Last night a blogger saved my live


Sľúbila som svoje zebrované sako predviesť v inej kombinácii, než minule. Tentokrát ide o voľnočasový outfit, ktorý radostne porušuje mnohé nepísané i kadekým predpísané pravidlá o tom, ako sa majú, či skôr nemajú obliekať ženy po päťdesiatke.


Zvieracie vzory sú tabu. Netuším, prečo. Niekomu nepristanú, inému svedčia, niekto ich neznáša, iný ich má naopak rád. Ja ich mám rada. Nič graficky vydarenejšieho, než toto, čo vymyslela príroda, hádam ani nepoznám. A tak zmiešam zebru s leopardom a celkom neplánovane ešte aj s ďalším leopardom na dáždniku, začína popŕchať. Asi z toho bude pozdvižení, hovorím si, ale ja sa začínam baviť. Móda má byť hlavne zábava, takže pridávam ďalší priestupok proti zaužívaným pravidlám.

Tričko s nápisom. 
Čosi takéto som mala podľa zaručených rád prestať nosiť už dakedy po štyridsiatke. Tiež neviem, prečo vlastne, keď ma nápis neuveriteľne rozveselil. Minulej noci mi blogger zachránil život... Redakčný systém, na ktorom píšem blog, sa volá Blogger. Niet čo riešiť, toto je predsa tričko pre mňa!


A aby tých priestupkov a vzbúr nebolo dosť, zavediem vás dnes do údajne druhej najhnusnejšej stavby v Prahe. V rôznych ľudových hlasovaniach sa pravidelne umiestňuje hneď za budovou bývalého Federálneho zhromaždenia. U architektov je naopak cenená pre svoju odvážnu architektonickú hru v duchu brutalizmu, ktorá pracuje s rovnostrannými trojuholníkmi v troch hlavných krídlach.



Brutálny hotel Pyramida


Keď som ho po prvýkrát uvidela, pomyslela som si - panebože, prečo je táto krásna stavba takto necitlivo bachnutá medzi okolité domy?!


„Nesmí překročit výšku stávající zástavby, ale zároveň se z ní musí vymykat“ – tak znelo zadanie architektonickej súťaže na stavbu nového Domu rekreace ROH. Písal sa koniec 60. rokov a Prahu sužoval nedostatok kvalitných hotelov, čo mala čiastočne vyriešiť i nová stavba Na Dlabačove - len kúsok od Pražského hradu.

Súťaž vyhrali manželia Cajthamlovci a ich stavba získala niekoľko ocenení. Už na prvý pohľad vidno, že budova napokon prevýšila okolitú zástavbu o tri až päť podlaží. Môžem sa len domnievať, že pôvodný návrh nebol takýto bombastický a že o zvýšení stavby rozhodol niekto "hore". Čo na tom, že je hmota naozaj priveľká, hlavná vec, že sa z horných podlaží mohol pracujúci ľud kochať skutočne fantastickým výhľadom na Hrad. Posledná kolaudácia bola v roku 1987, v ďalších rokoch došlo ku niekoľkým prestavbám, vrátane prekrytia liateho betónu na fasáde, čím sa stratil jej brutalistický charakter.

Nemám rada označenie "socialistická architektúra". Netrestajme dobrú architektúru za dobu, v ktorej vznikla! Brutalizmus ani náhodou nie je výmyslom socialistického "tábora" a jeho predstaviteľmi sú o.i. i tak slávni architekti ako Le Corbusier a M. van der Rohe.

Na obrázku dole je moja pravidelná cesta ku hotelovej saune a ku bazénu, výtvarné dielo na stene pochádza z dôb vzniku hotela.



Keď som písala, že nepoznám pražské hotely, neuvedomila som si, že to nie je celkom pravda. Hotel Pyramida navštevujem pravidelne. Už v dobe svojho vzniku mal byť kultúrnym a spoločenským centrom a tým je dodnes. Ako jediný hotel v Prahe má napríklad kino. Chodievam doň. Najviac však využívam saunu a hotelový bazén. Ceny tu nie sú premrštené a presonál je veľmi príjemný.

Na sochách v hotelovej lobby si vždy rada popasiem oči.



Na predimenzovanú stavbu som si už zvykla. Najmä večer, keď svietia pásy okien, si predstavujem, že to akýmsi omylom vyvrhlo fiktívne more veľkú zaoceánsku loď, ktorá zostala uviaznutá na plytčine...

Hotel máva i nápadité a každý rok iné parkové úpravy.


Ha, podaril sa mi krásny duck face.








Hneď vedľa hotela je moja obľúbená pekáreň, predajňa špecialít i kaviareň v jednom - La Kredenc.


Blogger mi určite život neratoval, v každom prípade mi ho poriadne zmenil. Písanie blogu ma priviedlo nielen ku sledovaniu trendov - ale i blogeriek na celom svete. Keď vidím, čo všetko dokážu na seba natiahnuť dámy poriadne po šesťdesiatke, stávam sa odvážnejšou. Nemám už vôbec problém obliecť si tričko s nápisom i miešať vzory. To sa totiž oproti iným streleným dámam ešte poriadne držím pri zemi.

Už ste všetky svoje písmenkové tričká vyhádzali? Či ich nosíte stále a nech si každý myslí, čo chce?

Outfit:
Sako: CC petite
Tričko: Mango
Nohavice: Zara
Topánky: Baťa
Kabelka: Promod
Náušnice: Mango





Baba Slováková

19 komentárov:

  1. Wow! :) Vypadáte nádherně! Tričko je vtipné a to, že někomu nesedí zvířecí vzory, rozhodně neplatí pro vás. :) Jinak hotel Pyramida je opravdu brutální. Fajn letní dny.

    http://andysdiarycz.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Andy za pochvalu. No áno, to tričko mi prišlo vtipné a tak som ho na staré kolená veru kúpila :D
      Pekný blog, kukla som!

      Odstrániť
  2. Supeeer....pocenujem topanky a strih nohavic...v ktorom vyniknu😊Na socialistickej architekture ma nebavi to, ze ju opat zanedbavaju.Je to ako s nadcasovymi dobrymi kuskami siat...daju sa nosit cely zivot ak sa dobre skombinuju.Aj tie honosne travertiny nic nehovoria iba sa umazu a zosediveju od spiny.Ale ak by boli vhodne zakomponovane do prostredia bol by to unikat....To pochopi ale az dalsia generacia.Mnohe vsak nezachrania,lebo boli z nekvalitnych materialov.../postrehy od jinud😕/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby tú architektúru len zanedbávali, Inge... obyčajne ju dokonale sprasia. Ak Pyramida potrebovala zateplenie, mohli ju obložiť panelmi imitujúcimi betón, napríklad, dnes ich je hafo. O interiéri ani nehovorím, sú tam pôvodné obklady z leštenej žuly a opálového skla kombinované s novodobými prvkami, je to ako päsť na oko. Stačilo sa držať pôvodného návrhu a dať čisté koberce a celý hotel do pucu.

      Odstrániť
  3. Opět jedno zajímavé místo a oblečení. Líbí se mi hlavně kabelka /s podšívkou ladící se sakem/ a boty.Trička s nápisem občas nosím,ani ne tak ,že bych chtěla,ale že bez nápisu,v barvě a střihu prostě neseženu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ten detail podšívky a saka baví aj mňa a to som na toľkú radosť prišla až doma. Ja bežne tričká s nápismi nenosím, ale ešte nejaké 2-3 doma mám, v ktorých sedávam za počítačom, možno niekedy ešte do nejakého outfitu aj zapadnú...

      Odstrániť
  4. Zdravím! Nenosím popísané tričká...keď je kvalitné a pekná farba, zvyčajne je na ňom blbý nápis, ktorý by ma len zosmiešnil. Ale mám ružové tričko,na ktorom je čiernym vykreslená sediaca mladá žena cez celý predný diel. To tričko vyzerá úžasne a mňa úplne omladí. Už som dostala niekoľko komplimentov, tak to musí byť pravda,.Zvieracie vzory sú OK, pokiaľ ich žena vie nosiť. A to vidím málokedy. Ak si to oblečie žena v rokoch, prsnatá a ritnatá,, k tomu elasťaky, domaľuje sa a myslí si, že vyzerá na dvadsať, tak to je katastrofa. Vás musím ale pochváliť.Vždy ste šik!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Vám ďakujem za kompliment, Sajka. Ku tým zvieracím vzorom musím dodať ešte niečo podstatné: mal by to byť kvalitný materiál. Na lacnej umeline to bude vždy vyzerať lacno. Ak by toto sako nebolo z ľanu, isto by som ho nekúpila.

      Odstrániť
  5. Zase Vám to sluší, obzvlášť se mi líbí naušnice a botičky! Ty kalhoty bych chtěla taky. Přemýšlím jen kolik oblečení asi vlastníte, že jste neustále jiná, zajímavá, prostě BABA. Dokážete zkombinovat barvy, tvary, doplňky a sekne Vám to. Určitě je to i Vaší profesí, máte to v sobě. Závidím a fandím. Těším se, s čím příjdete příště. V módě i v architektuře. Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Děkuji, Hano! Nevlastním veľa oblečenia a práve premýšľam, že už zo zverejnených outfitov urobím koláže. Aj botičky a náušničky tu už boli (v iných kombináciách), o nohaviciach ani nehovoriac. Isteže sa snažím zakaždým prestaviť iný outfit, ale miešam svoje vlastné veci. Budujem šatník tak, aby jednotlivé kusy boli čo najviac vzájomne kombinovateľné.

      Odstrániť
  6. Odpovede
    1. Ďakujem, Marie a obzvlášť ďakujem za zdieľanie článku na Facebooku!

      Odstrániť
  7. Je to krásne! Ste ma inšpirovali. Bolo mi povedané, že pre môj farebný typ sú zvieracie vzory ideálne... hlavne tie "mačkovité šelmy" ale nikdy som ich nenosila na väčších plochách, maximálne tak šatka, opasok:) Keby som nevidela Vaše krásne fotky a niekto mi povedal, že na topánkach leopard a na saku zebra, vôbec by som si nevedela predstaviť, že to môže vyzerať až takto dobre!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne - ani ja som si to nevedela predstaviť. Pôvodný zámer bola kombinácia popísaného trička so sakom. A nejaké čierne alebo telové topánky, mám ich dosť. Ako som šla do botníka, tieto topánky mi crnkli do nosa, vyskúšala som a wow. Sama som bola prekvapená, ako to funguje. Ďakujem za pochvalu! Pri zvieracích vzoroch dajte pozor. Vkusne vyzerajú len na prírodných materiáloch - na ľane, bavlne, viskóze, úplne nádherné sú na kašmíre a ujdú aj na nie príliš lesklom prírodnom hodvábe. Na každej umeline je to ale des-bes.

      Odstrániť
  8. OMG v tejto kombinácii sa mi sako páči viac. Ale na mňa nedajte. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dám, čo by nie :D Aj mne sa v tejto kombinácii páči viac!

      Odstrániť
    2. Tak já taky hlasuji pro tuto kombinaci, ale předchozí byla také hezká. K té architektuře - mrzí mě, jak se zachází s výtvarnými díly na stavbách z druhé poloviny 20.století. Jak jistě víte, kdysi byla na výtvarné dílo určena položka z rozpočtu stavby a mnohdy to byly kvalitní věci, které byly později zničeny nebo nahrazeny příšernym povlem (plastové obložení ala dřevo apod.).

      Odstrániť
    3. V tej predchádzajúcej kombinácii stojím meravo ako Lótova žena, preto to nie je vôbec šik :D
      Tie výtvarné diela štvú aj mňa a často je to aj úžitkové umenie, napríklad lustre na mieru robené umelcom, ktoré sú vyhodené.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram