Hieronymus Bosch. Oživené vidění

Fantazmagorický svet plný príšerných stvorení, nahých smilných ľudí, nočných môr, démonov a poloľudských bytostí - to je svet slávneho holandského stredovekého maliara Hieronyma Boscha. Zbožný umelec takto podivne, nepochopiteľne a desivo reagoval na vtedajšie náboženské predstavy o hriechu, hriešnom ľudstve, o pekle a večnom zatratení.
Umelec zomrel pred viac ako 500 rokmi (1516) a jeho dielo je dodnes záhadou. Je nazývaný stredovekým surrealistom, podozrievaný, že bol prívržencom zakázanej sekty, že v jeho obrazoch sú skryté šifry alchymistov a astrológov. Doložené je o ňom však len to, že bol silne nábožensky založeným človekom.



Multimedálna výstava "Hieronyms Bosch. Oživené vidění" je spomienkou na významný dátum maliarovho úmrtia.


Najznámejší Boschov triptych Záhrada rajských potešení, znázorňujúci raj, hriech a peklo, sa stal symbolom stredoveku. Tento obraz a mnohé ďalšie sú na výstave "rozobraté na súčiastky", na jednotlivé zväčšené detaily, ktoré za zvukov stredovekej hudby plávajú dookola. Vtáky lietajú, oblaky sa vlnia, kone cválajú, v pekle počuť škrípanie reťazí... Mám z toho husiu kožu.

Hieronymus Bosch je jedným z mojich najviac milovaných maliarov.

Hieronymus Bosch: Záhrada rajských potešení, Museo del Prado, Madrid

Fialové kopce vzlétly,
v řekách hudba proudí,
stromy s odkvetlými světly
po planetě bloudí.
Domy z plynů v barvách duhy
živá voda v lázních,
živé čtverce, živé kruhy
v mozaikách básní.
Koně s křídly jako ptáci
pasou nebe k ránu,
krouží tiše nad paláci
z černých porcelánů.
S mrtvými tu živí žijí
v katakombách krásy,
přebírají fantazii,
žízeň ohněm hasí.
Nevěří tu na orloje
na pověru času,
nikde ani stopa stroje
v říši modrých klasů.
Křišťálové sochy chodí
tiše za svítání,
vysmát se mé vzducholodi
promarněných přání.


Planeta Hieronyma Bosche


Spoznali ste ten text??? Fialové kopce vzlétly po prvýkrát v roku 1978,  keď brnianska skupina Progres 2 predstavila svoj scénický projekt s názvom Dialog s vesmírem, označovaný tiež ako prvá československá rocková opera. Citovaný text je zo skladby Planeta Hieronyma Bosche I. Skupina s projektom vystupovala dva roky po celej republike, v roku 1980 vyšiel album s rovnakým názvom, projekt ale nebol nahraný celý. Označený bol len ako "prierez rockovou operou". Texty a i názov jednej skladby boli po zásahu komunistickej cenzúry zmenené. V skladbe Planeta Hieronyma Bosche II. sa totiž vyskytuje slovo heroín a hoci text pred drogou skôr varuje, musel sa z nahrávky vypustiť.
Démonů úl,
spí drogy v květinách,
čím pláče sůl,
když slzu proklíná.
Nám vládne král,
má jméno Heroin.
Bráško už v tom čase žil v Prahe, priniesol mi LP-čko, bolo to na tie časy čosi nevídané-neslýchané. Najmä obe časti Planety Hieronyma Bosche je sakramentsky dobrá hudba!

Záhada obrazov odhalená!


Medzi nami, dievčatami - vždy som bola presvedčená, že i samotný geniálny Hieronymus na niečom fičal. Buď na hubôčkach alebo na makovom odvare. S drogami nemám nijakú skúsenosť, ale podobné vybuchujúce kvety, žiarivé preexponované farby a psychedelické výjavy som videla v snoch, keď mi v nemocnici dávali ópiáty. To bola jazda, maestro! Už len tak vedieť excelentne maľovať ako vy...



Keďže je výstava multimedálna, môžete vstúpiť do obrazov. Schválne vás to znetvorí tak, že vyzeráte ako po kvalitnom šľahnutí do žíl.

Samo, že sme fotili aj outfit, že som sa vyštafírovala! Ale vonku. Výstava je inštalovaná v Křižíkovom pavilóne C holešovického výstaviska a potrvá do 5. 5. 2018. Výstavisko je v rekonštrukcii, momentálne sa opravuje Průmyslový palác. Podľa architektonických štúdií, ktoré som videla, by sa mali zbúrať Křižíkove pavilóny i slávna fontána. Vraj sa vybuduje nová, moderná, inakšia, ach jaj, to si asi tiež niekto niečo šlehl

Nabudúce teda ľudoprázdny priestor posmutnelej Křižíkovej fontány.


Fotografia obrazu Záhrada rajských potešení: https://en.wikipedia.org/wiki/Hieronymus_Bosch




Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Bosch mě fascinuje už od mládí, i když se přiznám, že jsem se k němu dostala přes o hodně mladšího Daliho. Tu výstavu musím vidět! Do května to stihnu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dalí je na mňa už príliš surrealistický. Viac ma fascinujú jeho sochy (videla som ich vo Viedni), ale hádam najviac jeho dom!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram