Andrej Hora: Člověk a pes

Našla som si dnes v pošte: "Ahoj, sestrička, po víkende som bez nálady, od politiky si dávam odstup. Našiel som jednu staršiu poviedku, možno sa Ti bude hodiť..."



Člověk a pes


Zvon na věži břevnovského kláštera odbíjel poledne. Chvějivý tón pronikal houštinou, klouzal po černé nehybné hladině rybníka, prolétl kolem bříz nad mokřadem a pak se volně rozlil po travnaté pláni. Člověk a pes stáli proti sobě těsně u vody a několik vteřin si hleděli do očí. Oči. Pozorné lidské a čtverácké psí. Pak se ruka člověka vymrštila a její pohyb se přenesl na tělo psa. Vypjalo se do výskoku, pak následoval úder o hladinu, rozhoupání leknínů, šplouchání, chňapání, chrčení, škrábání drápů o betonem zpevněný břeh, crčení stékající vody a nedočkavé mlaskání mokrých tlap. A znovu totéž podruhé, potřetí, podesáté. 

Člověk přijímal tuto hru trochu z donucení, ale pes ji považoval za nepochybně nejlepší zábavu. Neúnavně se vrhal doprostřed temného rybníka, lovil houpající se dřevo a s radostným hvízdáním spěchal zpět k člověku.  
  
Jak rozdílně lze vnímat pravé poledne horkého srpnového dne, kdy zajíkavý zvon a vlhké přítmí naplňují prostor pod smutečními vrbami podivnou melancholií… Vzpomněl si na svou ženu. Ne, nevzpomněl, myslil na ni pořád. Kde je v tuto chvíli ona? Jistě někde u vody anebo na obědě v restauraci. Laská se s vlnami nebo se sluní, možná nemyslí na nic, nebo se něčemu směje, možná jazýčkem ochutnává zmrzlinu nebo usrkává ledovou kávu. A on? Trčí v Praze u břevnovského kachňáku, v mokrých sandálech, s hořkostí na jazyku, zhrzený, sám se psem, kterého mu nechala místo sebe. 

„Koneckonců je to tvůj pes,“ řekla mu a pěstěným ukazováčkem pohrozila psovi: „Poslouchej páníčka a buď hodnej!“
A pak ještě: „Když člověk zůstane sám, tak mu teprve dojde, co pro něj pes, ta jeho věrnost znamená.“

Ano, psí věrnost, jak nevhodný pojem do světa lidí. Plave, běží, plazí se k člověku a oddaně líže ruku, která hladí nebo trestá. Neví nic o zradě a odpuštění, o možnosti rozchodu a zapomnění. Psi skládají sliby slavné, věčné…

Náhle si uvědomil, že pes stále plave uprostřed rybníka a nevrací se.
Začal volat, naléhat: “Tak bude to?!“
Nic, žádná změna, žádné přibližování, jen sotva slyšitelné pravidelné pádlování a těžký namáhavý dech. Není pochyb, pes v něčem uvízl, zamotal se do kořenů leknínů nebo do vlasce pytláka. Jak je tu hluboko a co je na dně?
V mžiku shodil sandály, kraťasy i tričko. Voda byla teplá, olejnatá, z bahnitého dna se co chvíli uvolnil vějíř páchnoucích bublin. Kráčel po prsa ponořený v černé vodě vstříc prosebným vytřeštěným očím. Jak se přibližoval, pes stupňoval úsilí plavat mu vstříc. Marně. Těsně před ním narazil nohama na velkou větev. Ztěžklá vodou už neplavala, zčernalé vzpřímené haluze zůstaly několik centimetrů pod hladinou. Na jednu z nich se pes zachytil obojkem. Stačilo kousek couvnout, pootočit se o čtvrt kruhu a byl by volný, ale to by znamenalo neplavat k člověku, porušit věrnost, myslet na sebe…

Uvolnil slizkou větev zpod obojku a poručil psu: „Ke břehu!“
Pes plaval tiše spěšnými křečovitými pohyby, namáhavě vylezl na břeh a celý zplihlý obrátil zrak k člověku. Nesetřásal vodu, neotíral se o stromy ani se neválel v trávě, jen překvapeně a vděčně zíral na svého zachránce, který sbíral svršky a boty. Okamžitě vyrazili k domovu. Divná dvojice – polonahý zablácený člověk a k jeho stehnu přitisknutý urousaný pes s topornou chůzí ovce.

„Hele, tomu člověku se stala nějaká nehoda,“ řekli si lidé, „ale ten pes, jen se podívejte, jak ho ten věrnej pes podpírá!“

Napísal: Andrej Hora
Ilustračný obrázok: Bruno Cervera, CC0 License




Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Zdravím! Milujem literatúru, z ktorej sála človečenstvo. Mám slzy v očiach a hrču v hrdle. Pozdravujte brata. Prajem pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak teď jsem uronila slzu. Krása. Díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viem co to je zrazu po 15.rokoch..byt bez neho..pomaly budu dva roky ,ze nas je uz v psom nebicku ale boli a chyba stale K.Z.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram