Čo je to steampunk?

Ak chodievate v Holešoviciach do Stromovky alebo na výstavisko, nemôžete ho nijako prehliadnuť. Rohový starý činžiak na križovatke je celý obsypaný železným šrotom a okamžite zaujme. Večer navyše svieti doďaleka pestrofarebnými svetlami. Zakaždým, keď som šla okolo, som si hovorila, že toto čudo musím konečne omrknúť. Potom som na to vždy pozabudla a napokon ma tam priviedol môj vnuk.

Cross Club


Cross Club je výnimočnou súčasťou pražského nočného života. Jeho tri poschodia ponúkajú dve koncertné scény, divadlo, reštauráciu a kaviareň, dva bary a skúšobňu. Dominantný je najmä rozľahlý vonkajší priestor s terasami a dvor s letným kinom.



Interiér aj exteriér sú navrhnuté vo futuristickom štýle steampunk a vyzdobené sú množstvom rôznorodých prvkov z recyklovaného kovu, dreva a keramiky.
Do klubu sa dostanete cez "zahrádku", ako tento priestor nazývajú majitelia. Partia hudobných nadšencov pod vedením najkreatívnejšieho z nich - Františka Chmelíka - roky všetko budovala svojpomocne.


Chalani zháňali materiál - obvykle zo šrotoviska, ten sa skladoval a keď ho už mali dosť, robili ďalšiu prestavbu. Improvizovali. Časom však vznikol problém s kolaudáciami. Stavba už bola postavená, až potom sa prepočítavala statika (našťastie všetko predimenzované) a urobil sa projekt. Dopadlo to dobre, aj keď úrady skutočnosťou, že stavba vlastne vznikla ako umelecké dielo, neboli nijako nadšené.



Dnes je Cross Club tiež kultúrnym a vzdelávacím centrom, v ktorom prebiehajú prednášky, výstavy, divadelné predstavenia, tvorivé dielne, gastronomické festivaly, letné kino. Pozornosť je venovaná predovšetkým alternatívnym umeleckým formám, nekomerčným žánrom a malým divadelným súborom. Najzaujímavejší je však klub svojím hudobným eklekticizmom. Znie tu experimentálna, progresívna a alternatívna hudba.

My sme sa sem vydali s Otesánkom na nedeľné detské divadelné predstavenie. Záujem detí bol tak obrovský (predstavenie bolo, ako ostatne mnoho akcií v klube, zadarmo), že sa do sály vpratali len deti a nás dospelých vypoklonkovali von. Aspoň sme s dcérou mali kopec času na fotografovanie.

V reštaurácii bola hlava na hlave, fotografie z nej teda nebudú. Odporúčam nakuknúť, tá atmosféra je totiž neopísateľná. Určite sem ešte v niektorý letný večer, keď sa sedí na pestrofarebne vysvietenej terase a hučí tu nejaká živá kapela, prídeme. V Cross Clube to jednoducho vrie.



Čo je to Steampunk?


Steampunk je podžáner sci-fi. Názov vznikol v 80-tych rokoch minulého storočia a odkazuje na technológie zo storočia pary (angl. steam = para) a diela Julesa Vernea. Steampunk je vlastne "zrealizovaním budúcnosti" tak, ako si ju predstavovali ľudia v 19. storočí: móda teda vychádza z viktoriánskej doby (korzety, fraky, cylindre...), v interiéroch sú použité ozubené kolesá, parné potrubia ale aj vzducholode a balóny. Priestory môžu byť podobné interiérom bájnych ponoriek alebo len spleťou prvkov fantastického priemyselného sveta.

Farebnosť býva hnedá, čierna, sivá a béžová.


Oblečenie v štýle steampunku sa zvyčajne, samozrejme, na ulici nenosí. Často sa ponúka v podobe karnevalových kostýmov, prípadne sa doň nahodia steampunkoví nadšenci na klubové stretnutia. Steampunk sa však dostal aj do módy bežnej. Medzi najznámejších dizajnérov steampunkových moderných doplnkov patrí Londýnčan Alexander Tasou.

Alexander Tasou


Alexander Tasou je dizajnér, maliar, sochár a majiteľ spoločnosti Hi Tek Designs London ALEXANDER. Od 80-tych rokov 20. storočia vniesol prostredníctvom tejto značky do módnych doplnkov priemyselný dizajn a surrealizmus. Navrhuje neobvyklé slnečné okuliare, hodinky, klobúky, opasky, masky, tašky a najnovšie aj odevy. Jeho nadčasový dizajn v móde nie je nikdy "in" ale ani "out", dá sa nosiť celé desaťročia a to bez ohľadu na pohlavie či vek.

Jeho vášňou je prepojenie minulosti (dokonca aj staroveku) s budúcnosťou.


Outfit


Môj outfit do Cross Clubu nie je steampunkový. Je civilný, týmto žánrom len inšpirovaný. Najmä farebnosťou. Niektoré prvky - dlhá a široká džínsová sukňa, okuliare a hodinky by aj sedeli. Toto oblečenie je však skôr z kategórie fantasy. Dominuje mu kabelka-ovečka. Veď sme šli na rozprávku 😏.



Hodinky sú od Alexandra Tasoua, kožený náramok od holandskej denimovej značky G-Star Raw, známej svojím experimentálnym prístupom k dizajnu. Ovečka bola pre mňa veľkým prekvapením v inak dosť konzervatívnom Benettone.



Dali by ste si na seba takéto "uletené" doplnky? Ja teda s veľkou radosťou. Zvlášť do takéhoto neobyčajného prostredia.



Outfit:

Kabát: Zara
Pulóver: Mango
Denimová sukňa: Marks&Spencer
Topánky: Vagabond
Hodinky: Hi Tek Designs London ALEXANDER
Náramok: G-Star Raw
Čiapka: Tchibo
Kabelka: United Colors of Benetton
Okuliare: doniesla dcéra z nejakého ateliéru v Bali

Obrázky pre koláže: Pinterest a http://www.alexanderhitek.com/




Baba Slováková

3 komentáre:

  1. Kamarádka vyrábí v tomto stylu šperky ze starých hodinek. Mám je moc ráda. Je to taková jemnější varianta toho domu :-), ten tedy nemá chybu.
    Outfit je super a ovečka vyvažuje to technické pozadí.
    Krásný víkend.
    Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Všechno je to pěkně sladěné, k tématu se perfektně hodí hodinky, ale kabelka je trochu mimo, nějak se mi k tomu nehodí ani z recese :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prostředí tvoří perfektní pozadí pro outfit. Ovečka to odlehčí, aby to nevypadalo moc "snaživě".

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram