The grass was greener

Nové nohavice ma šmahom vrátili do gymnaziálnych čias, do 70-tych rokov. Spomenula som si na plachťáky, čo sme vtedy nosili. Širokánske gate s vysokým pásom a vypasovanými bokmi. Obúvala som ku nim topánky s platformou vyššou ako 5 cm a dokázala v nich prejsť od železničnej stanice až po školu. Lučenčanky vedia, o čom točím, čo je to za štreku. Cez celé mesto.




Móda sedemdesiatok je späť, v podobných botách by som už neprešla ani tri kroky, o vypasovaných bokoch (a bruchu) ani nehovoriac. Po plandavých nohaviciach som túžila, vybrala som si ale naberané, ktorých zrod siaha ešte hlbšie do histórie módy. 


Od mojich prvých širokých gatí po tie najnovšie je to už teda viac než štyridsať rokov! Kým som zo šatníka vyťahovala dvadsaťročné kúsky, bolo to ešte v poho. Toto číslo ma ale dorazilo.

Odrazu som späť v gymnáziu, celkom živo sa vidím - i svoje kamarátky. Boli sme trieda prudkých fashionistiek. Najlepšiu figúru mala Gina, široké gate s obtiahnutým pulóvrikom jej mimoriadne pristali. Sedeli sme štyri roky v jednej lavici, dve zrzky. Športovkyňa a večný smejo, spolužiačky vedia, o kom píšem... Do poslednej chvíle sme vlani boli v kontakte. Nikdy nezabudnem na ten deň, keď mi tri dni po neskutočnej správe, že je vyliečená, napísala o novej metastáze. 

Bože, už zasa fičím na Floydoch. Pink Floyd - High Hopes (Veľké nádeje):
Beyond the horizon of the place we lived when we were young
In a world of magnets and miracles
Our thoughts strayed constantly and without boundary
The ringing of the division bell had begun
Za horizontom miesta, kde sme žili, keď sme boli mladí | vo svete plnom lákadiel a zázrakov | naše myšlienky blúdili stále a bezhranične | zvonenie zvonu * začalo
The grass was greener
The light was brighter
With friends surrounded
The nights of wonder
Tráva bola zelenšia | svetlo jasnejšie | obklopení priateľmi | noci zázrakov

Oblejte ma niekto studenou vodou! Chytá ma nostalgia a smútok ako prasa, počúvam skladbu dookola. Ak máte chuť, pustite si to (odkaz na oficiálne video TU).  Pri refréne sa mi paradoxne chce niekedy tancovať. 

No tak prešlo štyridsať rokov, no. Mám opäť plandáky. Nie je to vôbec dôležité, ale poteší. Budeme sa smiať, ešte sme tu.




Ak sa vám vidí, že som vás zaviedla do gymnázia, zdanie klame. Pôjdeme do lapidária, kdeže už aké gymnázium! V taške mám druhý outfit, pokračovanie nabudúce.


Outfit:
Nohavice: Mango
Košeľa: Zara
Semišový kabátik: Betty Barclay
Topánky: Plenty by Treacy Reese
Náhrdelník (drevo, koža): Tom Tailor
Podkolienky: Zara
Kabelka: Promod
Rúž: Urban Decay 1993


Malé tajomstvo: na miesto fotografovania som sa presunula v skutočnosti v čižmách a v dlhom kabáte, máme tu už poriadnu zimu. Pod nohaviciami mám natiahnuté tenké pančuchy a až na nich sieťované podkolienky, pod košeľou termo tielko v telovej farbe. Inak by som v tejto kose bola do bordova úplne celá.


* Jazykový hlavolam
Mám problém so spojením "division bell". Bežne sa prekladá ako "zvon rozkolu, odlúčenia, delenia". Ibaže "divison bell" znamená i "zvon, zvolávajúci poslancov na rokovanie" a slovo division sa používa tiež pre triedu, kolégium, divíziu. Myslím si, že ide o školský zvon, zvlášť, keď sa vo videoklipe odkazuje na St John's College (Cambridge), kam chodili Syd Barrett, Roger Waters a David Gilmour. Alebo ide o slovnú hračku (aj jedno, aj druhé). Vie toto niekto???






Baba Slováková

20 komentárov:

  1. outfit je parádny, ja nemám odvahu na naberané gate, ale keď uvidím v obchode, tak ich just vyskúšam, veď čo ak... a je mi ľúto všetkých tých kvalitných vlnených gatí so zámikmi čo som vyhodila - stále by som sa do nich vošla. Zasmiala som sa nad tým termotielkom a silonkami - ja chodím v zime nabalená ako kozmonaut a v zime dám pod košeľu aj dve vrstvy ak je vonku zima, a na to vestu a sako alebo sveter. Pod sukňu 2-3 vrstvy pančušiek... A spätne sa divím, ako som bola schopná trpieť v košielke z umeliny, silonkách a nič moc kabátiku v krutej zime, len aby som sa ukázala aká som šik...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pôvodne som mala vyhliadnuté kárované chino nohavice /hore naberané, dole užšie/, ale už nemali moje číslo! Vyskúšala som tieto a zostala som sama prekvapená. Dobre však na mne vyzerajú len s topánkami na podpätku. Nuž, tak je - treba vyskúšať. A pančuchy ja nosím pod nohaviciami od jesene do jari, inak by som zmrzla :D

      Odstrániť
  2. Dobre vyzeras, toto sa ti nenormalne podarilo, to dokonalost sama, aj vlasy vsetko... Edita

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravím, ty kalhoty jsou fakt hustý! Na to, že je venku klendra, tak Váš úsměv a ohoz je prostě nádherný. Dodatečně přeji k narozeninám vše nejlepší a spoustu dalších nápadů a článků.
    Široké kalhoty jsou můj nesplněný sen, protože jsme prcek a mám obavy z výsledku. Zítra jedu do Pardubic a jestli je objevím, tak je alespoň vyzkouším.
    Klidný zbytek dne
    Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za blahoželanie. Ja som tiež prcek /158 cm/, takže takéto gate na mne vyzerajú dobre len s podpätkami. A ešte niečo - môžu ich nosiť i malé ženy, ale s úzkymi, chlapčenskými bokmi. To sa totiž aj ten neexistujúci zadok zväčší do rozmerov štajerskej kobyly!

      Odstrániť
  4. Pridávam sa k superlatívom na Vás!!! Ste "boží" a tušim ste aj o pol metra narástla:))) Zdravím sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sivet... narástla som o rovných 8 cm /podpätky/ a isteže ide o optický klam. Opasok je na existujúcom páse, zvyšok nohavíc pod prsiami, nohy dlhé ako do neba :D

      Odstrániť
  5. Vždy sa teším na Vaše príspevky.Je to fajn, že čokoľvek nás postretlo, Vy hľadáte tú krajšiu stránku života. Svedčí Vám to aj v tomto outfite a dobre, že ste spomenuli, že ste mali teplú vrtsvu pod prezentovaným odevom, lebo až som bola nekľudná, že v takej zime a tak naľahko. Ja by som tiež aj v zime chcela byť elegantná, ale vždy zvíťazí športové navrstvené oblečenie, lebo zimu teda nemusím. A tak mám niekoľko elegantných vlnených nohavíc, ale s pančucháčmi nevyzerajú dobre, tak ich nakoniec ani nenosím. Čo plánujte na Vianoce?
    Srdečne zdrvím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fotografované to bolo včera, to sme mali v Prahe do obeda ešte slnko a v električke bolo teplo. Len čo som dorazila na miesto činu, zatiahlo sa a začalo sa prudko ochladzovať. Prvý outfit sme nafotili vonku, druhý vo vnútri a domov som na seba naťahala všetko, čo som mala so sebou - na košeľu pulóver, na to semišový kabátik a navrch ešte kabát. Až vtedy som si spomenula, že by sa zišli aj rukavice... a koľké hodiace sa mám! Dnes je tu už strašná zima.
      Ako to myslíte, že čo plánujem na Vianoce? Kapustnicu a opekance, navalia sa mi všetky deti. Vy ste ale asi mysleli články, témy. Ešte neviem, na blogu ma baví najviac to, že ho tvorím spontánne. Na niektoré témy myslím dopredu, ale väčšina príde, ako keď kura zrno nájde. Uvidíme, ako ma múza kopne :D Ďakujem za milý komentár!

      Odstrániť
  6. Kedze ja bordovu nemozem (max. v doplnkoch alebo od pasa dole), o to viac si ju vychutnam v skvelom outfite ako je Vas. Pikantny detail sietovanych podkolienok je dokonaly - i na pohlad i v spravnom pochopeni ako sa s tymito zradnymi sietami naraba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za konštruktívny komentár. Tie sieťované srandy sú veľmi moderné, ale... treba si ozaj hlavu túrovať, aby to nepôsobilo vulgárne. Tak ukázať len tak trošku...

      Odstrániť
  7. Drahá paní Evo, v minulém článku jste se s nadsázkou dotkla okultních věd a konstatovala jste, že věříte částečně v horoskopy a tzv. hvězdná znamení. Chci vás před tímto nešvarem mnohých blogerek varovat. Většina blogerek netuší, s čím si hraje. Opravdu si hrajete se zlým, věřte zkušené. Měla jsem s tím osobní zkušenost. Po těchto praktikách se v mém životě začalo dít mnoho zlého - těžké nemoci, životní problémy, úzkosti...Naštěstí mi bylo pomoženo, i když medicína je na toto krátká. Prosím, vyhněte se těmto praktikám...a taky pozor na bezbřehou marnivost.Bojím se, že odpovíte, že to tak vážně neberete. Asi opravdu ne moc vážně, zdá se. Ale ono stačí opravdu jen trošku jen letmými doteky, aby se začaly dít věci. Opravdu to jsou otevřené dveře pro zlé síly, z kterých se člověk bez pomoci druhých těžko vyhrabe. Moc vás zdravím. Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá pani Hanka, cítim, že to myslíte dobre. Ďakujem Vám za zdieľanie Vašej skúsenosti, ale ako sama píšete - je to Vaša skúsenosť. Tiež verím tomu, že naše slová a činnosti ovplyvňujú to, čo si pritiahneme do našej reality a dávam si na to pozor. Svoje články píšem s veľkou nadsádzkou tak, aby snáď niekoho i pobavili. Je mi jasné, že to, o čom píšem a ako to píšem, nemusí byť pre každého jeho "šálka kávy", rešpektujem to a beriem ako súčasť progresu práce blogerky. Ďakujem Vám za Váš komentár, cením si ho. Veľa šťastia!

      Odstrániť
    2. Děkuji vám za vaši odpověď. Posíláte mě do háje celkem kulantně, cením si toho. Čekala jsem podobnou reakci. Všímám si, že vám nesedí nesouhlas či jemná polemika. Jste však mistr slova. Bohužel jste vůbec nepochopila obsah mého sdělení a reagujete dost mimo mísu. Jednou poznáte svůj hluboký omyl. Kéž se vám daří blog i život. Hanka

      Odstrániť
  8. Tahle tmavá bordó je nádherná, asi vyhrabu z archívu dlouhý tmavě vínový kabát - imitaci perziánu, který jsem neměla poslední 3 roky na sobě a pod vlivem článku "Kolik věcí stačí k životu" (Respekt 47/2017) jsem se ho už chystala dát pryč :-). Široké kalhoty musí být náramně osvobuzující, podobně jako volné šaty. Moc vám to sluší. Jsem také "zmrzloň", proto mě potěšilo, když jsem nedávno objevila tenkou spodní košilku z merino vlny, to je něco pro mě, nežere a zahřeje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyhrabať treba veru zánovný kabát a hneď :D Ďakujem za pochvalu!

      Odstrániť
  9. A připomínáte mi v těch kalhotách Diane Keaton, kterou obdivuji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú ja milujem, ale už som to písala - oproti nej som len také malé pivo.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram