Vintage Outfit


Tak mi dnes svitol ten slávny sviatok, mám narodeniny. Celkom neokrúhlych, hnusných 57 rokov. Vonku hnusný sychravý november, hnusný deň, hnusne mi je na duši...






Vyrážam príhodne do Novoměstskej radnice /Karlovo náměstí, Praha/ na veľtrh starožitností a obliekam sa primerane veku, nálade i príležitosti. Vyťahujem zo skrine fajné, ale ozaj staré veci. Kedysi, pred viac ako pätnástimi rokmi, som si kúpila vlnený kabátik Max Mara a ku nemu z rovnakej kolekcie aj twinset. Takéto čosi si človek opatruje, trendy-netrendy.


Udeľujem milosť aj naozaj starej kabelke, medzi starožitnosti úplne zapadne a napokon - je to zase trendový kúsok. Takéto čudá opäť prišli do módy. Kuknite v tomto článku.

Toto šťastie pravdepodobne nikto na veľtrhu tušiť nebude, ale v rámci témy sa kabelka môže tváriť štýlovo. To, že je rovno z Paríža, viem iba ja a teraz už aj vy, tú skutočne nevyhodím!


Nové sú vlastne len čižmičky, rukavice a šál na krku, ktorý som v lete nosila ako pončo.

Tak teda idem... ako dáma, ktorá už má nakročené ku šesťdesiatke. Na veľtrhu sa mi nálada prudko zlepší. Medzi prešívanými bundami vyzerám ako tá úplne najsolventnejšia návštevníčka, čo samozrejme nie je pravda.


Obzerám starožitné artefakty a neomylne si vyberám tie najdrahšie, na starožitnosti mám totiž nos. Nie, nič nekupujem, lovím fotoaparátom. Som tu pre potechu svojho oka i ducha.


Už som písala, že som kedysi po rozvode musela popredať všetky svoje cenné šperky. Nechala som si len zvláštne kúsky, ktoré nie sú z drahých kovov, ale majú svoju umeleckú hodnotu. Napríklad túto brošňu od viedenského klenotníka Pierra Langa mám veľmi rada. Tiež už má svoje rôčky.


Zastavujem sa pri starožitných šperkoch, hodím reč s predávajúcou v mojom veku. Tej je už na veľtrhu dlho, popíja vínko a vďačne mi rozpráva o diamantoch, zafíroch, upozorňuje ma na raritné kúsky. Vôbec sa netvárim, že som zákazníčka, netajím sa tým, že aj tak nič nekúpim. Obidve ochkáme nad trblietajúcou sa vitrínou, smejeme sa.

Vtom mi padne zrak na celkom moderný strieborný náhrdelník, pozlátený 24 karátovým zlatom. Joj, čo tam po briliantoch a secesných brošniach! Toto by bolo niečo pre mňa!. Cena ma ovalí po hlave, ale pani je už rozkokošená a podáva mi ho.
Aspoň vás s ním odfotografujem!
Fotografii sa teším rovnako, ako keby som si náhrdelník odniesla domov. Už dávno viem, že tá divoká radosť z každej novej veci trvá iba chvíľu.


Outfit:

Kabát: Max Mara
Kardigán a top: Max Mara
Kabelka: Heyraud
Šál/pončo: Comma
Sukňa: Next
Čižmičky: Bonprix
Rukavice: Berschka
Brošňa: Pierre Lang
Náhrdelník: meno klenotníka mi pani nechcela prezradiť, cena 9.000,- CZK. Nie, nekúpila som ho!

Ako som šál/pončo nosila v lete je TU.

Celkom na záver.
Po celý čas mi po rozume chodila pieseň "Starožitnosti", ktorú spieva Hana Hegerová. Spomínate si?
Tak tahle deska je pro vás starožitnost,
pane vedoucí? A víte, kdo to zpíval?
Já, já. Ta deska se jmenuje "Dnes naposled"
a já jsem tady taky dnes naposled. Taková
impertinence!
Už som aj ja taký ten starožitný kúsok... :D


Baba Slováková

13 komentárov:

  1. Velmi Vam slusi.Mate skvele geny v rodine.Vyzerate bohovsky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Perfektně napsaný článek! PARÁDA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Baba, ste pre mňa veľkou inšpiráciou, teším sa každý Váš príspevok. Ani tento nesklamal. Veľmi Vám to pristane. K Vašim narodeninám Vám prajem všetko najlepšie, veľa tvorivosti a radosti zo života.
    Viera

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Vierka, ďakujem Vám za milé slová, Vy ste naopak veľmi potešili mňa! Blog som najprv začala písať len tak pre radosť. Viete si predstaviť, čo to pre mňa znamená, že to tu ľudia chodia čítať a tešia sa na články??? Veľmi pekne ďakujem.
      Baba

      Odstrániť
  4. Milá Baba,
    prajem Vám k narodeninám všetko len to najlepšie, vela lásky, zdravia a radosti zo života... VEK je len číslo, vyzeráte úžasne a dobre sa na Vás pozerá na fotografiách, máte úžasné a trefné príspevky, ktoré ma vždy potešia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Anka, ďakujem za gratuláciu i za povzbudivé slová! Ja mávam krízu vždy tesne pred narodeninami, každý rok. V deň narodenín to zázračne prejde :D Asi som rada, že som sa dožila a do ďalších narodenín je ešte ďalekoooo...
      Tiež Vám želám len všetko dobré,
      Baba

      Odstrániť
  5. I love the look, it is beautiful and very stylish.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milá paní ,,Baba", Vaše stránky navštěvuji a čtu velmi ráda. Bez dlouhých komentářů jste pro mě velmi inspirující. Těším se na každý Váš článek a outfit. Ještě alespoň opožděně hodně štěstí a zdraví k narozeninám. Mně bude ještě letos 59 a budu kráčet snad ještě se vztyčenou hlavou k té zatracené šedesátce. A stále chci vypadat k světu. Zita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Zita, ďakujem Vám veľmi pekne za blahoželanie! S tou šesťdesiatkou to bude rovnako ako s päťdesiatku, myslím si. Vzápätí si budeme hovoriť, že máme ešte "len" 61, napríklad, lebo si už budeme obzerať sedemdesiatničky. Moja mama má 77 rokov, je zdravá a nosí sa ako módna ikona :D Tá mi je vzorom a inšpiráciou! Keď ma drapne kríza z veku, okamžite obzerám zachovalé dámy o dvadsať rokov staršie... a poviem si: joj, či som ešte mladá! Pomáha to :D
      P.S. Ďakujem za milé komentáre na MP a želám Vám všetko dobré a vztýčenú hlavu!
      Baba

      Odstrániť
    2. Milá Baba, děkuji. Také to tak dělám. Jak vidím starší dámu viditelně starší a je šik, nestydím se ještě za ní i ohlédnout. A vždy si řeknu, že to ještě za to stojí snažit se vypadat dobře a k světu. Všechny takové dámy obdivuji a budu dělat vše pro to abych se o to také pokusila.
      Zita

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram