Rozkvitnutá lúka

Kedy ste naposledy videli rozkvitnutú lúku? Ja si už veru ani nepamätám, kedy vlastne. Dávno, pradávno, možno v detstve. Pri Ipli sa rozprestierali obrovské mokré lúky a i okraje polí boli plné vlčích makov a nevädzí. Kdeže tie časy sú?



Nebudem vás napínať. Na lúku som naďabila v inak vzorne vykosenom parku kúsok od Hradu (pri zastávke Malovanka). Niekto ju tu v rámci parkových úprav vysial, mne tým pripravil mierny šok a hmyzu prestrel hotový švédsky stôl.
Nemôžem sa vynadívať! Vlčie maky, nevädze, klinčeky... všetko tu rastie a práve kvitne. Je to len taká lúčka maličká, aj tak mám radosť ako decko. Všímam si, že v posledných rokoch sa Praha 6 stará o verejné priestranstvá trochu kreatívnejšie. Často vídavam bohaté trvalkové záhony so zmiešanou výsadbou na anglický spôsob. To však nie je všetko. Pri každom je tabuľka s obrázkami a názvami rastlín. "Tady kvete..." sa to volá. Geniálny nápad. Často ich s vnukom študujeme a ja si uvedomujem, že nebyť tabuliek, chlapca by to absolútne nezaujímalo.

A teraz nám tu ešte prikvitla i vykvitla pravá lúka!






Potešte si oči...


Odolám pokušeniu natrhať si plnú náruč lúčnych kvetov. Miest, kde sa nekosí a flóra zostáva prakticky nezmená, je už málo a opeľujúci hmyz, najmä včely, človek vidí čoraz zriedkavejšie. Tak aspoň jednu nevädzu za ucho... vraciam sa v myšlienkach do mladosti. Na južné Slovensko, kde je nebo vysoké, zem ťažká a hlinitá a vzduch vonia domovinou.




Teraz trochu klamania telom, vlastne prostredím. Francúzska trikolóra, ibaže u nás pod Strahovom. Ladí s mojimi ľanovými šatôčkami.




Pre šaty, ktoré sú snáď mojím posledným kvetinkovým a volánovým záchvatom tohto leta, som mala pôvodne vymyslenú inú kombináciu. Vyhrabala som glazované keramické srdiečko, ktoré mi na Vianoce upiekla švagrinká-keramička. To je ku šatám úplne presné, i lodičky som ku tomu doladila... ale ktože by sa už len trepal na lúku v lodičkách?! I so šlapkami sa to dá, je to také letnejšie.

Takže už len ukážka, ako by sa dali tieto pestré šaty nosiť i s inými doplnkami.




Užívajte nasledujúce horúce dni, v daždivej jeseni budeme za nimi banovať!

Outfit:
Šaty (100% ľan): Per Una
Šlapky a kabelka: Zara
Prsteň a keramické srdiečko: TündeR


Baba Slováková

14 komentárov:

  1. Krása:) lúka aj šatôčky. A ľan je na leto super materiál. Len u mňa všetky jeho výhody zabíja jediné negatívum - strašne ma škriabe, keby nie, nosila by som ho stále:) Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja neviem, asi záleží na úprave látky, tieto šaty neškriabu. Nie je to presne moja farebnosť, ale chňapla som po nich, lebo sa naopak výborne nosia. Sú voľné, bez zipsu, to je ten pocit "oblečená-neoblečená", v týchto horúčavách sú ideálne, tela sa dotýkajú len v hornej časti. Ďakujem za pozitívny komentár!

      Odstrániť
  2. Šaty jsou krásné jako ta louka a moc vám sluší. Já mám lněné jen jedny, vypadají spíš jako pytel (volné, oblíbená barva "stará špína") a příšerně se mačkají, po každém použití je sprchuji mlhou z rozprašovače. Ale nosím je ráda, do vedra jsou nejlepší!
    Takovou louku si pamatuji snad naposledy ze skautského tábora, nádhera. Nevädze jsou kopretiny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevädze jsou chrpy :D Kopretiny sú margaréty. Ja mám tiež z týchto veľmi rozdielnych botanických názvov občas guláš.
      Tieto šaty sa na počudovanie ani veľmi nekrčia. Musia mať nejakú zvláštnu úpravu, sú mäkké a či čo... jasné, že sa krčia, ale nie tak výrazne, ako sa ľan dokáže pokrkvať.

      Odstrániť
    2. No vidíte, a já jsem myslela, že nevadza je od slova nevědět, jako že když nevím, trham okvetni lístky: má mě rád, nemá mé rád...

      Odstrániť
    3. Haha, namôjdušu neviem, od čoho je ten názov, ale najskôr od slova nevädnúť. Ony fakt dlho vydržia i vo váze.

      Odstrániť
  3. Ještě jsem zapomněla dodat, že dnes máte obzvlášť hezké vlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Vlasy sú ostrihané asi tak pred týždňom a konečne si na nový strih zvykli. Asi.

      Odstrániť
  4. Všetko vám pristane, šaty, vlasy, lúka i nevadza. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, ďakujem krásne. Najviac mi asi pristane tá lúka :D

      Odstrániť
  5. Jste štramanda. Tady jako patnáctka. Moc vám to sekne. Já buduji malou loučku na chalupě. Zemina je tu nehostinná, a to prý polním kvítkům náramně svědčí. Běhám po okolí a přesazuji květinky, které bych chtěla na loučce mít. Bůh při mé "výsadbě" požehnal deštíkem a loučka rozkvetla. Jsou tu dokonce i polštáře ( dnes už tolik vzácné) mateřídoušky, pantoflíčky a dokonce kartouzky, známé také pod lidovým názvem slzičky Panny Marie. Je to krása a pastva pro oči, protože motýli a čmeláci se sem slétli snad z celého okolí. Ani se jim, chudákům hladovým, nedivím, když v nejbližším okolí mají jen moderní tzv. bezúdržbové zahrady. Jenže ony jsou bez květů, takové hřbitovní - cypřiše, túje..., a jsou taky bez života. Díky vám za krásnou prezentaci vás jako květinky a taky za prezentaci krásné a pestrobarevné louky. Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, pani Hanka. Pätnástka už iba z veľmi veľkej diaľky :D
      Môj dedo kosil záhradu len dvakrát do roka, choval včely. Prvýkrát ju kosil, keď odkvitli púpavy. Moji rodičia zase mali vyšší trávnik plný sedmokrások. Dnes chce každý anglický trávnik. Bola som v Anglicku, tam je tá sýtozelená úplne všade, lebo podchvíľou prší. Ja som zvyknutá na horúce letá na južnom Slovensku, keď je tráva jednoducho žltá. Obyčajne to teda dopadne tak, že popri ceste žltá tráva a odrazu sýtozelená záhrada... u nás to pôsobí to dosť gýčovito.

      Odstrániť
  6. rada objavujem Vaše úžasné nápady,dakujem....

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram