Sklenený vír


S neterkou sme si povedali, že navštívime Karla a opatrne sa ho opýtame: "Jak to ty, Karle, děláš???"
Dobre my vieme, kde ho nájdeme. V paláci predsa!

Palác Myslbek


Novodobý sklenený palác (1996) bol postavený na mieste preluky medzi ulicami Na Příkopě a Ovocný trh, rovných 70 rokov odvtedy, čo tu bola zdemolovaná budova banky.



Priestor býval upravený ako parčík s pavilónom umeleckej skupiny Myslbek, podľa ktorej dostala meno i celá preluka a napokon aj nová budova.


Kým sa my dve poberieme za Karlom, neodoláme výnimočnej príležitosti dostať sa na strechu paláca. Sme v centre mesta, pozrite si pražské strechy a veže z trochu inej perspektívy. Napríklad  veže Týnského chrámu.


Prohľad na Žižkovskú věž v diaľke. V popredí Jindřišská věž, veža kostola Svatý Jindřich a svatá Kunhuta, za nimi Hlavní nádraží.


Vpravo za mnou Prašná brána



Kuk do ulice Na Příkopě, ktorá je pešou zónou a významnou pražskou nákupnou tepnou. Celkom vpravo už začína Václavské náměstí.


Palác Myslbek je administratívno-obchodný komplex, jeho Nákupní galerie Myslbek spája obe ulice, no áno, sme opäť v pasáži.

Od tých starých prvorepublikových sa líši menšou konštrukčnou výškou, čo je trochu na škodu jej vzhľadu. Nepôsobí tak majestátne, aj keď snahu o luxusný look tu cítiť. Steny sú obložené mliečnym sklom a nerezovou oceľou. Nachádzajú sa tu mnohé známe obchody predovšetkým s oblečením a s obuvou. Ku dvadsiatemu výročiu vzniku budovy dostala pasáž skutočne nádherný šperk.



Vortex


Sklenený vír, ako možno voľne preložiť názov umeleckého diela Vortex, je najväčšia sklenená inštalácia v strednej Európe. Pod krídlami sklárskeho gigantu Lasvit ho navrhol dizajnér Maxim Velčovský. Vortex je 12 m široký a 7 m vysoký, váži jeden a pol tony. Tvorí ho necelých 700 ručne fúkaných trubiek z hutného skla.

Výklad krištáľového víru má i mysteriózny presah, až parapsychologický. Nachádza sa totiž na mieste, ktoré vykazuje relatívne trvalé fyzikálne anomálie. Tak toto musím ešte preskúmať. 
S virguľou :D






V pasáži nájdete značky vyššej ale stále cenovo dostupnej kvality napr. Gant, Guess, Pepe Jeans, Vagabond, Calvin Klein a mnohé ďalšie nám neznáme, ktoré sa v ČR nachádzajú iba v tejto nákupnej galérii. Našli sme aj hľadaného Karla...


Už ste na tajomného Karla zvedavé? Ukážem vám ho v budúcom článku. Fajný je :D
No schválne - kto uhádne?

Outfit


Do nákupného centra a na lezenie po strechách vyrážam v ležérnom oblečení. OK, zase som kukla farbičky, materiály a tak. Poznám to tu dosť dobre.


Nohavice: Zara (krémovobiele)

Tričko: Zara (farba je svetlá tyrkysová, čo viac vidno v interiéroch než na prudkom slnku na streche)

Kabelka: Zara
Tenisky: Converse
Šatka: Jackpot
Náramky: staré, ani srnka netuší, odkiaľ
Náušnice: Mango


Baba Slováková

13 komentárov:

  1. Zase něco úplně jiného než minulý obleček a opět se mi moc líbí. Hledaný Karel - je to známý Karl L.(bílá hlava, černé brýle)?
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj... a prečo hneď prvá uhádla?! A to som nikde nepoužila meno v 1. páde! No, áno... nie je to Karel ale Karl :D

      Odstrániť
    2. Já se omlouvám, že jsem taková šprtka, ale prohlížela jsem si nedávno K.L. v zahraničí, tak mi to naskočilo. Nechtěla jsem vám zkazit překvapení.Sypu si popel na hlavu.
      Iva Š.

      Odstrániť
    3. Haha, nemusíte si sypať popol na hlavu. Ak by som to chcela pripraviť ozaj ako prekvapenie, tak o tom nekecám už v tomto článku :D

      Odstrániť
  2. Pekný mladistvý outfit a ešte krajšia výhliadka. Dúfam, že sa v lete dostanem do Prahy aspoň na pár dní :)
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Do Prahy je lepšie prísť na jar alebo na jeseň. V lete je tu samý rozpálený kameň a ázijský turista :D

      Odstrániť
  3. Ležérní,pohodlné a přes to elegantní.A opět návštěva na krásném místě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a som rada, že sa páčia aj tie nové, moderné veci.

      Odstrániť
  4. Dobrý večer. Praha je naozaj nádherná, až mám chuť sa tam znova po mnohých rokoch pozrieť... Všimla som si už vo Vianočnom bojkote a aj v minulom a tomto príspevku, že vám veľmi svedčia svetlé farby. Naozaj omladzujú. Ja sama som mala "čierne obdobie", neskôr som začala pridávať farby a posledné dve letá som si uvedomila, že sa obliekam skoro výhradne do bielej a jej príbuzných farieb. Tiež mám také pončo (či čo :)) a je to super variabilná vecička - máte ho v minulom príspevku. A veľmi Vám pristanú vyčesané vlasy...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer... jasné, že svetlé farby omladzujú, ale čierna je holt čierna. Už sa jej aj chcem zbaviť a stále niečo čierne prikúpim. Je to hádam aj tým, že v čiernej sa vždy nájdu nejaké strihovo zaujímavé kúsky. V bielej je to samá čipka a výšivka, nie veľmi pre mňa. Aj tak by som sa mala s tou čiernou krotiť :D Ďakujem za milý komentár!

      Odstrániť
  5. Nechcem kaziť radosť, ale odpoveď na otázku som tiež vedela bez zaváhania. Koniec koncov sme sa tu u Vás zišli samé módy znalé "tety", no nie? :D Prekrásna moderná dominanta, na ktorej je fajn to, že aj v dnešnej dobe niekomu záleží na krásnych arte faktoch a neváha financovať aj takéto drahé projekty. Vždy ma fascinuje rôznorodosť a fantázia umelcov. Bodaj by bolo takých mecenášov v kultúre viacej. Outfit výborný, možno by to chcelo klasické čierne slnečné okuliare. Šatka vo vlasoch je mimoriadne ženský a sexi doplnok. Ja šatku nosím omotanú po celom obvode hlavy, vsunutú pod ofinou a zaviazanú vzadu alebo namotanú na dva krát, ak je to tenký šálik, preto mi nepadá. Chcela by som mať dostatočne dlhé vlasy, aby som si ich vypla ako Vy na posledných fotkách a následne šatku omotala okolo hlavy, uši len trochu pod šatkou, veľmi sa mi to páči. Okrem toho malá štvorcová šatka je výborným doplnkom keď je uviazaná na kabelke, na ruke alebo na putku na nohaviciach či džínsovej sukni. Ale aj tak najviac sa mi páči s akou ľahkosťou a prirodzenosťou idete na prechádzku aj s neterkou za predpokladu, že ona iste má plno svojich kamarátiek.
    Zdravím, Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja mám veru radosť, že ste to, holky, uhádli!
      Ku tomu, že niekomu záleží na krásnych artefaktoch... Palác Myslbek vlstní francúzska banka. Takže peniaze sú, však zahraničný investor. Mne je to osobne šumák, nejde o historickú budovu. Prácu (obnovoval sa aj celý interiér pasáže) dostali českí umelci a architekti a nákupná galéria slúži hlavne našincom, tak čo...
      Neter je tiež fashionistka a má z toho môjho fotenia dosť srandu :D

      Odstrániť
  6. Kabelka je uuuužasná... Magda B.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram