Na pravé poludnie

Asi som poriadny dobrodruh. Pri vymýšľaní témy najnovšieho článku mi bolo jasné, že sa chcem pozrieť na zúbok slávnej soche Bruncvíka pod Karlovým mostom, rozprávanie tak nadviaže na článok minulý. Potom som dostala ten šialený nápad. Fotografovať budeme aj na moste! A nijaké také, že skoro ráno, keď je takmer prázdny. Skúsime to v tom najhoršom možnom čase. V nedeľu. Na Silvestra. Na pravé poludnie.





Že toto nemôže vyjsť? Ale môže. Stačí, ak sa oblečiete tak trochu inak, než valiaca sa masa a nahodíte uchvacujúce pózy. Postavíte sa ľudskému prúdu do protismeru. Dav sa rozostúpi aj sám, tak veru. 


Moja staručká striebornozlatá Nokia nie je nič svetoborného, čím by som sa mohla chvastať na módnom blogu. Som však na ňu zvyknutá a na záberoch ide o skutočný telefonát, fotky sem teda dám. Sú spontánne. Až pri prezeraní obrázkov som zistila, že mi mobil dokonale ladí s kabelkou 😊 Predsa sa len s niečím pochválim. Deti mi chceli kúpiť na narodeniny nejaký ten fón, najmä kvôli instagramu. Nechcela som. Dostala som teda tablet, yes! Má to ešte väčšie písmenká.



Poludňajšie slnko príjemne hreje a teplota sa šplhá na nejakých 12 stupňov. Mám celkom jarnú náladu.


Socha rytiera Bruncvíka


Sme na mieste. Rytier v prilbe s vytaseným pozláteným mečom, štítom so znakom Starého Města a s levom po boku stojí na rozdiel od ostatných sôch a súsoší Karlovho mosta bokom - na hrebeni rozšírenia mostného piliera. Prečo? Údajne mala socha upozorňovať všetky priplávajúce lode na skutočnosť, že má Staré Město právo vyberať clo z Karlovho mosta. Prečo je teda bájny rytier otočený k Vltave zadkom?!

Sochu vytvoril L. Šimek v roku 1886 z pieskovca ako voľnú rekonštrukciu sochy pôvodnej z 15. storočia, ktorú zničila švédska delostrelecká guľa.


Postava Bruncvíka sa spomína v najstarších českých legendách. Podľa povestí sa Bruncvík vydal do sveta, aby našiel pre svoj erb živého leva (levovi v českom erbe predchádzala přemyslovská orlica). Cestou získal zázračný meč, ktorým porazil deväťhlavého draka, zápasiaceho s levom. Zachránený lev s vďakou zložil hlavu ku Bruncvíkovým nohám a sprevádzal ho až do Čiech. Po Bruncvíkovej smrti bol zázračný meč zamurovaný práve do toho piliera Karlovho mosta, na ktorom stojí socha.
A pověst praví: Až bude české zemi nejhůře, povstane svatý Václav s blanickými rytíři, kůň svatého Václava na mostě vykopne Bruncvíkův meč. Svatý Václav ho uchopí, zatočí s ním nad hlavou a s jeho pomocí useká hlavy všem nepřátelům české země.

Na tomto mieste by teda malo byť podľa psychotronikov kozmické srdce Prahy. Hm. Duchovne vnímavý jedinec vraj môže uvidieť zvláštny prúd svetelnej energie v podobe tajuplného svetelného lúča, pripomínajúceho povraz. Ide o údajné špirálovité energetické vyžarovanie, ktoré je pupočnou šnúrou medzi Prahou a duchovnou energiou vesmíru.

Nič nevidím a môj foťák tiež nebude mimoriadne vnímavý duchovný jedinec. V každom prípade ma toto miesto neustále priťahuje, možno aj preto, že tu dole nie sú davy ľudí a je odtiaľto nádherný pohľad na most. Socha samotná je mi aj tak záhadou.


Tak idem aspoň poobjímať stromy. Ako prišiel lev do Čiech, už viem. Teraz mi načim už len vypátrať, prečo má dva chvosty. Vie toto niekto???





Si nemyslite, že som ten most nezdolala celý! Od sochy pekne naspäť nahor a pokračujem až ku Staroměstskej věži.

Žánrový obrázok z Karlovho mosta pre tú jedinú čitateľku, ktorá tu ešte v živote nebola 😏.


Karlov most, skvost Starého Města, je opradený legendami, miestom so silne zhmotnenou energiou. Dvorní astrológovia Karla IV. vypočítali presný čas začatia stavby - v roku 1357, 9.7. o 5. hodine a 31. minúte. Magickú číselnú postupnosť tvoria výlučne nepárne (šťastné) čísla (1-3-5-7-9-7-5-3-1), ktoré sa odpredu i odzadu čítajú rovnako smerom ku mystickej 9-tke uprostred.

Či už to mostu nejako pomohlo a či nie, ja tu mám vždy pocit, že sa nachádzam v inom svete. Jedno, koľko je tu turistov.


Pri Staroměstskej věži ma víta samotný génius - Jeho Výsosť Karol IV. Luxemburský, rímsky kráľ, český kráľ,  lombardský kráľ, rímskonemecký cisár a arelatský kráľ.


Uff... a mám to za sebou!


Outfit:

Všetko je staré, len obojstranný šál a kabelka sú nové. Kabelku z brúsenej kože som ulovila vo výpredajoch po Vianociach. Ani nechcite vedieť, čo sa tu dialo v obchodoch! Bolo to hotové peklo, hlava na hlave, proti tomu bola silvestrovská prechádzka po moste úplná malina.

Kabát: Max Mara
Sukňa: Stefanel
Pulóver: Lindex
Vesta: Max Mara Weekend
Šál: Lindex
Kabelka: Zara
Rukavice: zdedené
Traktorky: Mustang

Ešte jedna celkom čerstvá fotografia z dnešného večera. Dnes je Nový rok a nadránom máme spln. Majte v budúcom roku samé slnečné dni, otvorenú myseľ, chuť do života. Buďte zdravé a veselé.
Všetko dobré v novom roku 2018! 








Baba Slováková

16 komentárov:

  1. Požehnaný rok 2018 prajem! Veľa zdravia, nových nápadov a ten Váš povestný humor, nech Vás neopustí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sajka, za novoročný vinš a tiež želám požehnaný nový rok!

      Odstrániť
  2. Prajem všetko dobré v novom roku. A áno, Karlov most má v sebe zvláštnu energiu a ja mám k nemu zvláštny vzťah. Prvý krát sme sa na ňom bozkávali s mojím terajším manželom. Ale to bolo ešte v minulom storočí. Vera

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To máte teda skutočne čarovnú spomienku. Všetko dobré v novom roku!

      Odstrániť
  3. Krásny nový rok s peknými outfitmi! To ste mali dnes také krásne počasie? U nás celý deň hmla :-( Myslela som si, že spln bol už včera. Nesledujem to v kalendári, ale včera podvečer náhodou bolo vidieť mesiac aj u nás. Teda do chvíle, kým mesto nezahalila biela hmla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, Silvester bol takýto slnečný a teplý, na Nový rok sa nám... čo to trepem... všade sa zosplnievalo. Spln bol okolo tretej v noci z 1. na 2. januára. Toto ja viem vždy presne, lebo nespím a vyjem na mesiac :D
      Šťastný nový rok, Danka!
      P.S. Kukla som ten odkaz, ďakujem. Takže zdvojený chvost je podľa heraldiky znakom mužského pohlavia zvieraťa. Hrozne sa rehocem, lebo český lev má jasne zdôraznený aj penis. Je to nadsamec!

      Odstrániť
    2. Pod tým článkom je jeden komentár, ktorý vyvracia to, čo sa píše v článku. Asi ani sami heraldici nevedia, prečo má lev dva chvosty. Prečítala som si aj článok na wikipédii. To je ako aj s tým Nepomuckým, ktorého fotím. Niekde píšu o jeho živote podrobnosti, inde som sa dočítala, že vôbec neexistoval. Tak si vyber!

      Odstrániť
    3. No áno, ani heraldici to presne nevedia, preto som sa smiala tamtomu výkladu. Jasné, že kým som položila otázku, čo-to som pogúglila a nič som nezistila. Nevadí, hlavná vec, že je impozantný.

      Odstrániť
  4. Prajem Vám Eva všetko najlepšie po celý rok 2018, veľa nápadov a energie. Tá posledná fotka je fakt magická.
    Pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pani Oľga a tiež želám šťastný nový rok!

      Odstrániť
  5. Všetko najlepšie do nového roku, veľa energie a pohody pri úžasnej tvorbe, ktorá hladí dušu a inšpiruje.
    Klikám často a vždy objavím niečo úžasné.
    PF
    Milota z Lučenca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Posielam srdečný pozdrav do môjho rodného mesta a Vám želám šťastný nový rok!

      Odstrániť
  6. Dobrý den!
    Ta fotka s tím úsměvem je krásná!Přeji nám ,aby jsme se mohli smát celý rok!
    Děkuji a těším se na další "návštěvy" Prahy!
    Marie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ďakujem Vám, Marie a želám šťastný nový rok!

      Odstrániť
  7. Moc hezké, všecko, vy i most. Já mám z Karlova mostu zase fotku s obrovským břichem 14 dnů před porodem prvního dítěte a s "vypůjčenymi" dětmi od bratrance, hotový symbol plodnosti :-). Vše nejlepší do nového roku!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Popravde - pozrela som si predpoveď počasia, ostatne, ako vždy pred fotografovaním. Slnko len nejaké dve hodinky okolo obeda, to som si hneď vzdychla, že to bude mord. Na pravé poludnie :D Ibaže so slniečkom vyjdú fotografie vždy čarovnejšie a most si také zaslúžil.
      Takže most plodnosti, hm? Krásne. Asi naň vydurím svoje deti, nech sa dočkám ďalších vnúčat.Všetko dobré v novom roku!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram