Panta rhei

Zürich patrí medzi najdrahšie mestá na svete. Poznať to hneď čo i len letmým pohľadom do jeho ulíc - nijaké davy turistov, na aké sme naučení v Prahe. Zürišské jazero je pre turistický ruch ako stvorené - voda je krištáľovo čistá, okolitá oblasť teplá a vzhľadom na veľkosť jazera máte pri jeho brehu pocit, že ste pri mori. Nijaký turistický ruch však tu nie je. 




Väčšina pozemkov okolo jazera je súkromná, výnimkou sú len preplnené prístavy (prevádzka lode je dnes veľmi drahá) a sem-tam nejaké to verejné Lido na kúpanie. Zato lodná doprava je čulá, domáci cestujú loďou napríklad i do práce, ak ju majú na druhom brehu.

Ide sa na výlet! Takouto krásnou obrovskou loďou...


Veruže tu nijakých turistov nevidím. Rozoznám to ľahko podľa toho, že sa nikto nehrabe ku pokladni, všetci majú Abo (celoročnú abonentku, premanentku) na všetky druhy dopravy. Cestujúci sa veselo poflakujú... až do tej chvíle, kým sa z reproduktoru neozve, že sa tak trošku zmenili pravidlá hry a na loď treba priplatiť 5,- CHF, abo-neabo. Päť frankov (120,- Kč) je pre Švajčiara doslova nič. Aj tak sú všetci dokonale otrávení. Konzervatívnym Helvétom nijaké nové poriadky nevoňajú, navyše je aj pre miestnych to Švajčiarsko čoraz drahšie a drahšie...



Zdá sa, že som jediná turistka na palube. Snáď to nikto nezbadal, obliekla som tunajší mainstreamový ancúg. Na jazero sa v lete chodí väčšinou v bielom.


Hm... a môj panamák zostal v Prahe!





Blížime sa ku jediným ostrovčekom na jazere. Sú len dva, obývaný Ufenau a neobývaný zákonom chránený Lutzelau.


Ostrov Ufenau. Dnes je kvôli nejakým úpravám neprístupný, ale už som na ňom bola. Hovorí sa mu obývaný, ale snáď tam ani nikto nebýva. Je na ňom staručký kostolík, vinice a veľká záhradná reštaurácia. Inak je ostrov dosť divoký, taká oáza pokoja, kedysi veľmi obľúbené výletné miesto. V kostolíku sa ale konajú svadby, takže reštaurácia ako-tak prosperuje.





Cieľ našej cesty - Rapperswil, snáď najmalebnejšie mestečko pri jazere. V prístave si dáme zmrzku a ideme najprv pozrieť jedinú pešiu cestu cez jazero. Do mestečka sa ale ešte vrátime...


V tejto časti je Zürichsee najužšie, do jazera zasahuje poloostrov Hurden (na obrázku dole je vzadu vpravo).  Cez poloostrov a následne po mostoch vedie železničná trať i dvojprúdová cesta. Toto je jediná dopravná tepna krížom cez jazero, inak sa na druhý breh dostanete len loďou.

Oddávna viedla z Rapperswilu na poloostrov lávka. Je súčasťou švajčiarskej púte Jakobsweg. V roku 2001 bola postavená nanovo a odvtedy je veľmi obľúbenou cestou pre pútnikov i výletníkov. Vidno ju vľavo od dopravného mosta.


Na začiatku lávky je kaplnka Heilig Hüsli. Ďalej už vedie lávka cez jazero.


Nové šlapky sa síce na lodi tvárili veľmi kúl, ale na toľké putovanie sú absolútne nevhodné. Absolvovala som celú cestu po lávke až ku reštaurácii na poloostrove. Na boso, šlapky pekne v ruke. Našťastie je chodenie po dreve veľmi príjemné. Naspäť do Rapperswilu sa ale vraciame vlakom. Je to neuveriteľné, ale vlak stojí aj na poloostrove, zastávku predstavuje jedna búdka a jedna lavička.





Reštaurácia Fischerei Braschler láka rybárskymi sieťami do krásne upravenej záhrady. Tu už turistov vôbec nenájdete, je to svinsky drahý podnik. Schweineteuer. Pracháči sa tu zastavujú počas svojho križovania jazera na jachtách a plachetniciach. Nie je to tu nielen pre turistov, ale ani pre bežných Švajčiarov. To je tak - máš loď, máš aj na obed v tejto reštike. My loď nemáme, dáme si kávu a zmrzlinový pohár :D




Panta rhei. Všetko plynie. 

"Zostupujeme i nezostupujeme do tých istých riek, sme to my i nie sme to my, lebo sa nedá dva razy vstúpiť do tej istej rieky" - Platón.

Tu život plynie veľmi pomaličky, nikto sa nikam neponáhľa. Iba 28 kilometrov od hektického Zürichu sa na jazere čas ťahá ako lekvár. Ešte pred šiestimi rokmi to tu bola samá plachetnica. Zürichsee dnes patrí iba vyvoleným. Žiaľ, nielen vyvoleným Švajčiarom. Svoje vily tu stavajú Nemci, Rusi, kadekto. Ceny šialene rastú a na jazere je čoraz tichšie...

Outfit:

- tak trochu inak mariňácky bielo-čierno-ružový. Všetky tie moje serepetičky boli lacné, aj tak sa cítim veľmi luxusne :D


Nohavice: Zara
Tričko: Zara
Sako: Atmosphere
Okuliare: F&F
Kabelka: Zara
Šlapky: Zara 
Šatka: Betty Barclay



Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Super povídání a outfit :-) a můžu se zeptat, jakou jste použila rtěnku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Rúž viem celkom presne, že aký je, lebo som si zobrala len jeden, pre mňa najuniverzálnejší. Je to Luminous Cocoa 760 od Maybelline. Taký hnedoružový...

      Odstrániť
  2. Opět super.Tak tam se asi nepodívám,alespoň jsem se projela s vámi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak chodievate autom niekam do Talianska ku moru, skúste to strihnúť cez Švajčiarsko. Lístok na loď nie je lacný, zato je lacnejší ako tunajšia lanovka... Jedňo-dvojdňová zastávka sa tu dá v pohode absolvovať a potom tra-dá do lacnejších krajov.

      Odstrániť
  3. Krásné oblečení i jezero. V dobrém závidím.
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc hezké, vy i jezero. Růžová je moje oblíbená, tuhle kombinaci bych také mohla. Musím si pořídit nějakou letní malou kabelku, jako je tahle vaše nebo ta stříbrná, mám samé velké "kufry" do práce nebo tmavé kousky. Dík za inspiraci!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obe tie kabelky sú zo Zary a vôbec neboli drahé. Ponosím a keď ma omrzia, odložím do skrine, nebude ma to mrzieť :D

      Odstrániť
  5. Ďakujem za krásny aj keď pre mňa virtuálny výlet.....raz určite aj naživo a budem čerpať z vašich skúseností :-) Outfit zase bez chybičky. Eva K.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram