Kurizant


Joj, či dobre, že ma dnes nevidíte! Vyzerám na sto rokov, na sebe staré džínsy, predraté tričko a mastný chvostík na hlave. Holt, nie každý deň je hviezdny. Celý víkend som sa ani len nepohla z domu. Ľudia vybehli do prírody, oslavujú Deň detí, len ja sedím na zadku a projektujem. Omnožili sa mi zákazky, to sa nedá svietiť. Radovánky musia ísť bokom. Nalievam sa tu kávou, húlim, fľočím do hlbokej noci na monitor a už mi z toho hrabe. Dám si trošku pauzu a tuto je aspoň jedna malá úsmevná príhoda z našej nedávnej pařby.

Kurizant


To sme sa tak minulú sobotu stretli s dcérou a jej francúzskou priateľkou na strešnej terase Tančícího domu. Drinkovali sme, kecali, hrozne sa nasmiali a robili fotky pre blog.

Naozaj nie je jednoduché fotografovať na tak malom priestore plnom turistov bez toho, aby sa nejaký v zábere nevyskytol a hlavne - aby si to všetci do nohy nevšimli. Smola bola, že neviem po francúzsky, takže sme všetky tri mleli po nemecky. Hneď sa na nás s komplimentami nalepil nemecký turista, asi tak v mojom veku. Taký starý kocúr. To by teda rozhodne nevadilo..., keby vedľa neho nesedela jeho očividná zákonitá manželka. Pekná, štíhla, vysoká pani v bežnom turistickom oblečení. Nijakú chybu nemala, okrem tej, že pre pána nebola aspoň trošku... cudzia.



 
Jej starý híkal, obdivoval handry, okuliare, kecal ako na hore, krútil radostne chvostíkom... a ona sa čoraz viac tvárila ako kyslý grís. Nebolo to príjemné, už to vážne preháňal. Všetky tri máme tú milú skúsenosť so záletnými manželmi, s neznámou Nemkou sme teda boli na jednej lodi. Nejako sme ho odbili, nevšímali sme si ho.

"Oh, Mutter und Tochter?! Unglaublich!!!" - zas sa len chlapík chytil príležitosti, započujúc náš rozhovor a hodil na mňa nevýslovne obdivný pohľad.

Naozaj nemám potrebu flirtovať s mužom inej ženy, toto si už my, päťdesiatničky, nerobíme.  
"Hej, matka a dcéra a ja som očividne tá Mutter a hrozne, ale fakt hrozne stará!" - precedila som cez zuby. Daj pokoj, nekaz nám žúrku.
Od dcéry som okamžite schytala veselý šťuchanec do rebier, jajáj, som si to vykoledovala. Neznáša to sesterské prirovnávanie ("to vážne vyzerám tak príšerne staro ako ty?!"). Tentokrát sa ale smiala. Bola si vedomá, že v šatôčkach a v lodičkách je ako cukrík na spapanie. 

Po nejakej chvíli sa Nemec ozval zas. Môžem len tušiť, čo sa medzi nimi medzitým odohralo, ale dajako mu líčko zbľadlo. Opäť sa obrátil rovno na mňa, že sa teda isto-iste vyznám a či by som im neporadila nejaké dobré butiky. Pani sa už usmievala popod fúz a rovno vyťahovala mapu. Jój, poradím vám, s radosťou, natürlich! Ukázala som im normálne obchody, ale už som akosi šípila, koľká bije. Vymenili sme si s Nemkou pohľady... Also, tieto nie sú zlé, ale tie najlepšie nájdete tuto! Zapichla som prst do mapy. Pařížská třída. Vysypala tie najdrahšie značky, ktoré tam nájdu a bez ktorých sa rozhodne nedá existovať. Ani len ísť smeti vysypať.

Vyštartovali. Hneď. Kurizant so zvesenými ušami a stiahnutým chvostom. Pani sa vo dverách ešte so širokánskym úsmevom otočila a žmurkla na mňa. Obe sme sa srdečne rozosmiali.



Tu by sa teraz ozaj hodila tá fotka so vztýčeným prostredníkom, ale ovládnem sa. Ako sme nasávali, je v minulom článku Dámska jazda.

Baba Slováková

13 komentárov:

  1. To se vám povedlo, a vypelichaný pardál bude muset pustit chlup!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi sa mi páči výraz "pardál", rozosmial ma. Škoda len, že sa v slovenčine v tejto súvislosti nepoužíva, aj keď je to tiež naše spisovné slovo.

      Odstrániť
  2. Haha, to musel byť ale poriadny sedlák. Ten chudák ani netuší čo je to ženská súdržnosť v našom veku. Tak raz neviem, či ho poľutovať alebo vysmiať, holt chlapi sú slabí psychológovia, aspoň teda podaktorí.
    Tak, práci zdar. Pozdravujem, Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Celý bol voľajaký čudný. Keby len polichotil... on sa ozaj dopodrobna o všetko zaujímal, ešte aj o značku tých mojich šialených okuliarov, pritom obaja veľmi nenápadne oblečení. Sám nijaký fashionista, toto boli len zámienky na rozhovor. Pani celý čas nepovedala ani slovo, ale priam z nej kričalo: "tak druhé chváliš a mne nedopraješ". Snáď jej ozaj niečo pekné kúpil, keď sa do tej kaše sám namočil :D

      Odstrániť
  3. Ti chlapi jsou fakt z jiného světa. Dobrá práce, Pařížská, dobře mu tak! Pobavila jsem se.
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No jo, no... Na konci bolo vidieť, že jemu sa rozhodne na nijaké nákupy ísť nechce. Držal však stále dekórum, akýže je grand. Tak len dúfam, že vonku neotočil a že jej ozaj niečo kúpil...

      Odstrániť
  4. Přiznám se, že jsem si musela najít ve slovníku, co je to "kurizant". Mimochodem, všimly jste si, jak málo má čeština výrazů pro podobné typy? Hanlivych označení pro starší ženy je plno - rachejtle, rasple, fuchtle, vyzobana slunečnice atd., ale pro muže výrazy chybí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priznám sa, že ja som si teraz tiež otvorila náš synonymický slovník a idem sa urehotať. Tie slová totiž "ťahám z päty", chodia mi na um samé. Takže jeden význam je "nápadník" a ten som mala na mysli. Ďalšie sú však "gavalier" - muž ušľachtilých vlastností a "grand" - veľkodušný, štedrý človek, platiaci za iných. Smejem sa. Vyšiel mi dvojzmyselný názov článku, krásne čaro nechceného.

      Odstrániť
  5. Joj, já se na tuhle soudržnost těším :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hm... táto súdržnosť je, žiaľ, vykúpená utrpením. Päťdesiat rokov je raz veľa a za ten čas sa každej jednej niečo zlé prihodí. Mnohé spoznajú zradu, sklamanie, bolesť zo straty partnera, rozpad rodiny, stratu sociálnych istôt... Každá absolvuje preplakané noci, či výčitky svedomia, ak ublížila inej žene. Súdržnosť zrelých žien je vykúpená poznaním, že sme ozaj na jednej lodi a že ani pre jednu z nás nie je život tak celkom prechádzka ružovým sadom. Nie je to boj proti mužom, to ani náhodou. Zrelé ženy majú už len jednoducho vrelejšie vzťahy. Snahu druhej neublížiť a radšej si pomáhať. Aspoň ja to takto cítim...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobre ste uzemnili starého chrena. A pani si určite vybrala nie zanedbateľné odškodné :) Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram