Helvétsky kríž

Červená a biela je švajčiarska zástava. Biely kríž v červenom poli pripomína doby križiackych výprav a bol zvolený ako znamenie boja za slobodu. S odôvodnením, že sloboda vlastného národa je práve tak posvätná ako oslobodenie Svätej zeme. V stredovekej symbolike mali znak i farby svoj význam, Švajčiari tak dávali najavo vernosť svojej krajine a odmietnutie poddanosti akémukoľvek pánovi.


Švajčiari červenú milujú


Keltské kmene Helvétov a Rétov obývali územie dnešného Švajčiarska už v 2. stor. pred n.l. V týchto časoch sa krajina nazývala Helvetiou, od stredoveku krajinou Helvétskeho kríža. Územie bolo napriek hornatému terénu často okupované, najprv Rimanmi (tí založili väčšinu dnešných veľkých miest - napr. Ženevu, Bazilej, Zürich), neskôr Germánmi, ktorí priniesli kresťanstvo a rozdelili krajinu na francúzsky a nemecky hovoriace časti a napokon od 12. stor. Habsburgovcami.





Stredoveký hrázdený dom, oblasť Zürišského jazera
Najslávnejšia udalosť švajčiarskych dejín sa udiala 1. augusta 1291 na lúke Rütli, kedy sa stretli zástupcovia troch "lesných" kantonov Uri, Schwyz a Unterwalden, aby slávnostne odmietli akúkoľvek súdnu a právnu cudziu moc. Inými slovami vyhlásili nezávislosť na šľachtických rodoch, ktorú im už skôr priznali rímski cisári za účelom ochrany horských priesmykov medzi Nemeckom a Talianskom. Položili tak základ švajčiarskej konfederácie. Latinský názov Confederatio Hlevetica dodnes prežíva v skratke CH. 

Schützenbrunnen, Bern
Dnešný názov krajiny je vo väčšine jazykov odvodený od jedného zo zakladajúcich kantónov - Schwyz. V švajčiarskej nemčine Schwiz, nemecky Schweiz, francúzsky Suisse, taliansky Svizzera a rétorománsky Svizra.

Červená je národnou farbou. Okrem toho, že Švajčiari často a radi vztyčujú štátnu vlajku pri svojich obydliach, natierajú na červeno všetko, čo sa len dá. Holt, sú to patrioti.

Vyhrabala som v archíve staršie fotografie. Slávna lúka Rütli leží pri jazere Vierwaldstättersee (pre nás známejšie ako Lucernské jazero). Práve pri tomto jazere som kedysi žila a mala som to šťastie zažiť na spomínanej lúke obrovský jazerný ohňostroj, ktorý sa tu vždy v štátny sviatok 1. augusta koná.

Vierwaldstättersee (Lucernské jazero), Luzern
Vierwaldstättersee, Stansstadt, v pozadí Pilatus
Už som kdesi spomínala, že som sa z obývačky dívala rovno na vrch Pilatus. Trochu mi pripomínal náš Kriváň. Staršia fotografia a pohľad z môjho bytu. Čo vidíte? Červenú.

Stans, v pozadí Pilatus
Červené námestie (Roter Platz alebo aj City Longue) v St. Gallene dáva tušiť, že domorodci červenej fakt nemajú nikdy dosť.

Roter Platz, St. Gallen, foto: Wikipedia

Outfit


Zaumienila som si, že vytvorím dovolenkový ohoz vo švajčiarskych národných farbách, však aká pekná kombinácia to je. Prvé dni bolo ale neustále pod mrakom a keď konečne svitlo, odtrepali sme sa do Bernu.


Fotografie napokon vznikli tesne pred odletom domov. Podľa svetla to vyzerá na podvečer, je to však skoré ráno. To chceš letieť v tomto bielom župane?! Raz nevedel rozdýchať Berner. Nechcem. Vyriešim to. Pobrali sme sa ku Zürišskému jazeru aj s kufrom, našťastie železničná stanica je hneď vedľa.

Biely letný trenčkot som vám na blogu už ukázala, konečne ho môžem predstaviť zaviazaný. Veľmi trendy sú bielo-biele outfity, ale ako ma už jedna čitateľka upozornila - bacha na to, aby si vás nesplietli s lekárkou. Červená je vážne dobrá!








Pofotili sme, trenčkot som hodila do kufra, natiahla tmavomodrý svetrík a v trikolóre biela-červená-modrá som odkráčala hrdo na letisko, smer Česká republika.


Outfit:
Trenčkot: Mango
Nohavice: Zara
Blúzka: Gant
Náušnice: Lindex
Topánky: Vagabond
Kabelka: Mango

 




Baba Slováková

12 komentárov:

  1. Krásne ako vždy. A rybička nemá chybu. Srdečne pozdravujem. Ľubica

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za komentár, Ľubica! Do rybičky som sa zamilovala na prvý pohľad!

      Odstrániť
  2. Wow dokonaly styling! Ta kabelka je ako ceresnicka na torte! Ivka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hezký post z mojí nové domoviny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Rada sa stále do Švajčiarska vraciam, ako turistka sa tam cítim oveľa lepšie.

      Odstrániť
  4. Biela, červená... a ešte k tomu modrá by boli aj naše národné farby a tak si mohla aj nás reprezentovať:-) Ale chápem... červená s bielou je vždy taká nejaká veselšia, sviežejšia kombinácia. Takže námorníci dostali KO? Ale k vode si obliecť modrú s bielou je také prvoplánové :-)
    Pristane ti to, super. Ale PROSÍM ŤA, otvor niekedy tú kabelku, lebo ja stále rozmýšľam,odkedy som ju videla v niektorom tvojom predošlom ohoze, AKO ?? sa môže otvárať a aký priestor tam vznikne :-))
    Ďakujem
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Schválne som pri trikolóre biela-červená-modrá zdôraznila, že letím do ČR. Slovenská trikolóra je biela-modrá-červená a pamätám si to sakramentsky dobre, lebo som tvorila logo pre jedného českého kandidáta na prezidenta ČR a pár dní fičalo so slovenskou trikolórou. Nik si to nevšimol, ale mňa oblial studený pot.
      Ďakujem za kompliment, pri zmienke o kabelke som sa srdečne zasmiala, OK, niečo do nej napracem a odfotím! Otvára sa celkom hore pri rúčke, to sa na tom koženom pútku rozopne ten čudlík, viď posledná fotka.

      Odstrániť
  5. ahoj, Evi,vyzaráš dovolenkovo a vraj pred odletom domov? Ale zase, dá sa povedať, že si šťastne vydovolenkovaná...bože, ale som tomu dala....čo už....ja bielu nemusím, skôr maslovú, vanilkovú....ale, tebe pristane a možno aj mne?!...fandím Ti..MB z Rudlovej

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak veru, moja, vydovolenkovaná :D :D :D Biela Ti pristane, ale presne tá, čo mne - taká tá krémovobiela, vajíčkovobiela a čo ja viem, aká. Teplá biela.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram