Ako nám Tünde darčeky napiekla


Sľúbila som, že napíšem o svojej švagrinej a jej keramických šperkoch viacej, tu to teda máte.
Najprv však musím predostrieť, že zákonitá manželka môjho jediného brata je čistokrvná Maďarka. Poznať to na vzhľade, poznať to - a poriadne - na temperamente, ale na reči akosi vôbec. Po maďarsky vlastne nevie ani zaťať. Vyrástla od útleho detstva v Čechách a za Češku sa aj považuje.






Zato my dvaja s bráškom, od rodu Slováci ako repa, sme čo-to z maďarčiny pochytili, pochádzame z národnostne zmiešaného južného Slovenska. To vznikajú v rodine komické situácie, najmä keď našej maďarskej príbuznej spievame a následne tlmočíme maďarské pesničky. Všetci ste tu Slováci? Igen!

Spomínam to kvôli tomu jej neobvyklému menu. Tünde sa volá. Tých, čo po maďarsky nevedia, čaká teraz jazykové okienko. Tündér je v maďarčine víla, tündéri zase čarovný, rozprávkový, bájny, čarokrásny, nádherný... a ešte kopec podobných superlatívov v preklade tak čudného a naoko nepoetického slova.

Všetko som nezrekvírovala! S touto sadou sme urobili len malý photoshoot.
Celkom sa mi pozdávalo bratríčkovanie sa háčkovanej šnúrky s ažúrom na tričku.

 

Ako nám teda čarovná víla šperky napiekla?


Tak toto nikto poriadne nevie, ani ona sama. Chytila vraj pred sviatkami záhadný rapeľ, ktorému ja hovorím aj tvorivé muky. To keď človeka takôto prepadne, nevie si rady, aj vianočné koláče idú bokom. S keramikou pritom nemala predtým nijaké skúsenosti.

Zato môj brat, jej muž, áno. Je nevidomý. Roky učňoval u sochárky profesorky Slávky Šickovej-Fabrici na keramických sympóziách. Pani profesorka sa okrem tvorby a učenia na VŠVU venuje i arteterapii. Napokon i on sám učil rovnako postihnutých pracovať s hlinou a aj tomu, že chýbajúci zrak sa dá nahradiť hmatom.

Tento náhrdelník bol vraj od začiatku určený pre mňa.

V poslednom čase si splnil sen. Zadovážil si keramickú pec - to vám je vec! Keramická dielňa sa mu utešene rozbehla, ibaže s farbami si nijaký hmat a ani čuch neporadia... a tak naša Tündelka začala najprv pomáhať s glazúrami. Potom si skúsila jednoduché misky a postupne i náročnejšie tvary. Keramika ju drapla. Šperkový nápad bol však dobre utajený až do Štedrého večera! Dostali sme ozajstné vianočné prekvapenie.

 

Značka "TündeR"


"Treba tomu vymyslieť osobitnú značku!" - vyhútala moja mladšia dcéra. A hneď aj navrhla pripojenie počiatočného písmena priezviska ku krstnému menu tak, aby vznikla "Víla". 
"Holky, nebláznite, veď to bol len taký darčekový pokus", - smiala sa švagriná.


Ibaže nám sa to páči a žien nás je v rodine ako hadov a všetky chceme nové a nové čačky. Značka TündeR je na svete a Tündelka už podala hlásenie, že trčí v dielni, robí novú kolekciu a má z tej práce nesmiernu radosť. A ja jej tuho držím palce!

Ku päťdesiatke jej síce chýba ešte rôčik-dva, ale už teraz našla svoj elixír mladosti.
  
Najzázračnejším omladzujúcim nápojom je totiž kreativita. Vypnite tú blbú telku a tvorte! Je celkom jedno, čo. To, čo vás baví. Kreatívne môže byť i zaváranie ovocia.

Rozžiaria sa vám oči.

Modro-červené srdiečko som si nechala.
Modrý medailón so zlatou glazúrou si napokon zobrala moja staršia dcéra. A rovno aj s tým mojim tričkom!

Súvisiaci článok - ako sme si na Vianoce koledou nečakané darčeky vyspievali:
Vianočný bojkot

Outfity:
Jeans: Zara
Tričko s ažúrovým vzorom : Opus
Kardigán: s´Oliver
Pulóver: Mustang
Tričko s modrým vzorom: Zara
Šperky: TündeR



Baba Slováková

9 komentárov:

  1. Krásné šperky...Jsem také Maďarka, z osminy, a Slovenka, dědeček byl půl na půl, ale umím jen trochu
    ... Btw abych nebyla anonymní, píšu na vimneok.wordpress.com Sedmi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikto, kto má nejakého predka zo Slovenska, netuší, koľko má maďarskej krvi :D
      Kukla som na Váš blog, zaujímavé články, ešte sa ku nemu vrátim!

      Odstrániť
  2. Nádherné šperky, vybrala bych si. Hana
    (Slovenka z jedné čtvrtiny :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som sa normálne zasmiala. Koľko je slovenskej krvi v Čechách. Akurát ten môj vnuk je Čech ako poleno :D Vedieme ho ale ku tomu, národnosť má po otcovi českú, nech sa identifikuje s národom, v ktorom žije a ktorého rečou hovorí. Až časom mu docvakne, že je polovičný Slovák a možno aj Maďar :D
      Inak to miešanie krvi sa samozrejme týka len južného Slovenska.

      Odstrániť
  3. Nádherné čačky. A budeme si ich mocť niedke aj zakúpiť? Já si myslím že maďarskú krv nemám, i keď moja babička a dedo ešte chodili do maďarskej školy. Skor by som tipovala na mix s tureckou, lebo celá rodina je z východu a moj nebohý otec vyzeral úplně ako jeden turecký herec:D :D Zdraví vás Slovenka zo zasneženého Grécka Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že sme hádam všetci aj Turci, je mi jasné. Veď nás okupovali 150 rokov!
      To je aj v Grécku sneh? My sme tu pomaly zasypaní po ušiská.
      Šperky nájdete ľahko, keď kliknete v texte alebo pod článkom na odkaz "TündeR". Väčšina z prvej várky je už vraj preč, ale vyrobia na želanie podobné, takmer rovnaké. Prípadne si počkajte na tú novú kolekciu, sama som zvedavá :D Baba

      Odstrániť
  4. Veru je tu teraz sneh. Obvykle tu v zime často prší a aby teplota spadla pod nulu, to som tu zažila asi 2x za posledných 10 rokou. Ale len tak 1-2 stupne, nie ako v Čechách. Nejaký šperk si objednám, v marci budem spať. Bude to dačo originálné, vyvetrám ho až budem bez bund.Už sa teším, ste naozaj kreatívna rodinka. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím, Váš blog jsem si oblíbila a nedá mi to, abych napsala, jak velkou máte pravdu. Po tom, co mne manžel vyměnil za mladší model, jsem se vrhla na keramiku a jsem z této kreativity nadšená. Neznám lepší relaxaci a oddych ! Mějte se krásně a ať se daří, Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že nás zákonití manželia vymenia za mladšie modely, to sme zažili mnohé. I ja. Fatálne to zrazí sebavedomie smerom dole... a možno vyprovokuje i poriadny vzdor. Kreatívna práca je určite dobrý liek na životné zvraty.
      Myslela som to však trošku inak. V súvislosti so starnutím všeobecne. I pre ľudí v pokojných vzťahoch, pre mužov aj ženy. Ten strach zo starnutia premkne hádam každého. Pokiaľ však tvorí, nemá čas sa tým zaoberať. Ba ani chuť. Áno, ako píšete, tvorba prináša veľkú radosť i pokoj v duši. Všetko dobré, Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram