Bajkonur


Môžete ju len milovať alebo nenávidieť, nič medzi tým nie je. Žižkovská televizní věž (stavaná od roku 1985 do r. 1992) je verejnosťou dodnes prijímaná veľmi rozporuplne. Pravidelne sa umiestňuje v rebríčkoch najškaredších stavieb sveta. Už počas výstavby sa stretla s veľkým odporom a vyslúžila si hanlivé označenia ako Jakešov prst, Biľakova ihla, Bajkonur, raketa... Asi som trošku mimo, lebo ja osobne ju považujem za geniálnu ukážku hi-tech architektúry. Zabijem sa, keď ju milujem?!




Nuž... aj Eiffelovku Francúzi najprv opľúvali. Žižkovský vysielač si spojenie s komunistickým pohlavármi nezaslúži, projekt vznikol tak trochu navzdory vtedajším požiadavkám na socialistickú architektúru. Ako sa to architektovi Václavovi Aulickému vtedy podarilo, neviem, ale Praha dostala futuristickú dominantu, na akú by dnes už rozhodne prachy neboli. Samotný autor sa pri prirovnaní veže ku rakete spokojne usmieva. Vraj to berie ako kompliment.


Veža je vlastne trojvežou. V hlavnom pilieri sú dva rýchlovýťahy, v tých užších služobný výťah a núdzové schodisko. Na pilieroch je zavesených deväť kabín - vo výške 66 m sa nachádzajú stravovacie zariadenia a hotel, vo výške 91 m výhliadkové kabíny, no a nad nimi sú verejnosti neprístupné kabíny s vysielacou technikou. Odtiaľto vysielajú televízie, rozhlasové stanice, mobilní operátori, meria sa tu kvalita ovzdušia a sú tu umiestnené i spojovacie systémy záchrannej služby, polície a hasičov.


O stavbe by som mohla písať ešte dlho, obsahuje niekoľko unikátnych patentov, ale už to skrátim - jej veľkosť si skúste predstaviť prirovnaním. Len nádstavec veže je rovnako vysoký ako Petřínská rozhledna, ktorá ako vysielač slúžila predtým.

Miminka od Davida Černého, slezúce po veži, ste už isto spoznali. Sú to plastoví bračekovia tých bronzových pri Museu Kampa.

Poďme teda kuknúť dnu do rekonštruovaných interiérov, ktoré reflektujú konštruktivizmus a utopistické vízie architektúry 20. storočia. Odkaz na futurizmus nájdete už vo vstupnej hale.


Dominanta Prahy so svojou výškou 216 m patrí do medzinárodnej asociácie World Federation of Great Towers, ktorá združuje najvyššie veže a mrakodrapy sveta. Tie najznámejšie sú zobrazené na točitom schodisku. Tu sme svojho času s vnukom strávili poriadne dlhý čas. Zvedavé dieťa sa ma pýtalo na každú jednu :D



Dnes mám smolu. Chcela som ísť do reštaurácie alebo do kaviarne, ibaže sú zatvorené, rezervované pre uzavretú spoločnosť. Sklamaná a naštvaná si neplánovane dávam v bare drink s čudným názvom Oblaca Diamonds, ktorý som si od zlosti vybrala ozaj naverímboha. Čašník sa záhadne usmial a prehlásil: "Skvělá volba, madam!"

Môj drink, zložený z dvoch druhov ginu a čerešňového sirupu sa podáva vyúdený tlejúcim čerešňovým drevom. Pláva v ňom obrovská hruda ľadu. Ľad nesmie byť drvený, vysvetľuje mi mladý muž, aby sa nerozpúšťal prirýchlo. 

Ako vyúdený nápoj chutí? Naozaj nevšedne, lahodne, odrazu sa cítim celkom inak a bude to skôr tým milým čašníkom a prekvapením z drinku, než alkoholom. I tie diamanty som dostala :D



Predsa len mám šťastie. Čašníci z baru mi dovolia vliezť do prázdnej reštaurácie Oblaca a nafotiť si ju. Jupíííí, jupajdí, jupajdááá! Kvôli nej som sem prišla. Oplatí sa po svete pobiehať v klobúku, tváriť sa ako popletená tetka a dávať si drahé drinky.

Stoličky v reštaurácii sú od švajčiarskej spoločnosti Vitra, ktorá je partnerom veže. "Vesmírne krátery" všade v stropoch nie sú samoúčelné. Ide o dômyslené osvetlenie, ktoré sa večer nezrkadlí v sklách a neruší v bezkonkurenčnom panoramatickom výhľade na žiariace mesto.


Outfit


Prispôsobujem oblečenie architektúre, to dá rozum, veď je to moja úchylka. Ale outfit má i iný, praktickejší význam. Idem totiž rovno z masáže. Vlasy načisto vymastené olejom, takže som vymýšľala jednoduché oblečenie ku textilnému klobúku s impregnáciou, ktorý to schová.


Sivá so sivou a ešte aj so striebornou. Dva tmavočervené akcenty. Nuž a klobúk, ktorý je tentokrát v outfite kráľom.


Vyvaľujem sa v hojdacej sieti v záhradnej reštaurácii Miminoo Garden Restaurant pod vežou.  Je to tu ako v božom koši, po takej masáži dobre padne slastné ničnerobenie a žmúrenie do slniečka.


Môžete trikrát hádať, kto ma fotil. Predsa masér i s kamošom, masérsky salón je hneď pri veži. Objavila som ho náhodou, som nadšená, ale o tom v budúcom článku...


Funkcia veže sa po rekonštrukcii zmenila. Dnes sa tu konajú svadby a večierky, bez rezervácie stola sa sem už na večeru nedostanete, krátko - stavba i jej okolie s novým názvom Tower Park Praha sa otvorili verejnosti. Stále vyvoláva emócie, diskusie, jedno je však isté - toto je unikátna technologická stavba, ktorá dostala modenú náplň. Čo si o nej myslíte vy? Treba prísť pozrieť sa na ňu zblízka. Či sa vám už páči alebo nepáči, vyrazí vám dych.

Reeds driftin' on by, you know how I feel... It's a new dawn
It's a new day
It's a new life
For me
And I'm feeling good ~ Nina Simone 


Outfit:

Nohavice: Marks&Spencer
Košeľa: Betty Barclay
Klobúk: DKNY
Topánky a kabelka: Zara
Prsteň: TündeR
Hodinky: Next
Okuliare: z déemka

Za fotografie ďakujem skvelému masérovi Matyášovi Chrtovi: www.matyaschrt-masaze.cz




Baba Slováková

9 komentárov:

  1. Jednoduché, elegantné a krásne...:)))
    Pozdravujem
    sivet

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty kalhoty vám moc sluší. Mě trochu odrazuje od nošení širokých kalhot potřeba doplnit je podpatky, které nosím čím dál méně ráda, ale vy to ovládáte skvěle. Žižkovská věž se mi líbí, a od té doby, co jsou na ní miminka, ještě víc. Bratranec bydlí poblíž a je hrdý na to, že má na věž výhled.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veža je s miminkami úplne skvelá.
      Tie nohavice som skracovala - a to tak, aby boli dobré aj ku podpätkom ale i ku sivým teniskám. S teniskami sú tiež OK, s podpätkami je to určite lepšie. Na fotke :D Na nákupy ku tomu určite obujem conversky.

      Odstrániť
  3. Tady ako to vy robite? Já keď idem z masáže tak na fotenie to naozaj nie je. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď to píšem - KLOBÚK. Vlasy do gumičky a šup pod klobúk. Vedela som, že budeme fotiť, ale aj keby nie, musela som to takto vymyslieť. Masážny salón je na Prahe 3 a ja na Prahe 6 a cestujem MHD.
      Inak aj na ofine je to vidno, že nie je tip-top, tak sa tvárim, že to "gélový styling", haha.

      Odstrániť
  4. calgary escorts
    Believe in yourself, believe that partner。 Grasp the opportunities, easy to success。

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram