Písať fashion blog je hobby

Bláznivá Baba píše módny blog a ešte sa aj dáva fotografovať všade, kade chodí. Načo to robí?! Načo to robím? Lebo ma to vážne baví. Až tak, že som úplne prestala pozerať televízor, taký blog zožerie kopec času. Jeden z posledných komentárov ma priviedol ku otázke, či niekoho náhodou svojimi písačkami a fotkami nerozosmutnievam a nespôsobujem mu zbytočné mindráky. To rozhodne nechcem!  Trošku teda nadvihnem pokrievku toho hrnca, v ktorom sa môj internetový časopis varí.

Blog je hobby


So syndrómom prázdneho hniezda sa vyrovnávame každá po svojom. Priateľka z detstva (inžinierka) sa chytila piecť vo voľnom čase umelecké torty a robí to bravúrne. Ďalšia každú chvíľu niekam cestuje a nedávno si našla prácu v cestovke, aby mohla cestovať ešte hustejšie. Ja mám svoj vlastný "časopis".



Školský časopis som písala už na základnej škole (sama som si ho vymyslela) a chodila ho cyklostylovať ku otcovi do práce. Na gymnáziu som tvorila obecnú kroniku aj s ilustráciami, triednu kroniku (opäť vlastný nápad) a bola som redaktorkou školského časopisu. Rozhodovala som sa vtedy dosť tuho medzi žurnalistikou a architektúrou. Byť novinárom za socializmu však nebol nijaký med, a tak som absolvovala technickú univerzitu. Celý produktívny život som sa venovala všetkému možnému, len nie písaniu. V posledných rokoch som sa na to konečne vrhla. Robiť časopis mám akosi v krvi.

Baba Slováková - virtuálna realita


...Váš blog ma vždy obohatí, páči sa mi (okrem Vášho vkusu) aj Váš humor... ibaže ma občas pochytí po vzhliadnutí Vašich kreácií trochu mindrák, (ktorý rýchlo zaženiem) že musím sa viac snažiť, aby som to predsa aj ja dokázala... Judita
Baba je virtuálna bytosť, stále na to myslite!!! Som to ja a nie som to ja. Vymyslela som si ju a pridelila jej všetko to, čo ma baví - záujem o módu, architektúru, výtvarné umenie, literatúru, cestovanie... Madam Slováková vám rozhodne neklame, len tak trochu nepriznáva tie smutnejšie stránky žitia. Nikdy neplače do vankúša, nepadá skapatá do perín, nezožiera sa starosťami... nevďačnica je to, všetko toto necháva len na mňa - a tak pekne o nej píšem!

Fotografie sú len fotografie a tie veru klamú. Kým uverejním fotky, robím výber z obrovského množstva záberov. Niektoré sú tak strašné, že mám chuť so všetkým praštiť a ísť sa rovno zakopať. Časom som sa naučila triky. Fotograf musí ísť k zemi (všetci, čo ma fotia, sú vyšší než ja), aby som nevyzerala ako trpaslík. Telo treba natočiť trošku bokom, postava vyzerá vyššia a štíhlejšia. Pekne sa vystrieť, na to si už treba v našom veku ozaj dávať pozor. A prosím - fotiť len ľavý poloprofil! Mám zlomený raťafák, zľava je to noštek, sprava nosisko. Ak potrebujem fotku, na ktorej sa dívam doprava (obyčajne titulnú), jednoducho zrkladlovo otočím "ľavú" fotku. 

Niekedy ale fotky vyjdú aj bez trikov a akosi samy od seba. Aj ten hnusný pravý profil sa na blogu vyskytuje, ak sa mi inak zdá záber vydarený. Vybrané fotky prejdú editáciou. Retušou a orezom, mať kúlové fotky je základ blogu. Toto sa stále len učím, nie som spokojná, ale veď ide o amatérske fotky a amatérsky časopis. 

Aj z fotografie, na ktorej sa hrbím a vyzerám ako kredenc, tvár vyblitá bleskom ako chorá smrť, sa dá spraviť titulka ku téme. Ľaľa.


Kašlite na mindráky!


Popravde mi Baba Slováková dáva zabrať, musím ju obliekať ako dáku barbínu, babu jednu! Keby nebola, určite by som toľko neštudovala trendy a nevymetala obchody. Ja som si ju ale vymyslela práve preto. Začala som sa "opúšťať", ako sa u nás hovorí. Prestala o seba dbať. Sú ženy, ktoré sa o seba starajú s prirodzenou ľahkosťou celý život, mňa táto snaha na pár rokov opustila. Veď stačí, keď je žena krásna dušou, či nie? Baba ma núti pokračovať ďalej a dúfam, že bude so mnou, aj keď už budem vetchá starenka.
Ak nejaká virtuálna ženská nakopne i vás, môžem sa tomu len tešiť. Nebola to moja ambícia - niekoho inšpirovať. Potrebovala som predovšetkým nabudiť seba samú. Ak je však tomu tak, asi robím niečo dobre. Určite ale nechcem nikoho naštvať, vyvolať komplexy a mindráky. To asi robím niečo zle.
Kašlite na mindráky! Každá sme iná. Na každú z nás vplývajú hormonálne zmeny inak a každá má i iné podmienky. Mne deti vyleteli z hniezda, vnuka mám len jedného, pracujem doma na voľnej nohe. Nemám muža, s ktorým by som zdieľala spoločnú domácnosť a skákala okolo neho (aj by som chcela), to by som, dievčence, asi "dobabovala"!

Dnes ráno mi napadlo urobiť pre vás čosi ako adventný kalendár. Každú adventnú nedeľu vám predstavím 6 blogeriek 50+ z celého sveta (celkovo 24). Ženských, čo majú rovnakú úchylku ako ja. Niektoré sú vysoké, štíhle a hnusne bohaté, to som náchylná na hemungy i ja. Niektoré sú veľmi zostarnuté, iných sa čas netýka. Nájdu sa blogerky nadrozmerných veľkostí, s vyberaným vkusom a i celkom obyčajné. Všetky sa fotia a dávajú snímky na Instagram. Fotky silne retušované a i vôbec nie, na tejto sociálnej sieti ide hlavne o dobré zábery. Nepýtajte sa, prečo to robia, to ja neviem. Len tuším, že je to pre ne tiež koníček, akási skúška odvahy, snaha ukázať, že som ešte stále žena a svet je veselý a farebný.

P.S. Dúfam, že vás mnohé blogerky budú inšpirovať a pri iných sa zbavíte komplexov. Každá jedna je však zaujímavá! Ak už máte nejakú v merku, dobré tipy sú vítané! Články to budú najmä obrázkové, nič nebudem komentovať a hodnotiť, toto mi neprináleží. Takže už zajtra!





Baba Slováková

19 komentárov:

  1. SUPER článek, Evinka. Gratuluji k odvaze a jsem na Tebe pyšná!
    Tünde

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Babo, moc ráda Vás čtu, i když málokdy komentuji. Ale teď musím zareagovat hned. Váš blog je mi milý nejen kvůli inspiraci, co se týká módy a architektury, ale také kvůli té vaší "člověčině", jak dokážete upřímně a otevřeně psát a přistupovat k věcem, které by někdo jiný raději skrýval. Je to úžasné, jak jste popsala virtuální realitu módního blogu. A Váš nápad představit další blogerky 50+ je super. To už bude přímo kopec inspirace! Moc se těším na každý Váš článek. Jana Sobotová

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lépe bych to nenapsala. Jitka

      Odstrániť
    2. Milá pani Jana, ďakujem Vám! Človečinou človek napáchne, keď sa dostane na samé dno. Pred mnohými rokmi, keď som prišla o všetko (o zlatú klietku), presťahovala som sa do podnájmu vo veľmi starom dome. Spoza stien bolo počuť hlasy, na schodoch sa ľudia zdravili a usmievali sa. A ja namiesto toho, aby som sa z neľahkej situácie zosypala, som sa začala usmievať tiež a povedala som si: "Panebože, veď to tu vonia človečinou!!!"

      Odstrániť
    3. Daujem za tu ,,clovecinu" citam Vas prvy krat a velmi sa mi paci ako pisete. prajem vela uspechiov.

      Odstrániť
  3. Baba Eva, pekny kusok vnutorneho dennika, dakujem zan a vazim si vase rozhodnutie podelit sa i o to, co je pod blogom.
    No a adventny kalendar blogeriek 50+ je fantasticky napad!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milá Babo, pro mě jste velkou inspirací nejenom vašimi outfity (několik modelů jsem okopírovala), ale také životním optimismem a nadhledem. Na mě působíte velmi pohodově a na vaše články se těším.
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milá Evo, jsem moc ráda, že jsem vás našla, že píšete tento blog a že ho píšete tak dobře. Když byla moje dcera v pubertě, podivila se, proč si kupuji nové věci, když na mně už nezáleží (to mi bylo cca 45+). Dneska už je to jinak, dcera už má 27 a je ráda, že jsem nehodila flintu do žita a snažím se vypadat k světu. Vy jste mi v tom, Evo, velkou inspirací, a nejen oblečením, které tak vtipně prezentujete.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy sa ozaj musím smiať, ako si mladí naivne myslia, že len im patrí svet. Ďakujem Vám, Dášo, za vernosť blogu i za všetky Vaše povzbudivé komentáre!

      Odstrániť
  6. Veľmi rada čítam tvoj "časopis", milá Baba. J e pre mňa inšpiráciou a nachádzam v tvojich článkoch veľa zaujímavostí, o ktorých som doteraz nevedela. Super. A že fotky niekedy aj nevyjdú?Tak by si nás mohla trošku aj rozosmiať zverejnením niekoľkých nepublikovaných, napríklad v článku Tak toto hádam nie :-). Príležitosť ako vyšitá sa blíži.... Silvester :-)
    Mimochodom, to vieš, že škodoradosť je najlepšia radosť? :-D
    A teraz mi napadlo, že niekde som sa dočítala, aké je dôležité sa odfotiť... Fakt, pozrieš sa na seba v úplne inom uhle pohľadu, vidíš celok... Skúšam to, no niekedy je to horor:-DD
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt sa tu rehocem nad týmto komentárom, Katka. Škodoradosť je ozaj najväčšia radosť, no čo by som vás všetky nepotešila :D Budem nad tým tuho rozmýšľať, tá myšlienka sa mi páči. Mala som na Silvestra vymyslené niečo iné, ale tú tému môžem presunúť.
      A áno - treba sa odfotiť z rôznych uhlov, fotografie síce klamú, ale zrkadlo ešte viac!!!

      Odstrániť
  7. Milá paní Evo, máte pravdu, že psát blog je občas regulérní práce na plný úvazek. Vy to zvládáte a já jen obdivuji Vaši odvahu jít s kůží takto na trh. Každý Váš příspěvek si ráda přečtu.
    Pokud jde o blogy dalších padesátnic, sleduji už delší dobu dva francouzské:
    Silvie z Bordeaux (http://www.le-blog-enfin-moi.com/author/sylvie/), která mi svým šmrncem připomíná Vás (i když v poslední době uveřejňuje, bohužel, dost reklamních článků), a
    Armelle z Paříže/Versailles (http://www.stylettante.net/), obyčejná, ale vtipná a upřímná.
    Přeji Vám hezký advent.
    Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pani Hana, za tipy, určite preštudujem. Čo sa odvahy týka, asi nemáte na mysli tento článok ale celý blog, či? Veľmi to neriešim, žila som pár rokov v zahraničí, to človeka zmení. Neviem, či som to tu už niekde nepísala, ale až vonku som získala sebavedomie. Nie sú o nič lepší ako my. Tiež Vám želám krásny advent, dúfam, že sa stretneme na nejakom svařáku, dlhujem Vám to putovné CD-čko! Nateraz nestíham ani žiť, ale ozvem sa!!!

      Odstrániť
    2. Ano, myslela jsem všeobecně celý blog. Na svařák nebo něco jiného se budu těšit. H.

      Odstrániť
  8. Milá Babo, na vašem blogu se mi líbí nejenom to "pozlátko", ale hlavně upřímnost. A pokud s sebou občas přináší i smutnější pocity a myšlenky, je to podle mě v pořádku. Vždyť jsme na tom stejně! Holt život. Kdybyste se snažila být příliš dokonalá, ženy 50+ by Vám to stejně nevěřily. (To jsou ty odžité zkušenosti...) A ta vaše slovenština!!! Furt něco hledám ve slovníku.... a to jsem si myslela, že pasívně slovenštinu zvládám, vždyť ji poslouchám odmala, dívala jsem se i na slovenské večerníčky, bača s lucernou a věrný pes... Pro mě je Váš blog i zajímavým jazykovým koutkem. Mějte se krásně. Johana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, pani Johana, skvelý postreh. Dobre si uvedomujem, kto ma číta, vždy si spomeniem na svoje reálne kamošky, ktoré majú štýl. Ako by ma poslali do hája. Ďakujem za pochvalu jazyka... ehm, nie je to spisovná slovenčina, väčšinou píšem svojou hovorovou rečou, rada "zbieram" slangové či nárečové výrazy. V tomto mi dáva blog neskutočnú slobodu a verím, že jazyku to dodáva istú šťavu.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram