Nedeľná káva v pasáži Koruna


Na nedeľnú kávičku sa ide tentokrát do Paláca Koruna. Že neviete, kde to je? To je ten obrovský sivý barák na samom spodku Václavského námestia. My všetci skôr narodení, čo sme niekedy Prahu navštívili, sme tam určite aspoň raz boli. Vyskúšať legendárny Automat Koruna, kde sa kedysi predávali za pár kačiek vychýrené české obložené chlebíčky, pečené kurčatá, párky, pivečko a mliečne koktejly. Spomínate?
Dnes je všetko inak, bezdomovcov a študentov tu už nestretnete. Slávny bufet vystriedali drahé butiky, fotoateliér a hlavne medzinárodné reštaurácie. Talianska, japonská a fakt okázalá libanonská.


Takto si pasáž pamätáme. Nikdy som však nebola ďalej vo vnútri budovy, ani neviem, prečo.
V lomení dvoch pasáží je nádherná dvorana s presklenou oktagonálnou kupolou.





Palác Koruna


Palác Koruna patrí medzi významné diela českej modernej architektúry. Postavený bol v roku 1914 na najlukratívnejšom mieste v Novom Měste pražskom v slohu pozdnej secesie. Za zmienku určite stojí, že investor najprv odkúpil tri nádherné domy z čias Karla IV., ktoré zbúral. Dnes by takéto čosi cez pamiatkárov nikdy neprešlo.




Štvrtý dom, ktorý stál v ceste megalomanskej stavbe, jeho majiteľ ale nepredal, a tak stojí dodnes vklinený do paláca. Pôjdeme sa do neho určite pozrieť, je v ňom predajňa Benettonu a dom zdobí výstavné pozlátené liatinové schodisko. Tu musím spomenúť, že ďalšia secesná pýcha Prahy - Obecní dům - stojí dokonca na mieste zbúraného stredovekého kráľovského paláca! Ach, jaj. Naši predkovia neboli ku starým pamiatkam o nič citlivejší, ako sme my. Tak mi napadlo, že najväčšou devízou štátu je koruna tvorstva. A tá stále akosi devalvuje a či čo.


Tak či onak, nová stavba paláca je tiež veľmi kvalitnou architektúrou a pasáž Koruna patrí ku tým najokázalejším v Prahe. V podzemí budovy bývali kedysi mestské kúpele a kino, dnes celý tento priestor patrí najväčšej predajni hudobných nosičov Megastore Bontonland. Majiteľ domu sa nechal v roku 2014 počuť, že obnoví prevádzku Automatu. Zaujímalo by ma, že v ktorých priestorch, časť z nich totiž už dávno ustúpila vstupom do metra... Stále je ale okolo Automatu podozrivé ticho. Ja by som sa veru potešila, keby sa vrátil. Len či sa dá dvakrát vstúpiť do tej istej rieky...

Ku libanonskej reštaurácii vedie červený koberec ako pre filmové hviezdy. Pozrela som si ešte doma cenník, ehm... tak to si dáme asi len kávu dole v kaviarni Koruna Cafe.



Z tejto fotografie mám neskutočnú radosť - kupola dvorany sa zrkadlí v sklenenom stolíku!





Trendová farba jari 2017 - FLAME


Nič vám nemusím vykladať, mám jej plnú skriňu. Oranžovočervená ohnivá farba je moja najobľúbenejšia a tohto roku patrí do palety trendových farieb podľa spoločnosti Pantone. 

Vyskúšala som naozaj odvážnu kombináciu s tmavou vínovočervenou a so striebornou. V modro-čiernom dave som svietila just ako ten plameň, ľudia sa obzerali... len si nikdy nebudem istá, že či s wow povzdychom, alebo si klopkali na čelo. Neva. V mojom veku si už rozhodne výstrednosti dovoliť môžem!


Pozrieme sa aj na poschodie. Tu sú administratívne priestory, rozľahlá talianska pizzéria s famóznym výhľadom na Václavák a veľmi elegantná biela japonská reštaurácia.


Táto stena pred administratívnymi priestormi Desigualu čakala len na mňa! Kedy konečne dôjdem a načisto s ňou farebne i čipkovano splyniem. Nie som fanúšičkou tejto značky, ale dnes môže byť.




Čipkovaná sukňa po dcére má v mojom štaníku dosť husté využitie.


Vyskúšali ste už niekedy nejakú neobvyklú farebnú kombináciu? Červenú s ružovou, modrú so zelenou a tak podobne? Vyskúšajte, je to zábavné.

Farba FLAME zaplavuje pražské butiky. Krásnu kabelku i topánočky som zmerčila v pasáži v Slovanskom dome. Zaslintala som, kukla na cenu... no tak zase nič :D


Outfit:
Sukňa, top, topánky, kabelka: Zara
Vlnený kabátik (asi dvadsaťročný): Betty Barclay
Paličkovaná brošňa: dedičstvo po mamičke, brošňu jej osobne urobila moja teta, toto je kúsok, ktorý sa nevyhadzuje.



Baba Slováková

20 komentárov:

  1. Kombinace je to opravdu odvážna, ale k vam se hodí, ještě i tu rtenku jste doladila! Já se asi většinou držím více při zemi, nejodvážnější moje kombinace je asi limetkova s tmavě modrou nebo oranžová sukně s tyrkysove zeleným twinsetem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie spomínané kominácie sú "držanie sa pri zemi"???
      Tiež poriadna odvaha!

      Odstrániť
    2. Fotky z paasáže jsem si prohlédla teprve teď na pořádném monitoru, jsou úžasné a vy byste jim mohla pózovat na reklamním plakátu. S těmi barvami se to má podle mě tak: Existují "krotké" kombinace (červená nebo bílá s modrou, krémová se skořicovou), které se líbí všem, ale nikoho nezvednou ze židle. Pak jsou tu ty odvážnější, třeba královská modř se skořicovou nebo ta vaše z tohoto článku, které když se povedou, tak je to wow!

      Odstrániť
    3. Tento outfit som popravde skladala dlho. Základ som mala rýchlo - kabátik + sukňa + topánky sedeli ku sebe skvelo. Pýtala sa mi ku tomu oranžovočervená kabelka presne vo farbe kabátika, ktorú mám už dávnejšie. Ibaže mi raz nesedela štýlovo. Je príliš robustá a má "technické" detaily. Najhoršie to bolo s topom, vyskúšala som všetko možné. A potom som narazila v skrini na tento striebristý, je to imitácia hodvábu. Ten ku čipke a ku fajnej vlne sadol ako riť na šerbeľ a keď som objavila dávno zabudnutú čipkovanú brošňu, mala som vyhraté. Chcem tým povedať, že keby to bolo len o farbách, tak je to brnkačka. Ibaže je to aj o materiáloch, proporciách a v cieľovej rovinke aj o tréme :D

      Odstrániť
  2. Cool outfit, fajne fotky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Susan Sarandon ma veru co robiť. Lodicky mam obdobne,ale beige...ale ma za to zamatovo cierne kombine...do ktoreho nosim natelniky! Dcery povedali ze dobre...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dcéry sú vžda najlepšie radkyne, lebo to vidia inými očami ako my. Ja na tie moje tiež dám :D To sme potom odvážnejšie.

      Odstrániť
  4. Krasne. Aj článok,aj miesta,aj outfit. Ako vždy skvelé. Soňa G.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Och tie pasáže. Človek má chuť okamžite vyraziť a preskúmať to tam. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú to také neviditeľné krásne mestá v meste... ja ich milujem.

      Odstrániť
  6. Vy ma budete mať na svedomí! Len čo zajtra dorazím a vymením peniaze tak vyrazím na nákup farebného oblečenie na jar. V nedeľu som cestovala 30 km do nákupného centra a v Mangu žiadne farby okrem pudrovej nemali. Inak píšete úžasné články o Prahe, len tak ďalej. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, že na svedomí! Dúfam,že nevyfasujem účet :D
      Želám šťastnú ruku pri farebných nákupoch!

      Odstrániť
  7. Dobrý deň prajem z Bratislavy, ďakujem Vám za velmi, velmi zaujímavé príspevky o Prahe, aspoň virtuálne som v kontakte s týmto mestom, ktoré mám velmi rada... V 80-tych rokoch som tam prežila krásne chvíle, s mojo láskou, za ktorou som často cestovala cez víkendy do Prahy. A outfit, úžasné, všetky Vaše outfity v príspevkoch sú super, som Vaša obdivovateľka,a rada sa Vami inšpirujem, prajem Vám všetko dobré, zdravím Prahu a dúfam, že ju čoskoro aj navštívim. Anita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vám, pani Anita, za dlhodobú priazeň. Praha je fenomén, vždy som ju mala rada a netušila som, že tu raz budem žiť. Asi ju mám po kadejakých strastipných peripetiách za odmenu. To písanie mi ide samo, lebo to tu mám ozaj rada. Pozdravujem do Bratislavy, asi ja pre zmenu čoskoro zavítam tam, dokončuje sa mi v BA jeden môj projekt a už som zvedavá :D Baba

      Odstrániť
  8. Baví ma to, oboznamovať sa so zaujímavými miestami v Prahe. Nabudilo ma to na jej opätovnú návštevu a zistiť, či naozaj je to tak, ako to opisuješ :-) Super.
    A tie kombinácie? no, aj mne sa nejaké kedy-tedy podaria:-) Podobná, ale bordová s červenou blúzkou .-) Musím vyhrabať foto ...
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja mám zasa novú inšpiráciu. Nebavilo ma to - len tak si niečo obliecť a cvak. Takto si niečo vysnívam, vytipujem, podrobne preštudujem dopredu priestory na internete a skúšam sa ku danému interiéru doladiť štýlom a farebnsťou oblečenia. Je to zábava. Potom už vyrážam zvedavá tak, že mi až bok vydúva :D Že ako to napokon dopadne.
      Takže tiež bordová s červenou? Veselou farebnosťou ku jeseni života! Pozdravujem Ťa, Baba

      Odstrániť
  9. Zase viem o Pražských zákutiach o kus viac - výklad hodný certifikovaného sprievodcu, vohoz 1*...... Máte môj obdiv, zdravím do Prahy! Eva

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram