Na hrane minimalizmu a brutalizmu

Sľúbila som jazero, ale to počká. Po nočnej búrke sa konečne ochladilo a ja mám v Zürichu celkom jasný cieľ - novú prístavbu Švajčiarskeho národného múzea, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie umelecké múzeá kultúrnej histórie v Európe.

Swiss National Museum


Samotné staré múzeum (nemecky: Landesmuseum) je krásna a impozantná stavba, postavená v roku 1898 v historizujúcom štýle francúzskych renesančných mestských zámkov s desiatkami veží a dvorov.



V múzeu sa nachádzjú zbierky artefaktov od praveku až po 20. storočie, najbohatšia je časť s gotickým umením. Bola som tu asi tak pred siedmimi rokmi a dnes má budova čosi, na čo som nesmierne zvedavá.



Architektúra z inej prespektívy


Nová prístavba múzea bola slávnostne otvorená presne pred rokom. Autormi odvážneho riešenia sú dvaja švajčiarski architekti z ateliéru Christ & Gantenbein. Ateliér sa na architektúru díva rozhodne iným pohľadom a je za to i často oceňovaný.

"Vo svojej práci sa zameriavame na základné formy architektúry. Myslím, že naša generácia je už unavená z neustáleho predháňania sa hviezdnych štúdií, kde sa značka stáva dôležitejšou ako samotná architektúra. My sa v každom projekte snažíme nájsť modernú, špecificky vyjadrenú univerzálnu a nadčasovú architektúru," - hovorí Christoph Gantenbein.

Prístavby a rekonštrukcie hlavne múzejných budov nie sú v pojatí tohto ateliéru nikdy kopírovaním hlavnej budovy, návrhy sa pohybujú na hrane minimalizmu a brutalizmu.

Ja som novou prístavbou úplne očarená, ako sa páči vám?

Swiss National Museum / Christ & Gantenbein


Pohľad na prístavbu cez rieku Limmat.


Fotografovať sme sem prišli pomerne skoro ráno, inak tu býva plno ľudí. Niet tu takmer nikoho, len ticho a expresívne formy liateho betónu.




Outfit

- je turistický. Inšpirovala som sa Aziatkami, ktoré po Európe pobiehajú v plisovaných sukniach a v teniskách. Nikdy ja v tom tak úchvatne vyzerať nebudem, tie holky sú veľmi subtílne. Aj tak mám dobrý pocit, keď si po Zürichu vykračujem v sukničke.



Sukňa: Zara
Tričko/pulóvrik: Benetton
Pulóver: Mango
Kabelka: Zara
Tenisky: Converse
Šatka: Betty Barclay 
Okuliare: Zara 



Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Že si Ty vopred dohodnutá na štýle s budovami, odkiaľ prinášaš reportáže? Ste navzájom dokonale zladené. A to sa bez predchádzajúceho dohovoru nedá :) Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, samozrejme, že som dohodnutá! Vopred som si urobila plán, čo všetko chcem vidieť a podľa toho pobalila kufor. Videla si, s akým malým kufrom cestujem??? Presne som si rozložila outfity, čo na ktorý deň oblečiem. Inak je to ohromne praktické, po prílete som všetky pekne poveašala na vešiaky a stačilo už len obliekať. Bez rozmýšľania. Len to som sa modlila, aby sa akurát na tento outfit ochladilo, ako sľubovala predpoveď počasia. A veru sa aj ochladilo :D

      Odstrániť
  2. Líbí se mi oboje -váš outfit i stavba.Zdá se ,že ta celkový dojem neruší,spíš umocňuje.Ale ne každému se to musí líbit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mi je jasné, že toto sa nebude páčiť všetkým. Ale rovnako sa protestovalo proti Eiffelovej veži, či proti pyramíde v Louvri. A aj proti Tančícímu domu. Pritom tie okolité domy ani zďaleka nemajú takú architektonickú hodnotu, aj keď sú dnes pamiatkovo chránené - to sa miešali rôzne historické slohy ako guláš.

      Odstrániť
  3. Stavba je super, právě svou lapidárností dává vyniknout původní zdobné budově a naopak. A vám to sluší, "závidím" vám, že můžete nosit tuhle žlutou, se šedou je to krásná kombinace.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo. Stavba je to fantastická. Mimochodom - chlapci v súťaži prebili i štúdio slávnej Zahy Hadid.
      Ja zase so sivou nemôžem nosiť ružovú, je to na mńa príliš studené. A to je tiež krásna kombinácia.

      Odstrániť
  4. Keďže nejde o múzeum moderného umenia, ale etnografické múzeum, sa mi stavba zdá nie celkom na mieste. Tá je sama o sebe zvláštna a ja vskutku milujem modernú architektúru, ale vzhľadom k okoliu a účelu sa mi to nepozdáva, nehovoriac o prekrásnych magnóliách, ktoré boli v tejto časti dvora múzea a zjavne padli za obeť novej stavbe. Škoda.
    Outfit máte perfektný, ja len tú kabelku by som, ale že úplne vyradila. Avšak nedajte sa rozladiť, dovolenku si poriadne a s radosťou užite. Ak nás budete zásobovať ďalšími zaujímavými švajčiarskymi prídobytkami, módy, či životného štýlu, budem sa tešiť.
    Pozdravujem, Oľga.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ja neviem... ak múzeum raz potrebovalo prístavbu, magnólie by padli za obeť akejkoľvek inej architektúre. Nemyslím si, že architektúra budovy /zvlášť u múzeí/ musí korešpondovať s náplňou a s exponátmi. Osobne to vidím presne naopak - čím je strohejšia architektúra, tým viac vyniknú vystavené veci. Nehovoriac o tom, že je otázne, v akom slohu by mala prípadná prístavba byť. V historizujúcom? V 21. storočí? Rovnako ako Landesmuseum, aj zürišský Kunsthaus (to je zase neo-grécka secesia)sú postavené v tzv. historizujúcom slohu, na prelome 19. a 20. storočia architekti teda dosť tápali. A i Kunsthaus dostane veľmi modernú súčasnú prístavbu...
      Videla som pred rokmi chrbát múzea pri pohľade od parku. Dnes sa mi ten prechod od parku cez modernú architektúru ku starému objektu vidí lepší.
      Joj... a kabelky sa rozhodne hneď tak nevzdám. Je to moja jediná metalická vec a pokým je to trend, tak ju nevyhodím :D Pozdravujem, Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram