Stavba storočia

A na Ještěde si už, cica, bola?! Zavolala mi Zuzka z Košíc. Videla dokumentárny film, cestovateľskú horúčku chytila. Nuž, nebola som veru. Nikdy. Ani Zuzana ešte nebola, ta oznámi mužovi, že sa ide na výlet. To sa potrepete až z Košíc na sever Čiech? Ta jasné. Ta jak?!

Televízny vysielač a hotel Ještěd


Ťažko sa mi hľadajú slová. Táto stavba je národnou kultúrnou pamiatkou a bola vyhlásená českou stavbou storočia. Prečo? Objekt v tvare rotačného hyperboloidu v sebe ukrýva televízny vysielač, hotel i reštauráciu, typologicky je absolútne unikátny a s ničím neporovnateľný.





Ešte pred dokončením stavby (v roku 1969) dostal jej autor, architekt Karel Hubáček, prestížnu Perretovu cenu Medzinárodného zväzu architektov (UIA) za využitie technológií v architektúre. To už ale bolo Československo okupované a o svetovo uznanej stavbe sa príliš písať nemohlo.
Předložený projekt vyniká jasností a šťastnou harmonií, s níž se pojí s okolní krajinou. Přímost jeho účinku, vybranost siluety jsou hodnoty, které vynikajícím způsobem spojují tyto rysy s žádanými funkčními vlastnostmi. Statické problémy byly vyřešeny konstrukčními prostředky, citlivě a vynalézavě použitými. (porota UIA)
Niekoľko technologických postupov, použitých na stavbe, bolo chránených československými patentmi - najmä kyvadlo, vyrovnávajúce priečne kmitanie stavby. Statik Zdeněk Patrman ho vyvinul v spolupráci s Matematickým ústavom AV.

Rozhľadňa dokonale nadväzuje na svahy hory a opticky ju dopĺňa.


Vtip celej stavby spočíva v tom, že je to vlastne veľký stan. Dve betónové rúry zasunuté do seba, na ne osadené oceľové nosníky, na tých napnuté laná a až na nich opláštenie. Stavba sa tým stala pružnou a schopnou odolávať náročným poveternostným podmienkam. 

Neviem, si predstaviť, aké je to tu v zime, lebo aj teraz na jar vietor bičuje vysielač zo všetkých strán. Stavba odoláva extrémnym podmienkam už celé desaťročia. Toto dielo je skutočne geniálne. Fenomén Ještěd.


Autori Ještěda

V dobe, keď štýl a dizajn hotelov a reštaurácií socialistického Československa vznikal podľa nalinkovaných šablón, sa vysoko nad Libercom udialo čosi nevídané-neslýchané. Vznikla nielen odvážna stavba, ale i jej vybavenie bolo nevšedné a vyrobené na zákazku. Počnúc umeleckými dielami v interiéri a pohármi končiac - celé v réžii akademického architekta Otakara Binara a akademického maliara Karla Wünscha. O interiéri ale nabudúce, je sa na čo pozerať.



 

Na veternej hore (outfit)



Som si to tak vysnívala: modrý outfit s modrou oblohou a s impozantnou stavbou. S čím som nepočítala, bol uragán na vrchole. To vetrisko sa ma snažilo nielen vyzliecť, vyžehliť načisto vlasy, ale hádam aj oskalpovať! Fotky ale mám, aj keď ma z tej skaly takmer odfúklo.


Obliekla som si pohodlné teplákové gate, najmä kvôli ceste autom z Prahy. Prúžok som skombinovala s kvetinovým vzorom, hodila to celé do modrej a dala len jeden výrazný slniečkový doplnok - kabelu.


Plastika "Dítě z Marsu 2003", autor Jaroslav Róna.





Kto už na Ještěde bol, nech zdvihne ruku! A kto nebol, nech tam beží. Po svete sa túlame a doma máme hotové poklady. 

Ďakujem Zuzke a Danovi sa fantastický výlet!

Outfit:
Bunda: Susskind
Nohavice: Lindex
Tričko: Lindex
Kabelka: Zara
Topánky: Vagabond






Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Love this yellow bag! Bright bags just add that perfect punctuation point to an outfit. Lisa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravím, v zimě je na Ještědu HODNĚ sněhu, ale dojedete tam, vždyť se tam bydlí a v zimě je to nejlepší :-) Jinak pekný příspěvek jako vždy....:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. To si ani neviem predstaviť, aké to tam je v zime. Dočítala som sa, že na vrchole veže je neustále víchrica!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram