Mesto ruží

Loď, ktorou sa plavíme krížom cez Zürišské jazero, pristáva v cieľovom prístave. Poriadne nahlas zahúka, aby ju každý zaregistroval. Sme v malebnom stredovekom mestečku Rapperswil (od roku 2007 po zlúčení dvoch obcí má nový názov Rapperswil-Jona), ktoré leží na východe jazera a pýši sa niekoľkými prioritami.



Komplex stredovekých budov, postavených na hornatom poloostrove, zahŕňa zámok s rozsiahlou terasou a oborou, kapucínsky kláštor so záhradou, kostol a starú školu (tá ako škola slúži dodnes). Majestátne veže dominujú celej oblasti, krajšieho mesta tu niet. Miestni obyvatelia sa usilujú udržať svoju históriu živou, vzorne s starajú o všetky budovy až po tie najmenšie kaplnky. V roku 2008 opätovne vybudovali najdlhší drevený most vo Švajčiarsku. Tradícia mosta je vyše 500-ročná, už bol mnohokrát zničený a zhorený, postavia ho zakaždým nanovo. Most/lávka je totiž súčasťou svätojakubskej pútnickej cesty až po mystický kláštor Einsiedeln.

Sídli tu a zimuje slávny cirkus Knie a práve v Rapperswile každoročne otvára sezónu a po prvýkrát rozloží svoj cirkusový stan. Niet divu, že v prístave natrafíte na múzeum cirkusu a že v meste je i detské cirkusové ZOO.

Predovšetkým je však mestečko "medzinárodným centrom voňavých ruží". 


V prístave je rušno, záhradné reštaurácie sú obsadené do posledného miestečka. Zato v úzkych uličkách je ticho a ospalo.

Stredoveké uličky s hrazdenými domami zdobia popínavé ruže.



Schody na námestí vedú ku zámku, ku kostolu a ku stredovekej škole.


Zámok v Rapperswile.


Terasa za zámkom poskytuje úchvatné výhľady na jazero. Vpravo dole je obora, vľavo záhrada ruží.


Legenda o vzniku zámku Rapperswil


"Jedného rána sa vybral pán Rudolf II. z Altendorfu i so svojou ženou a niekoľkými pobočníkmi cez jazero na lov. Sotva sa dostali na breh, jeho psy vystopovali laň a prenasledovali ju až k úrovni skalného hrebeňa. Zviera sa ukrylo v jaskyni. Keď prišli lovci do jaskyne, zistili, že s laňou sú vo vnútri i dve malé jelenčatá. Panej sa zvierat uľútostilo a primäla manžela, aby odvolal psov a daroval lani život. Neskôr, keď obaja manželia odpočívali v tieni stromov, prišla laň ku žene a ako prejav vďačnosti si položila hlavu do jej lona. Pán bol dojatý a prikázal zobrať zvieratá do Altendorfu, kde pre ne dal vytvoriť veľkú oboru. Príhodu považoval za znamenie z nebies a rozhodol sa postaviť na skale zámok a založiť malé mesto."

Túto 800-ročnú legendu dodnes pripomína obora pod zámkom. A kojaca laň. Nie, nie je to atrapa, zvieratá sú živé.






Záhrada ruží v bývalom sade kapucínov


S odkazom na mestský erb, v ktorom sú dve červené ruže, začalo mesto v roku 1913 s intenzívnym skrášľovaním verejných priestranstiev a s výsadbou ruží všade, kde to len šlo. V roku 1965 vysadilo bývalú kláštornú záhradu a v roku 1984 prišlo s neobvyklým nápadom - s voňavou záhradou ruží pre nevidomých v podzemnej garáži. Dnes v meste rozkvitá od júna do októbra približne 15.000 ružových kríkov. 

Na obrázku dole je pohľad na prístav a na kapucínsku záhradu.





To by tak bolo, aby som ja niekde neprišla a nehľadala niečo neobyčajné, s čím som sa už dávno stretla v odborných časopisoch. Kto hľadá, nájde...

Ako veľký cedník so stovkami otvorov vyzerá bronzová fasáda prístavby mestského múzea. Spája dve časti múzea - kamennú vežu z 13. storočia s mestským domom. Vo vnútri je nové centrálne schodisko a dve galérie. Projekt bol úplne prvým spoločným počinom po zlúčení Rapperswilu a Jony, stavba bola dokončená v roku 2012 (MLZD architects). Škoda len, že fasáda už trochu zoxidovala, nová svietila, ako keby bola z číreho zlata.




Jeden deň je na návštevu Rapperswilu ozaj málo. Tak možno ešte niekedy nabudúce...



Outfit a slávna rapperswilská lávka sú v minulom článku: Panta rhei
O kláštore Einsiedeln som písala vlani: Idem do kláštora, mám sa dosť!



Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Jak z pohádky o Šípková Růžence. Děkuji, že jste nás vzala s sebou.
    Dovolila bych si poznamenat, že to zvíře je daněla, samice daňka, nikoliv laň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo mi povedané, že tam chovajú podľa tradície jelene. Chlapa som nevidela a tiež som bola prekvapená, že sú zvieratá škvrnité. Podľa mňa je to jeleň sika, tí sú v lete škvrnití. Navyše laň bola dosť malá (ako srna), takže ani daniel, ani jeleň lesný, bude to sika.

      Odstrániť
  2. Kombinácia ruža, levanduľa a kameň je jednoducho krásna!:D
    Úplne cítim tú vôňu a atmosféru... krásne miesto na dovolenku ste si vybrali:) Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to len výlet do mestečka, aj keď nejaký ten týždeň pobytu by som si tu vedela predstaviť. Fotografie nikdy verne nezachytia tú atmosféru. A už vôbec nie vône...

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram