Z rozprávky do rozprávky

Sľúbila som vám pokračovanie malej túry v Bohom a turistami zabudnutej rozprávkovej štvrti Nový svět. To dá rozum, že keď som už na miesto činu vylákala švagrinú, mala som v taške nachystaný aj druhý outfit. A jasný cieľ.

Zlatý Nový Svět


Stojím pri hotelíku U Raka na malom námestíčku, vytvorenom ulicami Nový Svět a Černínská ulice. Pokúšam sa predstaviť si, ako to tu vyzeralo kedysi. V malých domčekoch sa tiesnilo množstvo ľudí, život sa za slnečných dní a teplých nocí odohrával na ulici. Pomedzi domy vraj viseli šnúry s prádlom, to musel byť priam južanský kolorit.




Všimnite si ten malý nárožný učupený domček. Nemá dvere.


Pražský Montmartre. Ateliéry tu mali Jan Zrzavý, Milan Knížák, Miloš Kurovský, bývali tu režisér Ivo Novák, režisér Jindřich Polák, maliar a grafik Jiří Anderle, huslista Jan Ondříček a mnohí ďalší. Najslávnejším obyvateľom však bol dánsky hvezdár Tycho de Brahe. Býval v dome č. 1 U zlatého noha.

Už som spomínala, že Nový svět je načisto zlatý. Nájdete tu domy s názvami ako U Zlatého bažanta, U Zlatého beránka, U Zlatého slunce, U Zlatého stromu, U Zlatého žaluduU Zlatého pluhu... Mimochodom, ide o opakujúce sa názvy oveľa honosnejších domov z Malej Strany.

Dom U zlaté hvězdy so schodami na malú pavlač vyzerá ozaj ako z rozprávky. V jeho prízemí je útulná kaviarnička.


Ulica Nový Svět, ktorá dala meno celej štvrti. V pozadí sa týčia stredoveké mestské hradby.


Za kamenným múrom sa ukrýva detské ihrisko a letná scéna divadla Ungelt.


Sme v cieli. Na križovatke ulíc Kapucínská a Nový Svět stojí pýcha štvrte - ranno-barokový dom č. 5 U zlatého hroznu.



Dům U Zlatého hroznu


Dom postavil v roku 1694 Abraham Unkoffer a nechal ho vyzdobiť freskami, maľovanými stropmi a benátskymi zrkadlami. I v tomto dome žil napokon jeden z českých umelcov - klavirista a hudobný skladateľ Rudolf Friml.

Rozprávkový zámoček je to, tak veru.


Outfit


Tento outfit ma vážne baví, lebo som ho vyskladala zo samých starých kúskov. Nič nie je nové a všetko už na tomto blogu bolo! Nová je len kombinácia, nápad spojiť krémovú farbu s trendovou červenou. Isteže som sa inšpirovala fasádou domu.

Kabátik z kvalitnej vlny je najmenej dvadsaťročný, pulóver hádam desaťročný, zvyšok z posledných rokov.




Spojila som tri súčasné jesenné trendy - jasnú červenú (pre môj farebný typ korálovočervenú), pulóver s osmičkami a káro.


Žltý dom U Zlaté hrušky má novodobú "barokovú" fasádu. Bývala tu krčma pochybnej povesti, dnes je tu reštaurácia.

Toto mala byť pôvodne úplne posledná fotografia. Akože "zazvonil zvonec, rozprávky je koniec", joj, akô kreatívnô! V skutočnosti zvoním na čašníka, chceme si bachnúť pivo.


Nuž ale odrazu zasvietilo ešte naposledy podvečerné slniečko a švagrinká tiež chytila kreatívnu slinu. Ďafla foťák so slovami: 
"To je úplná nádhera, tie farby, ešte aj to pivo žiari do červena!" 
Takže mám poslednú fotku zase raz s krígľom.

Čo takého môžu pri českom pive preberať Maďarka so Slovenkou? Obe rodilé vidiečanky sa vytešujeme, ako sa vlastne dobre máme. Praha je nádherná a v tejto našej časti za Hradom hádam najkrajšia. Štvrte, v ktorých bývame, sú tiché, pokojné, tak trochu veru aj vidiecke. Nuž a za každým rohom máme čo objavovať.


Outfit:
Vlnený kabátik: Betty Barclay
Pulóver: Mustang
Nohavice: BodyFlirt
Topánky: Rockport
Prsteň: TündeR
Kabelka: Zara
Šál: Fraas 





Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním!

Baba Slováková

11 komentárov:

  1. Opravdu nádherné, malebné místo v Praze. Děkuji za společnost a ráda s Tebou do podobných zákoutí zajdu zas.
    Tünde

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ti, švagrinká, za fotografie! Neboj nič, dobre vieš, že ja stále niečo vyhútam!!!

      Odstrániť
  2. Je to nudné :) - opakuji se: zase vypadáte báječně!!! :) Paní Evičko, teď moc doufám, že vás nepohorším, ale hlavou mi probleskl nápad: takhle vás známe a vždy jste reklamou na estetiku. Víte, že si vás zkouším představit v montérkách, třeba jako traktoristku? Neurazte se, prosím. Co mě k tomu vedlo? Asi znáte film Starci na chmelu, kde naše herečka Irena Kačírková sehrála profesorku a byla se studenty na chmelové brigádě... Role vyžadovala obléci paní Kačírkovou do montérek...a ona mi tam přijde taková nepřirozená. Samozřejmě i v těch montérkách vypadá báječně. Ale k této dámě se to prostě nějak moc nehodilo, ona měla takový noblesní šarm...no a to samé si myslím o vás. Představuji si vás v takovém nějakém ohozu - a taky mi to nejde. Vy v zástěře, montérkách? Možná jste to na sobě měla - člověk se za svůj život proběhne lecčím...ale - no vy mi jistě rozumíte. K vašemu až francouzskému šarmu mi to prostě nejde. Jste prostě kooooča, co dodat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, vôbec som sa neurazila, v montérkach som pobiehala ako študentka, keď som si cez leto zarábala lisovaním šamotových tehál!!!
      Irena Kačírková musí vyzerať v montérkach ako pako, má ich vyštíhlené, ku tomu frizúru načančanú, kompletný make-up a dokonca apartný klobúčik! Oje, stylistovi by trebalo dať po paprčiach :D
      V montérkach som ja vyzerala tiež skvelo, bola som totiž mladá. Ku tomu chvostík do gumičky, dokonalý styling :D :D :D Ak by som sa mala štylizovať do traktorisky, určite by bodla dobrá šatka do vlasov. Tie outfity boli celkom sexi.
      Nejaký ten "robotný" ohoz na blogu bude. Do sadu, do záhrady, už nad tým premýšľam... Ďakujem za komentár, pobavil.

      Odstrániť
  3. Omlouvám se. Nerada píšu anonymní komenty. Koment o paní Kačírkové vám píše Hanka. Zapomněla jsem se podepsat.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásné fotky a ještě krásnější outfit! Ohromně vám sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Opět famózní kombinace.Chtěla bych umět kombinovat staré a nové s takovou lehkostí a gracii. Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Šárko! Toto je kombinácia starého so starým :D

      Odstrániť
  6. Úžasné farby! Dokonalá elegancia:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram