Liebiegovo mestečko

Tá naša Zuzana máva teda nápady! Keď sme sa už raz dotrepali do Liberca, pome ešte kuknúť také tie malebné domčeky. Tu kdesi za rohom sú. Oje, mám za sebou dve fotenia a behanie po ještědskej veži, vlastnou vinou studenú sviečkovú, v aute visí ďalší outfit na Valpurginu noc - a ešte ideme dačo pozerať?! No, hej. Ona sa kdesi o tom dočítala a my nemáme najmenšiu šancu odporovať.

Liebiegstadt


Stále nedocenené Liebiegovo městečko, postavené ako zázemie textilnej továrne Johann Liebieg & Co., neskoršej Textilany v Liberci (Reichenbergu), predstavuje jeden z najpozoruhodnejších a najhodnotnejších obytných súborov tohto typu na území ČR.



Vnuk zakladateľa továrne, textilný barón Theodor von Liebieg, dal pre svojich zamestnancov postaviť záhradné mestečko. Upustil od tradičných činžiakov a svojich majstrov i robotníkov ubytoval v malebných vilkách uprostred zelene. Kolóniu nemožno chápať len ako príkladný sociálny projekt, predovšetkým šlo o reprezentatívny podnik. I takto Liebiegovci demonštrovali svoje bohatstvo a postavenie.


Obytný komplex predstavoval "mesto v meste" s komunikačnou väzbou na továreň a bol do určitej miery sebestačný.

Hlavný vstup do kolónie je popod bránu v rozľahlom obytnom dome. Objekt je v žalostnom stave.


Na námestí Pod branou (kedysi Theodor-Platz) niet živej duše. Vyzerá to, že sa tu zastavil čas.


Je posledný aprílový deň a v záhradách práve kvitnú rododendróny.





Raj filmárov


Domáci i zahraniční filmári to tu dobre poznajú. Nájdu tu totiž vhodnú architektúru najmä do vojnových filmov. Tu vznikal Posledný cyklista a tiež v americkej a kanadskej koprodukcii dráma Hitler: Vzostup zla. 

Stavebný sloh viliek je doznievajúca secesia s prvkami moderny a heimatstylu.




Neveriacky zírame na plastové okná v starých objektoch. To kto toto povolil?! I samotní filmári sa údajne sťažujú na necitlivé zásahy obyvateľov, najmä na zatepľovanie niektorých domov polystyrénom a na odstraňovanie okeníc.

Historický dom s polystyrénovým kabátcom:


Svetlý príklad


Túlame sa uličkami mestečka, pokým nenaďabíme na rozľahlý dom s nápisom Na prodej. Vzápätí sa objavuje sám majiteľ, radostne nás pozýva do záhrady. Nič nekupujeme, hlásime poplašene. Nevadí, pán domu sa chce popýšiť svojou šikovnosťou. Tá fasáda je pôvodná, viete? Vyše storočná z tunajšieho hrubého piesku. Stačilo ju vyspraviť a natrieť na bielo. Videli ste, čo postvárali prisťahovalci s tými domami dole? Nechápavo krúti hlavou.

Skúmavo si obzerám ostro rezané germánske črty sympatického pána v našom veku. Vy ste tunajší? Nie, dom kúpil pred rokmi, tiež sa prisťahoval. Zneistiem. Jasné, že som Severočech, rozosmeje sa muž. Jako poleno.


Historicky cenné záhradné mesto má dnes šancu stať sa libereckou pamiatkovou zónou, to bude znamenať koniec plastovým oknám a polystyrénu. Pamiatkovú zónu vyhlasuje ministerstvo kultúry a nie je to práve jednoduchý proces. V prípade mestského celku môže trvať i niekoľko rokov.
Tato zcela unikátní lokalita zahradního města patří bezesporu k tomu nejcennějšímu, co v Liberci máme.  (pamiatkár Petr Freiwillig)
V Prahe by už z mestečka bola dávno luxusná rezidenčná štvrť, nedobytná ako pevnosť, rozdumujeme. Kde nie sú peniaze, ťažko čosi zveľaďovať. Aj tak tuho držíme mestečku palce. Fotografie nedokážu zachytiť tú kúzelnú a pokojnú atmosféru.

Outfit


nebude. Mám na sebe v princípe to isté, čo na Ještěde. Cestovné oblečenie do auta. Jednu fotku však dám. Volá sa Zuzanina pomsta za moju lenivosť.






Baba Slováková

16 komentárov:

  1. Zaplatpanbu za kamosku Zuzanu, vdaka nej som zhliadla toto nezname nadherne miesto. Az chyta za srdce a to ho vidim len na fotkach. Prve, co mi napadlo - hodilo by sa na filmovanie, a je tomu tak. No a plastove okna...to je nesvar vsade, by jeden zaplakal. Krasny vylet i s Jestedom! Este dalsie take ; ))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásne na tom celom je to, že som Zuzanu ešte pred rokom vôbec nepoznala, bola mojou dobre utajenou neznámou čitateľkou. Prihlásila sa až na základe mojej rečníckej otázky: kto je na druhej strane monitora? Manželia majú v Prahe syna, dobrý dôvod chodiť sem často a stále niečo vymyslia. Musím vyzdvihnúť aj Dana, jej manžela, ktorý s poťuteľným úsmevom pokojne znáša šialené nápady dvoch vyrehotaných báb. Rád cestuje, sme skvelá trojka. Sami dvaja inak cestujú neustále krížom-krážom, už som Zuzke aj hovorila, nech mi pošle fotky na články, ale sama som na to prišla, že bez osobného zážitku to nejde napísať.
      Ďakujem za komentár, nás to miesto tiež chytilo za srdce!

      Odstrániť
    2. Aj som si mysela, ze to bude TA Zuzana ; )) Spoza druhej strany monitoru. Tu vyzvu a nasledne stretnutie si pamatam z vasho blogu.
      K

      Odstrániť
  2. Tu som, dievčatá, ďakujem a zdravím Vás. Áno, veľmi radi cestujeme a vidíme na vlastné oči to, čo ponúkajú webové stránky, dokumentárne programy a dostupná literatúra. Všade je čo pozerať a my máme radi históriu a umenie. Českú republiku nám sprístupňuje výborný program ČT 1 Toulavá kamera, majú aj super web. Takže urobiť si itinerár pred cestou, to je základ, ako využiť čas. A potom už len brnknúť Babe Slovákovej – chystaj sa! :))) Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, Toulava kamera je skvost a vase zaujimavo vzniknute priatelstvo je skvost dalsi. Nech sa vasim spolocnym tulackam dari a tesime sa na ich publikovanie ; ))
      K

      Odstrániť
    2. Add Z.: vždy pripravená!
      Add W.: Ďakujeme za povzbudenie, budeme sa snažiť!

      Odstrániť
  3. Táto naša Zuzana.... :) Cica plná energie, vždy nad vecou, nič nerieši... Ale cestovanie, história a umenie - to hej! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vy ju poznáte osobne??? Lebo je to presne tak! :D

      Odstrániť
    2. Sme kolegyne :) Keď upadalo Módne peklo, našli sme Vás - akurát sme prichádzali do "babích liet" (od apríla už aj ja :) Ďakujem za Váš blog, Zuzana mi nič nemusí ukazovať, vysvetľovať, všetko vidím!

      Odstrániť
    3. Kolegyne??? Tak to ma pobavilo :D Škoda, že už MP zamrzlo, bola tam celkom zábava. Dávno som ale myslela na to - zaviesť sem diskusné fóra. Ale neviem, ako. Zatiaľ.

      Odstrániť
    4. Táto diskusia pod aktuálnym blogom podľa mňa úplne stačí. Kto chce - napíše, vyjadrí sa. Diskusie na MP nemali konca, často šli off... Potom sa zakladali diskusné vlákna, stále na nové témy, až sa začali opakovať. Potom sa polovica urazila a šla na iný blog.... a už ma to prestalo baviť a ostatných zrejme tiež :) Ada vystihla správu chvíľu a (asi dobre? ) to predala.

      Odstrániť
    5. Asi máte pravdu, tie diskusie sa zvrhli na čistý slepačinec. Tak som sa len domnievala, že tu je väčšinovo iná veková kategória a diskusie by zmysel mohli mať. Napríklad okolo tém, o ktorých ja píšem nerada, ale sa dotýkajú každej jednej po 50-tke napr. menopauza a sex. Ale to je tiež poriadne tenký ľad. To si asi radšej všetky prečítame niekde na odborných stránkach s radami od lekárov.

      Odstrániť
  4. Milá Babo,
    tak tohle je gól, žiju kousek od Liberce přes 20 let a nikdy jsem o této zajímavé části Liberce neslyšela a to ani od příbuzných, rozených Liberečáků. Nenapadlo mne, že mezi zbouranou Textilanou, sídlištěm, krematoriem a dírou po stavbě cca desátého nákupního centra, na niž hned po vykopání základů rezignovali, je něco tak pěkného. Díky za tip na výlet.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rodina von Liebieg bola sudetskonemecká. Predpokladám, že nebolo v záujme bývalého režimu propagovať sociálny program textilného baróna a ešte ku tomu Nemca. A tak sa na mestečko akosi zabudlo, pre nás ho musela objaviť naša Košičanka. Mimochodom, pra-pra-vnuk Theodora žije v zahraničí a bol sa na bývalý majetok pozrieť, i na slávnu pradedovu vilu v Liberci. Vraj len dúfa, že tieto stavby zostanú a opravia sa. Veľmi sa teším, že sa článok páči!

      Odstrániť
  5. Ach, aká škoda, že nemám nikoho v Prahe... toľko zaujímavých miest.... Díky aspoň za takéto zaujímavé predstavenia.
    A ... ach, aká škoda, že nežiješ na Slovensku.... :-)
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do Prahy sa dá aj pricestovať, v Čechách urobiť dovolenku. Kým boli deti v pubertálnom veku, absolvovali sme napríklad týždennú túru "Tour de Jižní Čechy" vrátane Českého Krumlova. Na Slovensku som žila rovných 50 rokov a chystám sa v júni na jeden slovenský výlet a v júli rovno na poznávaciu dovolenku! "Tour de Stredné Slovensko" bude :D

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram