Sauna a trik pre krásu

1escape Health Club, Dublin... tu som kvasila vo februári 2014
Saunujem sa pravidelne hádam už dvadsať rokov. Kedysi som mala to šťastie, že som mala maličkú saunu doma, to vám bolo ako boží kôš! Teraz, nech som kdekoľvek na svete, zisťujem ako jednu z prvých vecí, kde je nablízku nejaká typická suchá fínska sauna.

Dávno, pradávno som sa stretla v piešťanských kúpeľoch s jednou šesťdesiatročnou Nemkou. Tvár mala vráskavú, ale telo ako dvadsaťročná.


Prekvapilo ma, že si do sauny priniesla mini kelímky s medom ukoristené z raňajkového stola. Začala si natierať bederné kĺby úzkostlivo dbajúc, aby nezašpinila drevenú lavičku. Najprv som kukala ako puk a potom som začala vyzvedať...

Vysvitlo, že milá pani žila roky vo Švédsku. Vyvrátila všetky pravidlá pre saunovanie, ktoré sú u nás zaužívané. Oni vraj saunu používali aj každý deň, najmä v zime. A ten med? Vraj sa dostane cez tkanivá až ku kostiam podobne ako slávna piešťanská síra. A lieči.

Či naozaj lieči, neviem. Ale že hydratuje a vyživuje pokožku, je dávno známe.

Môj babský recept na hladučkú pokožku celého tela:

- vysaunovať sa, vypotiť a vydrhnúť celé telo sisalovou rukavicou,
- natrieť sa zmesou medu a olivového oleja už v saune pri poslednom saunovaní, 
- nesprchovať sa, ale aspoň na dvadsať minút zaľahnúť v tomto mastnom a lepkavom obale!

Bude vám tak horúco, že vás bude opäť zalievať pot. Toto sa dá realizovať naozaj len doma v domácej saune. Vo verejnej len za predpokladu, že sa máte kde natrieť a máte so sebou vlastnú osušku a župan. Oboje neskôr musíte oprať v horúcej vode.


Baba Slováková

3 komentáre:

  1. Skvělé info.. moc děkuji za tento příspěvek :-) Krásný rok 2014 ♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Susie. Ďakujem za zdieľanie môjho blogu a opätujem priazeň... Aj Tebe šťastný nový rok 2014

      Odstrániť
  2. Tiež máme radi doma saunu. Nedávno sme narazili na taký saunový kontejner. Je to taký trochu iný spôsob saunovania. Ako asi to nie je nič pre nás. Je to skôr pre nejaké väčšie centrá a wellnessy. My máme doma malú fínsku saunu a bohato nám to stačí. Ale napriek tomu si občas radi zájdeme do nejakého wellness, kde sú treba saunové rituály. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram