverať ďalej. Mimochodom, s nádhernými výhľadmi na mesto a okolité hory. Že sa vám to tiež nezdá ako ohromná atrakcia? Veď práve. Nie je tu nič, niet tu nikoho. Zvalíte sa do trávy, pozorujete plávajúce mračná a čerpáte energiu z prírody.

Civilizáciou presýtenému Švajčiarovi sa tu napokon tak páčilo, že sme sa sem terigali i na druhý deň!

Za život člověk vidí kdesi cosi
Kde všude byl a co si v sobě nosí
Já jsem se do tvé krásy, Bystrice, zamiloval
Taky bych chtěl se k horám ráno dívat
Otevřít okno, slyšet dřevo zpívat
To, jak se kmeny stromů snaží po větru dát
Nad Banskou Bystricí je noc
a lidem co pospíchaj spát
vůní stromů voní dech.
Jak miloval Pán Bůh tenhle kraj,
když takovou krásu mohl mu dát,
obklopit horou pláč a zpěv.
Veríte tomu, že niektoré posvätné miesta oplývajú koncentrovanou energiou, alebo to považujete za blud?

Outfit:
Ľanové sako: Mango
Džínsy z mäkkej organickej bavlny: Mango
Tričko: Mango
Tenisky: Converse
Kabelka: Mango
Náušnice: Zara 

Verše: Jan Nedvěd: Banská Bystrica

 


Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Krása, krása, krása... Bystrica, mesto, kde sídli moja alma mater. Poprvýkrát ma absolútne nezaujímali "handry". Bystrica je perla!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Banská Bystrica je skutočne krásne mesto. Väčšinu našej dovolenky sme presedeli na námestí a pozorovali, ako tu nerušene, pokojne plynie život.

      Odstrániť
  2. Hej Urpín!!! Tam som prvú cigaretku vyfajčila a prvý božtek dostala (aj dala :))).
    Krásne spomienky.
    aa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na mňa takto silne pôsobí Skalka pri Trenčíne. Je to pútnické miesto spojené s pustovníkmi Svoradom a Benediktom. Toto miesto pôsobí tak silne, že tu pravidelne býva výtvarno-literárno sympózium Ora Et Ars
    Dáša_

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto miesto nepoznám, ale zapamätám si ho. V Trenčíne mám rodinu, možno ma aj tam niekedy vietor zaveje... Ďakujem za tip!

      Odstrániť
  4. Nádherné miesta a krásný outfit, taký dovolenkový, pohodový. Janina

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram