Malostranský bizár


Matky blogerky to majú ťažké. Dietky s blogom rady pomôžu, ale iba keď majú čas a keď sa im chce. Fairy ma rada odfotí. Vyčlenila mi celého pol dňa (!), už je len na mne, čo všetko stihnem. Okúpať, umyť vlasy, nachystať čo najviac outfitov, vymyslieť, kam pôjdeme. Ešte tému a poďme, poďme rýchlo, času je málo...



Spakovala som tri outfity, štvrtý rovno na seba, dve veľké tašky do oboch rúk a trielime na električku. Toto bude Fashion Tour! Úplná slasť. Vonku je horúco ako v pekle, čaká nás zopár kilometríkov, lebo ja som si vymyslela kafkovinu. Pôjdeme opáčiť Museum Franze Kafky a ešte aj jeho sochu, trasa je tentokrát od zastávky Pohořelec až po Národní třídu... no a cestou uvidíme.


Hodila by sa nám ku outfitu nejaká japonská reštaurácia. Biele šaty, ktoré som prednedávnom dostala od dcéry, majú ázijský strih i vzor, musíme nájsť reštiku alebo minimálne aspoň splašiť nejakú kúlovú Aziatku, s ktorou spravíme fotku. Všetko ale napokon dopadne celkom inak.

Prvé fotky stíhame na pokojnom Úvoze.


Nerudova ulice


Jedna z najznámejších starých pražských uličiek stúpa od horného rohu Malostarnského náměstí smerom ku Pražskému Hradu. Meno dostala po českom spisovateľovi a básnikovi Janovi Nerudovi (o.i. napísal i Povídky malostranské), ktorý v ulici kedysi býval. Na dome U dvou slunců má svoju pamätnú tabuľu. My do ulice vchádzame od Úvozu.

Pôvodná ulica, ktorá bola súčasťou korunovačnej cesty českých panovníkov, bola užšia a na zemi bývali položené trámy, o ktoré sa mohli oprieť konské povozy. Teraz je jednoducho poriadne strmá. Prevládajú v nej barokové fasády, často ukrývajúce renesančné alebo ešte staršie stavebné prvky. Unikátny je i jej súbor historických portálov, dverí, zámkov a domových znamení.

Za socíku to bývala romantická ošumelá ulica, plná malých českých krčiem s typickými drevenými alebo oplechovanými vrátami. Dnes sú fasády vymaľované, sídlia tu veľvyslanectvá, hotely, luxusné i menej luxusné reštaurácie, na každom kroku obchodíky so suvenírmi. Stále tu však vydržala moja obľúbená krčma U Kocoura, kde pivo stojí 30,- kačiek, podáva sa gulášek, utopence a pivní sýr. Pravá česká hospoda, ktorých je v centre čoraz menej.

Nerudova ulice je rovnako malebná ako i bizarná. Luxus je tu dômyselne ukrytý za bránami, priamo na ulici nájdete rýchle občerstvenie, pizzérie, predajne zmrzliny. Najmä smerom dole kopcom po nej chodievam veľmi rada, ten huriavk a miš-maš ma vždy akosi rozveselí.

Teraz som ale bezradná. Kde tu, preboha, ideme fotiť?! Tvárim sa ako kakabus.



Fajn, našli sme peknú bránu. Fotografujeme pomedzi prechádzajúce autá. Sú to nervy.



Tak si aspoň pri jednom z nespočetných obchodíkov s totálnymi suvenírovými kravinami urobíme náladičku.



Aziatku vytunenú sme nestretli, just ako na truc. Zato sme objavili túto Talianku. 
"Požičiate nám vaše pudlíky?"
Štýlovo s turistkou ladíme. Legíny a halena.

Moja prvá dnešná ozaj fashion fotka s pudlíkmi je na svete.



Ulica má svojskú atmosféru, napriek množstvu turistov akosi spomalenejšiu, pokojnešiu.



Hospoda U Kocoura v spodnej časti Nerudovky. Tak mi napadlo - vysvetľovať Čechom, čo je pivní sýr, je ako nosenie dreva do lesa. Pre všetky Slovenky a ich manželov - nezabudnite to v Čechách okoštovať! To sa pri stole zmieša syr s nakrájanou cibuľou, horčicou, koreninami a s pivom. Chutí to nebesky, skoro ako bryndza s cibuľkou a mletou paprikou :D



Na Malostranskom námestí sa fotografovať nechystáme. Rušná Nerudova ulica je oproti námestiu oáza pokoja, toľko je tu zase ľudí. 

No nie! Presne toto auto som naháňala na spodku Nerudovky a ono tu teraz stojí rovno predo mnou. Na červenú, cha, nemôže sa pohnúť. Bizarná náhodička, aždaj spadlo z neba kvôli mne. Foťme a rýchlo!



Dokonalé pozadie. Na vyťahovanie kabelky a dajaké pózovanie nie je čas.



Najlepšia fashion fotka vzniká obyčajne bleskovo a keď zo mňa prýšti čistá radosť. Auto sa už pohýňa, haha. Už je ulovené vo foťáku, už je mojeeeee.



Ešte kuk do Mosteckej ulice, ktorá vycháza presne z opačného rohu námestia než Nerudova ulica. To v pozadí nie je manifestácia ani procesia. To je Karlov most.



V prvom cieli. Museum Franze Kafky. Vyzerá to tu pusto-prázdno, ale nadajte sa oklamať. Počkali sme si na záber. Teraz dáme niečo pod zub, prezlečiem sa... a pokračovanie nabudúce.


Outfit


Šaty priniesla Fairy asi pred mesiacom s tým, že sú celkom nové a jej malé. Hm, Calvin Klein, pozrimeže sa. Pekné, minimalistické, strihané do tvaru T, toto je ozaj len pre úzke boky. Aj ich natiahnem, len... sú prikrátke!

Celý ten mesiac som nad nimi mudrovala, skúšala pod ne úzku sukňu (môže byť), rôzne nohavice a napokon som skončila pri legínsoch, čo ako ich nemám rada. Výsledok bol - vrece a z vreca trčiace dve chudé nôžky. Opasok sa mi ku tomu nijaký nehodil, materiál imituje šantungový hodváb. Nuž som sa napokon opásala hodvábnym šálom, inšpiráciou bolo karate :D

Malá rada: Nezvyknem rozdávať rady, nespadla som najmúdrejšia z neba. Ale v tomto som si celkom istá - ak legíny, tak kvalitné matné bavlnené, nikdy nie lesklé. Ku nim vždy niečo, čo prekrýva predok i zadok. A nijaké podpätky!!!

Outfit:
Šaty/halena: Calvin Klein
Opasok (inak hodvábny šál): River Island
Legíny: Hallhuber
Šlapky + kabelka: Zara
Prsteň: Tünder 



Baba Slováková

16 komentárov:

  1. Opäť všetko do seba zapadá :) Outfit s výberom miesta, ale aj fotografku treba pochváliť. Bez nej by sme prišli o krásy Prahy aj o kúsok módnej prehliadky. Apropo- pri tom červenom panákovi som zhruba pred rokom fotila našu vnučku :) :)
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Mončika! Práve že výber miesta úplne náhodný, povedali sme si, že ku tomu múzeu prejdeme cez Malú Stranu a budeme hľadať vhodné miesta. A vyšli úplne nečakané zábery :D

      Odstrániť
  2. Tohle focení se mi moc líbí, s tím autem vypadáte vesele a úžasné mladě! Také nejsem milovnice legin, ale v této kombinaci je to hezké. Nápis Leginy nejsou kalhoty by měl být vylepen na každé tramvaji a hlavně na každé střední škole.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľká vďaka, lebo som nad tými šatami veľmi rozmýšľala. Kostnaté kolená bez pančúch už ukazovať nechcem, stačia lakte. Tieto legíny sú jediné, ktoré vlastním, pod ten tenký materiál som nič lepšieho nevymyslela. Dobré to bude aj s úzkou tubovou sukňou, ale na tú je ešte priteplo.

      Odstrániť
  3. Ta fotka s pudlíky je na stránku nějakého lifestylového magazínu. Miluji vaše fotky, mají nápad a výborné provedení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takéto fotenie v meste ma dosť zmenilo, už sa vôbec neostýcham osloviť neznámych ľudí. Buď odmietnu, alebo súhlasia, iná možnosť nie je. Talianski manželia s pudlíkmi boli skvelí, nasmiali sme sa, mám na nich kontakt a tieto fotky im pošlem. No a nápady... väčšinou dopredu premyslím, kde sa bude fotiť, ale často sa stane, že až na mieste objavím čosi, o čom si poviem, že YES, toto bude dobré!

      Odstrániť
  4. Zdravím! Keď som videla tie legíny,tak si vravím "Pánabeka, čo sa zbláznila, taká dáma a legíny!" Ale musím uznať, "dali ste to". Vôbec nemáte tenké nohy, to by ste mali vidieť moje! Snáď by ste ich nechceli mať ako "podpery na haj..l"?!. Tak sa vraví u nás na hrubé nohy. A ako vždy, vyzeráte suprovo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja zdravím, Sajka. Legíny by som ku voľnočasovým outfitom vôbec nezatracovala a aj preto nekritizujem zobrazenú Talianku, len konštatujem, že má tiež legíny. Prečo? Upozornila ma na to Zuzka pri debate. Silnejším ženám sa v lete potia stehná a trú o seba, čo môže viesť až ku hlbokým ranám. Preto nosia tie krátke plandavé nohavice alebo legíny a majú recht.
      U mňa je to tiež voľnočasový outfit, išli by ku tomu aj baleríny alebo tenisky. Pod tým tenkým materiálom šiat sa u každých nohavíc vyrysovali vrecká a zapínanie, nebolo to pekné. Takže čo je vkusnejšie? Holé staré kolená a presvitajúce gaťky spod šiat alebo kvalitné legíny? Tieto boli ozaj drahé a je to na nich vidno.

      Odstrániť
  5. Děkuju za virtuální procházky Prahou i inspirativní modely oblečení.
    I když mám postavu tajícího sněhuláka a nemůžu se tedy opičit komplet, tak kombinace barev, střihů a hlavně práce s doplňky je fakt pro mne vzor. Hlavně mne baví, jak Vás focení baví, ten zářivý úsměv, že jste stihla fotku u strakatého auta, ten je boží.
    Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vám, pani Hana. Doplnky považujem za najdôležitejšie, pretože dokážu "zmodernizovať" celý vzhľad, aj keď často ide o staré handry.

      Odstrániť
  6. Tá fotka s autom je krásna:) čaro náhody býva najlepšie... hľadali ste číňanku a miesto nej stretli krásne autíčko:D
    A strapcový šálik použitý ako opasok je perfektne zladený... chcela by som vedieť s takou ľahkosťou kombinovať veci! Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kým som sa dopracovala ku riešeniu so šálikom, boli to dosť kruté tvorivé muky. Až kým som si ozaj nespomenula na karatistický úbor :D
      Z tej fotky mám stále neskutočnú radosť!

      Odstrániť
  7. Předpokládám, že auto je Tvé... :) K šatičkám Ti sedne jako ulité. Není nad vhodné doplňky. Jednou jsme takhle šli s kamarádkou od nás z Břevnova až k Malostranský besedě, taky Nerudovou ul. Povídali jsme, povídali a ani nám nepřišlo, že jdeme takovej kus cesty. V tom je právě kouzlo Prahy. Srdečně zdraví Tünde

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rob si srandu... dobre vieš, že nie je moje. Ak by ale bolo, asi by som predýchala aj tú šialenú kapotu.
      Presne tak, to má človek furt kam "koukat", všade toľko krásy...

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram