Ako sa obliekajú političky? Európa

Christine Lagarde a Angela Merkel, photo by Word Trade Organization, license (CC BY-SA 2.0)

Európske vysokopostavené političky to majú nesmierne ťažké. Kolená a dekolt sú tabu. Na rozdiel od ich mužských náprotivkov, každé ich vystúpenie je vystavené verejnej kritike ich oblečenia. Niet divu, že preferujú maskulínnu módu, predovšetkým kasické nohavicové kostýmy a ak sukňu, tak k nej aspoň sako pánskeho strihu.

Politika a móda nie sú kompatibilné?


Kým manželky politikov vystavujú na obdiv svoju ženskosť, róby, šperky, kabelky, političky by vraj nemali byť príliš ženské a ani experimentovať. Je to pre ne neustála dilema - musia sa vzdať svojej ženskosti, aby získali moc a autoritu?

Angela Merkel (1954) 

 

Angela Dorothea Merkel je nemecká kresťanskodemokratická politička a súčasná kancelárka Spolkovej republiky Nemecko, prvá žena v tomto úrade.



V spojitosti s úradom kancelárky býva označovaná ako faktický líder Európskej únie a časopis Forbes ju ohodnotil ako druhého najmocnejšieho človeka planéty, čo by znamenalo historicky úplne najvyššie postavenie ženy vo svete.

Angela Merkel, photo by Initiative D21, license (CC BY-SA 2.0)



Zároveň však pravdepodobne neexistuje politik, ktorého vzhľad je tak podrobne pretriasaný a zlomyseľne kritizovaný ako je Angela Merkel. Vysmievaná je za svoj nemožný účes, za jej zamračené grimasy a nelichotivé nohavicové kostýmy.

Fotografie s jej slávnymi farebnými sakami a čiernymi nohavicami neprikladám, veď ich dôverne poznáte z tlače. 

Len raz sa Frau Angela odvážila ukázať svoju ženskosť, a síce na otváraní novej opery v Oslo /obrázok si môžete pozrieť TU/, kam si dala večernú róbu s odvážnym dekoltom. Mimochodom, pristalo je to. Zožala výsmech!
A tak niet divu, že ona i mnohé iné političky sa pri výbere oblečenia držia bezpečných pravidiel - nosiť rovnakú "uniformu" ako kolegovia muži. Ak by sa Angela Merkel chcela obliekať podľa trendov, zrejme by v Nemecku neuspela.

Politická aréna je silne ovplyvňovaná mužským princípom. Kto chce s vlkmi byť, musí s nimi vyť... Na druhej strane však žijeme vo svete, kde je vysoko hodnotený aj estetický vzhľad a na to by pani kancelárka mala myslieť.

Nájdite rozdiel. Photo by European People's Party license (CC BY 2.0)



Christine Lagarde (1956) 


Celým menom Christine Madeleine Odette Lallouette, vydatá Lagarde; je francúzska politička, predtým advokátka a obchodníčka.V období 2005-2007 zastávala post ministerky poverenej zahraničným obchodom a ministerky poľnohospodárstva a rybárstva.

Bola ministerkou financií Francúzskej republiky /v rokoch 2007-2011/ a bolo to prvýkrát v histórii, čo túto funkciu v rámci G8 zastávala žena.
V roku 2011 sa stala generálnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu (MMF) tiež ako prvá žena v jeho histórii (okrem období dočasných predsedníctiev).

Cristine Lagarde /vľavo/, photo by Gobierno de Chile, license (CC BY 2.0)

Christine Lagarde síce dodržiava všetky zásady pre obliekanie sa političiek, ale jej vrodený cit pre módu, vkus a neodpárateľný francúzsky šarm z nej urobili módnu ikonu. Je príkladom, že sa to dá robiť aj inak.

Pre svoj biely, trendovo krátky účes si vyslúžila pomenovanie " Madame Strieborná Lokňa". Nosí oveľa ženskejšie strihy a odvážnejšie doplnky, predovšetkým značkové hodvábne šatky a hodnotné šperky.
Vo Francúzsku je totiž na rozdiel od Nemecka móda neodmysliteľnou súčasťou kultúry a Christine Lagarde sa v rôznych interview vyznáva otvorene a úprimne: "Ja módu milujem!"

Christine Lagarde /vpravo/, photo by Northen Ireland Office, license (CC BY 2.0)

 

Netreba to preháňať?

 

Niektoré političky to dostali za svoje outfity od svojich voličov doslova vyžrať. Ono je to niekedy ozaj prekérne, nosiť na sebe handričky od svetových módnych domov - a byť pritom napríklad predstaviteľkou sociálnodemokratickej strany, že?

Helle Thorning-Schmidt, photo by News Oresund, license (CC BY 2.0)

 

Helle Thorning-Schmidt (1966)

 

Helle Thorning-Schmidt bola zvolená ako historicky prvá žena na post premiérky Dánska v roku 2011, po rozbití zoskupenia stredo-pravicových strán. Po desiatich rokoch v opozícii sa v tejto škandinávskej krajine dostali ku moci sociálni demokrati. V úrade skončila v júni 2015.

Táto dáma bola považovaná za najviac vymódenú ministerskú predsedkyňu v Európe. Treba povedať, že je to neobyčajne vysoká a krásna dáma.

Helle Thorning-Schmidt, photo by Valsts kanceleja, license (CC BY-SA 2.0)

Doma však bola posmešne prezývaná "Gucci Helle", asi je jasné, že prečo. Existuje aj pár naozaj nevkusných karikatúr /napr. premiérka s holým zadkom/, ale tie si radšej pod spojením Gucci Helle vygooglite :D


Benita Ferrero-Waldner (1948) 


Benita Ferrero-Waldner je rakúska diplomatka a politička, členka konzervatívnej rakúskej ľudovej strany (ÖVP).  V rokoch 2000-2004 bola ministerkou zahraničia Rakúska a vo voľbách v roku 2004 i kandidátkou na prezidenta /prehrala veľmi tesne/. Neskôr pôsobila ako európska komisárka.

Štýl obliekania tejto političky i vo vrcholovej funkcii bol navýsosť ženský, veľmi elegantný a veru aj výstredný. Nosila zásadne kostýmiky so sukňou a často aj opulentné šperky a výrazný make-up.
Vyslúžila si prezývku "Chanel Pupperl".

Benita Ferrero-Waldner /vľavo/, photo by UNIDO, license (CC BY 2.0)
Benita Ferrero-Waldner, photo by Werner Faymann, license (CC BY-SA 2.0)


Ak máte tip na niektorú z európskych vysokopostavených političiek, ktorej outfity stoja za povšimnutie, napíšte mi, prosím, do komentárov!
Sú to ženy, ktoré pracujú a dosť tvrdo. Ja viem, majú iné finančné možnosti... ale niekedy je užitočné naštudovať si ich štýl. Madam Lagarde ma vyložene okúzlila!

Dopísané  9.11.2015

Dostala som tip od čitateľky, ktorá sa pracovne pohybuje na Balkáne, na európske a zároveň slovanské političky. Áno, v štýle obliekania sú kdesi v strede medzi ženským štýlom Aziatiek a mužským štýlom západných Európaniek. Ďakujem za skvelý tip, Evi!

Kolinda Grabar-Kitarović (1968)

 

Kolinda Grabar-Kitarović je od februára 2015 prezidentkou Chorvátska, ako prvá žena zvolená do tejto funkcie /a zároveň i najmladšia v tejto funkcii/. Predtým bola ministerkou zahraničných vecí, chorvátskou veľvyslankyňou v Spojených štátoch a asistentkou generálneho tajomníka pre verejnú diplomaciu pri NATO.

Kolinda Grabar-Kitarović, photo by Roberta F., license (CC BY-SA 3.0)

Prezidentka Chorvátska nosí šaty, sukne a vzhľadom na postavu aj kabátové saká. Na svoju inaugráciu zvolila nádherné šaty so sakom kabátového strihu rovnakej dĺžky v nevädzovo-modrej farbe, ktorá je jednou z farieb chorvátskej trikolóry. Ako žiarila, uvidíte TU.

Kolinda Grabar-Kitarović a prezident Bush, license Public Domain
 
Kolinda Grabar-Kitarović, photo by Robeta F., license (CC BY 2.0)

Dopísané 16. 6. 2019:

Zuzana Čaputová (1973)


Pani prezidentka Slovenskej republiky na svojej inaugurácii predviedla naozaj premyslený celok v zmysle všetkých protokolárnych nárokov. Elegantná a veľmi pôvabná bledomodrá farba bola skvelou voľbou aj pre výraznosť a symboliku. Lem v podobe stuhy s rafinovaným podšitím tmavomodrým hodvábom, ktorý sa tiahol od ramena cez jeden rukáv, má podľa tvorcu šiat, slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, symbolizovať rieku Dunaj. Súčasťou outfitu bol plášť z rovnakého materiálu (krep), celý podšitý kontrastným hodvábom, ktorý si cez šaty prehodila pri vstupe do katedrály.

Screenshot z vysielania RTVS

Už sa teším na ďalšie outfity!

Zdroj obrázku: Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky






Baba Slováková

7 komentárov:

  1. Women who engaged in politics have a double check, one on his plitica action and another on his style of dress. It is the mmismo problem that all women who excel in some work. Machismo pursues, even in the highest positions. In your selection, except the Danish Prime Minister, the others are women rights, conservative, do not risk anything, either in their dress. In Spain, some women left, who have come to power in ministries or municipalities, have outstanding avant-garde in dress and to defend the Spanish and European designers.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you for your opinion, that’s exactly what I was writing about. European female politicians often find themselves in a dilemma, whether to look feminine or authoritative.
      Would you mind sending me some names of high level Spanish female politicians?

      Odstrániť
  2. unsere angie kann nichts für ihr aussehen, ich finde, sie macht das beste daraus und auch wenn eine reife frau mal dekollete zeigt, finde ich das in ordnung - das ist doch kein privileg der jugend. geht mal aufs oktoberfest, da ist das tracht :) und ja - ich liebe christina lagarde - sie ist für mich die bestangezogenste frau der welt. mit ihrem stil jund ihrer eleganz kommt keiner mit und in ihrer tücherschublade würde ich gerne mal wühlen. danke für die fotos, ich hätte angst, sowas zu veröffentlichen, wegen des copyrights. lg bärbel ☼

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Bärbel. Ich wollte mich absolut nicht über Frau Angela Merkel lustig machen. Das Dekollete habe ich übrigens extra gelobt. Ich wollte nur darauf hinweisen, dass europäische Politikerinnen oft Herren-Stil tragen und es leider müssen. Ich persönlich finde das sehr schade.
      Vielen Dank, dass Du mich auf das Problem mit dem Copyright hingewiesen hast. Ich habe die Fotos unterdessen ersetzt :D
      LG aus Prag, Baba

      Odstrániť
  3. Chorvátska prezidentka je naozaj nádherná. Nech svet vidí, ako sa v slovanských ženách snúbi krása a múdrosť v neprekonateľnej symbióze.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pani Merkel by mala vymeniť vizážistu. Saká má príliš dlhé, ale hlavne majú málo gombíkov, minimálne 2 chýbajú. Cez brucho by mala mať jednoznačne ešte gombík.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím. Tie saká nemajú ani ženský šarm, ani pánsky chic. Aj tie fazóny sú stále rovnako nudné.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram