Cesta domov

Keď sa Slovák preč do sveta poberal... Joj, nečakajte ďalšie nostalgické výlevy! V Prahe nežijem dlho, len pár rokov, ale pristihla som sa pri tom, ako neteri vravím, že sa už teším domov. Myslím, že som to slovo v súvislosti s Matičkou vlastne použila po prvýkrát.

Necestujte bez klobúka!


Nikdy. Najmä nie v tomto našom požehnanom veku. Rehocem sa. Klobúk som prezieravo zobrala so sebou, lebo som dobre vedela, že v rodisku, v tom návale udalostí, nebude čas na dajaké "cihovanie sa". Vlasy neumyté štyri dni. Večer pred cestou naspäť do Prahy povolal bráško príbuzných i kamarátov z detstva. Ha, pili sme a spievali až do rána bieleho. To človek sotva vyzerá ako slušný ľudský tvor, nie to ako dáka módna ikona, či mladica večná. Mohlo by mi to byť úplne šuma-fuk, keby sme na ceste nemali dlhšiu zastávku v Lučenci. Také okresné mesto okamžite preverí váš vkus, štýl a pokojne vás pošle plaziť sa kanálmi, ak ste nie dostatočne nóbl.


Lučenec je národnostne zmiešaný a vždy tu fičala budapeštianska móda. Superstar doň chodievala zásadne len v klobúku. Pochvaľovala si, že keď dorazí na úrady v kalape, vždy všetko vybaví. Prednostne, milostivá pani. Len na predavačky v obchodoch si sťažovala. Si predstav! Vojdem a už ma tešékujú! Čo vyzerám ako dáka Maďarka?!

Toto mi prehúdala zakaždým, keď takúto výpravu absolvovala. Teatrálne krútila hlavou. A ja som jej zakaždým s úsmevom povedala presne to, čo chcela počuť. Sa nečuduj, mami, vyzeráš zase tak neskutočne šik, že si isto pomysleli, že ideš zo samotnej Pešti! 

Zobrať si klobúk do Lučenca bol výborný nápad. Nielenže som mesto vôbec nespoznala (hoci som sem chodila do gymnázia), nemala som ani len dunstu, kde sa tu dá dnes slušne najesť. Všetko prestavané, vynovené... Vrazili sme teda do prvého hotela pri stanici. Išli sme na istotu. Smola, v nedeľu večer nevaria. Zato nám hneď poradili, kam máme vyštartovať. Kufre a celú bagážiu môžeme pokojne nechať u nich na recepcii, vzorne postrážia. To ako vážne?! Vážne, nebudete sa s tým predsa ťahať, ctené panstvo! Kezét csókolom, nagyságos asszony!

 

Cestovný outfit


Ťažko je na desaťhodinovú cestu riešiť dokonalé proporcie postavy. Gate musia byť mäkké, plandavé a pohodlné, topánky teplé a bez podpätkov, pulóver by mal zakrývať kríže (u nás sa hovorí ľadve), hodvábny šál je v podvečer príma, ale v autobuse si za krk aj tak vyskladám hrubú šatku. Nachystaná je v taške. Korunu krásy tomu dodá klobúk a prešívaný ikonický kabátik. Výsledkom je dokonalý tetkovský outfit, v ktorom sa čudne vynímam na staručkej stanici so zarastenými koľajami, zato v okresnom meste bodujem!


P.S. Fotky sú dosť nanič, už bola na fotenie tma. Pôvodne som vám chcela odfotiť niečo z vychýrenej lučeneckej secesie, ale kým sme sa do mesta domotkali lokálkou, načisto sa zotmelo. Tak niekedy nabudúce...

Lučenec som opísala ako poriadne malomesto, ospravedlňujem sa. Mám ho v rodnom liste!
V skutočnosti ma už zamladi naučil obrovskej tolerancii.  Žijú tu spolu Maďari, Slováci a Rómovia... katolíci, kalvíni, luteráni a židia. V úplnej pohode už pár storočí.

Ak máte chuť, pozrite si prezentáciu mesta (synagóga je už opravená): https://www.youtube.com/watch?v=suQfmYe1xEk

Outfit:
Kabátik: Burberry
Boyfriend jeans: Zara 
Pulóver: Betty Barclay
Hodvábny šál: Betty Barclay
Hrubá šatka: Zara
Topánky: Vagabond
Klobúk: Tonak

Maďarsko-slovenský slovník:
"tešékovať" - slovenská skomolenina od slova tessék = prosím (oslovenie zákazníka)
Kezét csókolom, nagyságos asszony! = Ruky bozkávam, milostivá pani!




Baba Slováková

18 komentárov:

  1. Burberry nebude nikdy "tetkovský":D Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale je :D Presne tento strih má kopec napodobenín a nosia ich všetky dôchodkyne. Ja ho osobne vláčim na "podradné akcie" - na bežné nákupy, na cesty, do lesa... Mám ho však rada, je ľahučký a môžem ho prať donekonečna. Už sa mu dá hádam aj onikať, vydržal toho veľa.

      Odstrániť
    2. Možná tento střih nosí důchodkyně, ale na vás rozhodně babkovsky nevypadá, v této kombinaci a v "kombinaci" s vami je chic.

      Odstrániť
    3. Dášo, asi predsa len tak vyzerám, kuknite posledný komentár :D Holt, toto je skutočný outfit zo života (ako ostatne väčšina na blogu), na ceste autobusom vyzerám ako moja mama, keď sa toľké kilometre trieskala s morkou do Prahy :D :D :D

      Odstrániť
  2. Šik i na cestách.A zase víme něco nového a zajímavého.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S veľkým záujmom som si prečítala pohľad na Lučenec. Ja som Lučenčanka a mnohé postrehy sú mi úplne blízke. Dokonca sme chodili aj na tú istú strednú, len ja trochu skôr.
    Cestovné "tetkovské" oblečenie sa mi veľmi páči - super.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha... a nie ste Vy tá Milota, ktorá mala v triede moju sesternicu Gabrielu D.??? A v mojom ročníku bratranca Tibora I.? Lebo potom sa poznáme osobne!

      Odstrániť
    2. Ak Gabika D. má staršiu sestru a mladšieho brata tak ja som chodila do triedy s jej sestrou staršou Katkou. A teraz som si uvedomila, že oni bývali aj v Kalinove.
      Ja som chodila do poslednej SVŠ.

      Odstrániť
    3. Všetko sedí, aj Katka D. je moja sesternica a chodila do poslednej SVŠ-ky. Poznala som mená všetkých jej spolužiakov, i tváre z fotiek, ale znamená to, že sme sa nestretli. Vy ste už zmaturovali, keď som ja nastúpila do gymnázia. Mala som na mysli inú Milotu :D

      Odstrániť
  4. V Lucenci jsem byla naposledy v roce 1981,a tehdy mi to tam připadalo jako v jiném světě. Byla jsem na svatbě dcery místního primáře a bylo to, jako královská svatba včetně množství posluhovacek, které se pohybovaly po domě, chóru žen v kostele a šatů nevěsty ušitých z látky poslané z Francie. Polovina svatebcanu mluvila maďarsky, někteří německy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Celé južné Slovensko je také "nóbl". Maďari i Slováci sa opičili po maďarskej šľachte, v ľuďoch to zostalo.

      Odstrániť
  5. Ma skoro vystrelo, ked som si precitala, ze ten kabat pohodak je velavazeny Burberry ; )) Kazdopadne tetka z vas nie je, tetkoidny by bol na niekom s povolenym drzanim tela a s prsami ponize.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Noo... keď bol kabátik nový, tak som bola v ňom a v úzkych tmavomodrých jeansoch za hviezdu. Ku tomu sivomodré členkové topánky na vysokom podpätku. Toto je kúsok, ktorý ozaj v jednom kuse vláčim, na látke to nepoznať, ale na gombíkoch už pomaly hej. Už je z neho pohoďák najmä do lietadla a tak.

      Odstrániť
  6. Miluju váš blog a především úžasné outfity - ovšem po shlédnutí prvého obrázku si říkám - co to je, vypadá jak teta na cestách...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A text ste si prečítali? Veď to píšem - dokonalý tetkovský oufit :D

      Odstrániť
  7. Slušivý cestovný outfit. S tou módou v Lučenci to bude asi pravda. Pri čítaní článku som si spomenula na môjho dávneho kolegu z LC, ktorý si naozaj na módu potrpel. Až natoľko, že si raz na jednu služobnú cestu, kde sa mal stretnúť s obchodným partnerom z Nemecka, požičal dámske kožené gate od kolegyne. Neboli by sme sa to dozvedeli, keby v nich na druhý deň neprišiel do práce. Tú skoro porazilo :-) My ostatní sme mali dobrú zábavu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram