Aj staré baby majú svoje dni,...


...keď chcú vyzerať ako mladé nevesty. Zvlášť vtedy, keď už majú plné zuby roboty, gatí a tričiek, je slnečná sobota a idú do rajskej záhrady. Okuknúť svadobný altán. 


No čo by vám hneď zišlo na um? Ťažká romantika, biele šaty, nadýchané volány. Vyťahujem krémovobielu ľanovú sukňu s volánom z tylu. Že vám ku mne nesedí? Dostala som ju od kamošky, že jej je tesná. Bola som vtedy ešte brutálne mladá, hádam len päťdesiatročná :D Zobrala som si ju, je veľmi kvalitná. Reku, vďaka, dakedy oblečiem. Nikdy som to ale neurobila. Rockerka a toto?!



Dielové sukne sa nám ale vrátili do módy, i volány, ba aj ten tyl a ja som už dosť stará i pochabá na to, aby som v suknici konečne vybehla medzi ľudí.

Rajská zahrada (Žižkov)


Malý viacúčelový park, ktorého dnešná podoba pochádza z rokov 2006-2008, nájdete medzi Riegerovými sadmi a Vysokou školou ekonomickou v Praze. Pôvodne tu bývali vinice, neskôr v 19. storočí záhradná reštaurácia, od ktorej štartovali v balónoch prví vzduchoplavci. Potom sa priestor stal zásobovacou záhradou pre ostatné mestské parky a s rastúcim počtom okolitých stavieb sa postupne zmenšoval a chátral.

Dnes sú tu na štyroch terasách športoviská, detské ihrisko, kaviareň, jazierko s biotopom a mohutné schody s umelým vodným tokom, vedúce ku altánu. Altán je úradným oddávacím miestom Prahy 3, čo znamená, že snúbenci nemusia za sobáš platiť nijaký správny poplatok.


Trošku sklamanie. Rajská zahrada je síce vzorne udržiavaná, trvalkové záhony pestro vysadené, ja som však čakala väčšiu rôznorodosť druhov a výbuch farieb na spôsob anglických parkov. No hej, nereálne. Praha je v lete horúca ako vyhňa.



Umelý vodný tok s kaskádami.


Na koľkých pahorkoch je založená Matička, nikto nevie. Práve jej členitý terén ju robí takou krásnou, "placaté" veľkomestá sa jej nemôžu rovnať. Takéto sú výhľady z altánu...





Za altánom sa na obe strany tiahnu treláže s popínavými ružami. Táto časť konečne vystihuje názov parku - je tu príjemný chládok a sýte vône vo vzduchu. Romantické treláže evokujú staré časy a lavičky lákajú dvojice milencov. Nikde nikoho... asi chodia v podvečer. Napokon sme predsa len jeden zamilovaný pár v tom najposlednejšom oblúku objavili.  To by tak bolo - raj a bez hriechu?!








Jazierko slúži na chov okrasných kaprov a vodných korytnačiek.


Zobrala som si aj bavlnenú štólu, ak by sa ochladilo. Vôbec nie je potrebná, je horúco. Zato sa zišla pod zadok. Sadajte si hocikde v bielej sukni!


Posledná prudko fashion fotka. Hore sedí aj dajaký ten nádejný ženích, ale môžem sa tu zvŕtať, koľko chcem. Kašle na mňa zvysoka. Všetko zas len tak vyzerá, že svadobný altán akurát na mňa veru nečaká.



Outfit:

Tentokrát som vytiahla samé staré kúsky. Novšieho dáta sú len lodičky a kabelka.

Sukňa: Heine
Tielko: Chantall
Blúzka: New Generation
Topánky: Rockport
Kabelka: Zara
Šál: Lancôme
Prívesok: ÚĽUV (rohovina)
Náramok: no name (drevo)



Čo myslíte, je takéto oblečenie ešte vhodné pre starú tetku? Ja som sa veru prizrela Helen Mirren a tá pobieha v bielych čipkovaných i tylových šatách ako keby sa nechumelilo.



Baba Slováková

15 komentárov:

  1. Jasně, že se pro nás 50+ bílý outfit hodí, a vy jste to právě dokázala. Já mám 2 podobné sukně, nejsou sice čistě bílé, ale skoro. Nevidím důvod, proč bychom se někdy nemohly vystrojit romanticky, když se to neprezene např. nadměrným množstvím volánu (nic proti nim, k dzinsam se mi volánove halenky moc líbí). Bílá je super a v kombinaci se zahradou moc krásná, jako ve starém filmu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo. Toto tiež nie je biela (čistú bielu nikdy nenosím), toto je taká tá smotanovobiela. Senzačná farba.

      Odstrániť
  2. Skvělý nápad vodit nás do nejrůznějších prostředí a k tomu prezentovat vhodné oblečení.Já si dovoluji bílou nebo velmi světlou také nosit ve střízlivém provedení/např.lněný kostým/,ale vzpomínám si,že dcera kolegyně matce velmi vážně vytkla a to jí bylo přesně 50 ,štíhlá postava-že má bílé kalhoty a košili.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je tak... ak sa dcéra v tridsiatke cíti staro, musí sa jej zdať matka už jednou nohou v hrobe. Takúto somarinu mohla povedať len takzvaná stará-mladá :D Dúfam, že si to kolegyňa nezobrala k srdcu. Ďakujem za komentár, Sofie!

      Odstrániť
  3. Až sa hanbím priznať, ale rád čítavam tieto texty. Ba čo viac ~ teším sa na ne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Dušan! Prečo sa hanbíš? Ja sa tu teším ako malé decko. Takže aj chlapi ma čítajú??? A Ty si sakra náročný čitateľ! Vďaka. Pozdravujem do BB. Baba

      Odstrániť
  4. Až sa hanbím priznať, ale rád čítavam tieto texty. Ba čo viac ~ teším sa na ne!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Myslím, že ve věku 50+ a 60+ tím spíš už nemusíme hledět na to, zda okolí náš outfit schválí nebo ne. Důležité je, jak se v něm cítíme a když z nás vyzařuje vyrovnanost a radost ze života s takovou silou jako z Vás, není co řešit. A proč by si rockerka nemohla obléknout romantické šaty v bílém odstínu, když jí to sluší? Já třeba obvykle dávám přednost kalhotám, ale občas mám chuť si vzít maxisukni nebo maxišaty v etno nebo hippies stylu. Krásná inspirace, jen obdivuji, jak v tom horku dokážete vydržet v lodičkách s podpatkem :-). Jana S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tu nejde o to, že by si rockerka nemohla obliecť niečo romantické... skôr o to, že sa to rockerke akosi nikdy nežiadalo :D Asi starnem, ale odrazu mám ozaj zvláštne chute. V lodičkách sa chodí ohromne, budem musieť nafotiť tú stielku, toto sú vymakané topánky. Ale cestovala som v šlapkách, priznávam. Ibaže nie preto, že by sa v lodičkách zle chodilo, ale aby som si nezničila na dlažbe podpätky.

      Odstrániť
  6. Určite je vhodné (žiadnu starú tetku nevidím)... Už minule som Vám písala, že vám biela/smotanová pristane a omladzuje Vás... Čipka, volány, madeira, tyl, to všetko teraz letí a na leto je to dobrá voľba. Trocha romantiky nezaškodí ani rockerke :) Eva z HE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pani Eva. Smotanová to áno, to nosím... ale ten tyl a čipôčka, haha. Nikdy v živote som čosi také nenosila, tak teraz asi just začnem.

      Odstrániť
  7. Ve třicítce jsem se oblékala konzervativně. Nějak jsem si nevěděla se šatníkem rady a navíc v práci jsme tehdy měli dress code.Dnes po padesátce se mi do klasiky nechce. Líbí se mi nápadné doplňky a navíc si myslím, že v tomto věku se už můžu oblékat jak chci. A taky to dělám. Bílé kalhoty a košile jsou moje oblíbené. Vám ta smetanová moc sluší. Je to takový příjemný outfit. Nevadily vám v tom horku podpatky?
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, toto je moja reč! Presne tak, čím som staršia, tým som odviazanejšia. Držím sa zásady príliš neukazovať kolená, ramená a kozy, ale inak to bude ešte veselé :D
      O lodičkách som už odpisovala - majú špeciálnu takmer ortopedickú stielku, chodí sa v nich ohromne, ale cestovala som v bielych šlapkách, aby som si nezničila podpätky. Topánky to nie sú lacné, šanujem si ich.

      Odstrániť
  8. Bardzo fajny, tradycyjny i uniwersalny strój na lato! Pozdrawiam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. nedaří se mi najít Váš příspěvek, kde je řeč o kabelkách ve tvaru ovoce, tak to napíšu tady - teď je mají v Bonprixu za cenu přijatelnou pro kabelku pravděpodobně na jedno léto :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram