Architect Look

Najprv som zbačila ten ruksak. Ta to je hrozne kúlová vec, to si kde splašila? Pýtam sa netere. Na Slovensku, odpovedá mi rodená Pražanda. Ba kieho! Davaj sem, to musíme nafotiť! Napokon som bratovu dcéru povyzliekala takmer kompletne, len čo som sa lepšie prizrela i jej koženej bunde.




Rozprávať budem dnes o projektovaní, vytvorím teda ku téme čierno-čierny Architect Look.

Ako sa kreslí park


Možno ste to nevedeli, ale taký park je stavba ako každá iná a vyžaduje stavebné povolenie. Súčasťou projektu sú spevnené plochy, oporné múry, komunikácie, osvetlenie, vodovod, kanalizácia... a len jedna z častí je zeleň. Trávniky, dreviny, podsadba.

Skupinka katálp bigóniovitých. Stromky by potrebovali odborné ošetrenie.

Nuž a práve výber drevín nie je nijaká sranda. Najmä stromy musia byť vysádzané v kompozíciách, navzájom korešpondovať či vytvárať kontrasty, miešať treba stálozelené s opadavými a je nutné myslieť i na ich jesenné sfarbenie. Že musia byť vhodné pre dané klimatické podmienky, je samozrejmosťou. Najťažšie je zvládnutie pohľadov z diaľky tak, aby počas rastu vždy vytvárali zaujímavú kompozíciu. Ihličnany rastú pomalšie, po rokoch budú ale najvyššie, nie je jedno, kam ich bachnete.

Katalpa bigóniovitá. Nekoncepčne zasadená breza v pozadí je už súčasťou súkromnej záhrady.

Gejzov park v Kalinove


Ak máte revitalizovať historický park, už prestáva sranda úplne. Zvlášť, keď ide o park raritný, v ktorom boli v devätnástom storočí vysadené cudzokrajné rastliny z južnej Európy a z Afriky. Park v Kalinove vybudoval zememerač a botanik Gejza Tőrők v období rokov 1850 – 1900 a jeho hodnota spočíva najmä v dendrologickej skladbe a v hodnotnej kompozícii. Pri jeho obnove som projektovala sadové a parkové úpravy.

Nová časť Gejzovho parku z roku 2010. Niektoré stromy, žiaľ, vyhynuli.

Inventarizácia existujúcich drevín bola nutnosťou, ale kedže bol park z troch štvrtín zničený, objavili sme z pôvodnej zbierky len zopár vzácnych druhov. Čo tu vlastne rástlo??? Pomohli kroniky, staré fotografie, rôzne zmienky, ba i povesti. 

Ľaliovník tulipánokvetý (Liriodendron tulipifera)


Jedna z povestí rozpráva o ceste Gejzovej dcéry z Kalinova do Budapešti. Viezla obrovskú kyticu z konárov zakvitnutých nevídanými kvetmi v tvare tulipánov. V Pešti mala ale problém... zastavili ju žandári a obvinili z plienenia parku v meste. Tvrdili bohorovne, že takéto stromy rastú len tam a nikde inde v Uhorsku. Slečna sa vraj ohradila, že veru rastú i na južnom Slovensku, v takej fakt maličkej dedinke. Ako pochodila, neviem, museli byť z toho paf. Bolo mi však jasné, o akom strome je reč.
Ľaliovník tulipánokvetý

Ľaliovník pochádza zo Severnej Ameriky, do Európy prišiel v 17. storočí. Rastie výlučne len v parkoch a v arborétach. Je to rýchlorastúci mohutný strom, v našich podmienkach dosahuje výšku 40 m a ide o skutočne pozoruhodnú drevinu. Listy sú neobvyklého zrezaného tvaru, na jeseň sa sfarbujú do sýtožlta. Najzaujímavejšie sú však veľké kvety v tvare tulipánov. Strom kvitne po desiatich rokoch, u nás neskoršie, tipujem, že sa Kalinovčania dočkajú kvetov o nejakých šesť až osem rokov.

Liriodendron tulipifera v Kalinove
Kvet ľaliovníka tulipánokvetého

Na jeseň identifikujete ľaliovníky skutočne ľahko. Žiaria doďaleka.

Liriodendron tulipifera

O parku by som dokázala písať donekonečna, veď je to moje dieťa. Mrzia ma stromy, ktoré vyschli i tie, ktoré treba ošetriť. Najviac ma trápi, že postupne hynú stromy zo starej zbierky. V parku sa objavila i nekoncepčná výsadba, asi sa toho ujala nejaká miestna záhradnícka firma...

So stromami je to ako s ľuďmi. Staré hynú, rastú nové. Len im to mnohým trvá oveľa dlhšie. Utekala som skontrolovať moju obľúbenkyňu - staručkú borovicu čiernu. Ešte žije. Pochádza zo Stredomoria. Tohto druhu sú dnes už plné záhrady, moja starenka však prišla do Kalinova koncom 19. storočia. Má vyše sto rokov!

Pinus nigra v Kalinove

Outfit:

Kožená bunda: ENSO Art
Pulóver: Reserved
Nohavice: Zara
Čižmy: Clarks
Ruksak: Cubic Style

Pri ruksaku sa pristavím. Toto nie je reklamný článok, ale dobrovoľne pridám odkaz na slovenského výrobcu s originálnym dizajnom. Pozrela som si ich stránky, majú nevšedné a nápadité výrobky! Skôr pre mladých, ale ja by som si určite tiež vybrala. Osobne pasiem po podobnom ruksaku v matnej čiernej. Tu je odkaz: http://cubicstyle.sk/store

Dopísané o deň neskôr...

Fake?


Do pošty mi prišla pripomienka od čitateľky Dany a teraz tu sedím ako oparená. Tak som sa vytešovala, že príslušníci môjho kmeňa vymysleli fajný dizajn, ibaže... čítajte ďalej:

...kdyz jsem v poslednim clanecku videla batuzek znacky Cubic Style, neda mi to, nez pripojit odkaz na znacku Issey Miyake Baobao, vzniklou v roce 2000. Kabelky a tasky teto znacky jsou velmi popularni a vim, ze po svete je mnoho vyrobcu timto konceptem inspirovanych a podobne vyrobky prodavajicich. Nevim, kdy vznikla znacka Cubic Style a je mozne, ze vznikla zcela originalne, ale jeji design je Issey Miyake Baobao velmi podobny. 

Kuknite, urobíte si názor. Ja som sklamaná!

Súvisiace články (ako sme zachránili Gejzov park): Óda na radosť





Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Černá sice není ideální barva pro nás zrzky, ale tohle vám neskutečně sekne, omlazuje a je to prostě sexy! Moc se mi to líbí!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Martino! Mne čierna vždy pristala /nie som ten svetlý typ červenovlásky/, ibaže ju nosím čoraz menej. To už nie je otázka farebného typu ale veku :D Takto oblečená sa môžem cítiť dobre ozaj už len kdesi na stavbe, v práci.

      Odstrániť
  2. Černá je dobrá, není ideální ani pro nás chladné blondýny, ale sexy je vždy. Ten liliovnik vůbec neznám, je krásný, musím se na něj zaměřit, až budu v arboretu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som to odpísala Martine - v takomto oblečení si pripadám ako v "pracovných montérkach". Osobne sa v tom necítim sexi, skôr "kompetentne". Ako v uniforme :D

      Odstrániť
  3. Evička to je krasa ako pises, mala by si byt spisovatelkou, Tvoje slova sa fajn čítaju a nevies sa od nich odtrhnut. A nepochybne si aj velmi dobrou architektkou, či projektantkou. Si sikovna, klobuk dole. Zita J.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádherné, Evinka. Málokto žije v takom súzvuku s prírodou, architektúrou, umením, ako Ty. Je to o radosti z poznávania, vnímavosti, skutočné gurmánstvo žitia. Konečne slnečná jeseň po búrkach neskorého leta. Vždy kráčať s otvorenými očami duše... Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý den, moc ráda Vás čtu.K tomu dodatku: baťůžek je krásný a myslím, že jde o to, zda se Vám líbí a ostatní je nepodstatné. Děkuji za krásné články a hezký den. Zita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vám, pani Zita. Už som bola odhodlaná ruksačik objednať, ale... zostala mi v ústach nejaká trpká príchuť. Hej, páči sa mi a chcela som podporiť slovenských výrobcov. Domnievala som sa, že ide o originálny dizajn...

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram