Nedeľné korzo

  
Tento článok vznikol v spolupráci s Tchibo.cz.
Naše pravidelné korzo začína obyčajne na Pohořelci: to sa potom dolu Nerudovkou fakt parádne kráča. Až po Malostranské náměstí vlastne idete dole kopcom v jednom kuse. Na námestí je vždy zmrzlinová alebo kávičková zastávka a potom piánko po rovinke cez Karlov most a po nábreží Vltavy k Národnímu divadlu. Odtiaľ naspäť hore kopcom pekne pohodlne električkou. Je to nejakých 2,5 kilometra, úplne nenáročná trasa, približne polovica slávnej Kráľovskej cesty.
Na Veľkonočnú nedeľu sme na korzo nalákali aj deti. Najprv sa im to nevidelo: kto by sa už len tak bezprízorne táral po Prahe? Toľké kilometre! Bez dajakého koncertu, humbuku na uliciach, atraktívneho programu?! Tak sme im atrakciu sľúbili. Zmrzlinu. Veľkú, prevelikú. Hehe, skočili na to, detičky maličké, dávno dospelé. Čiastočne. Odvezieme sa vraj najprv na tú zmrzku a potom možno zájdeme niekam aj pešo. To máme dneska mládež...


Kadiaľ vlastne viedla Kráľovská korunovačná cesta? Tradičná trasa, ktorou prechádzali slávnostné korunovačné sprievody českých panovníkov pred samotným aktom korunovácie, začínala na dnešnom Náměstí Republiky (stával tu Královský dvůr), pokračovala na Staroměstské náměstí, cez Karlův most na Malostranské náměstí, Nerudovou ulicou k Strahovskému klášteru a odtiaľ na Pražský hrad. Naše veľkonočné korzo viedlo teda najkrajšou časťou tejto stredovekej cesty, lebo hoci je Praha všade krásna, Karlov most je jednoducho Karlov most!

Malostranské náměstí


Odkedy zmrzlináreň Amorino vytlačila veľké thajské masážne centrum, je Malostranské náměstí zónou výlučnej konzumácie jedla a nápojov. Všade dookola sú krčmičky, kaviarne, reštaurácie, všetky učupené pod arkádami. Najznámejšou je Malostranská beseda. Každučký dom tu má svoju históriu a príbehy, o Kostole sv. Mikuláša ani nehovoriac.

Domorodci (teda už aj my) však cez sviatky neskúmajú pamiatky, ale užívajú slnečný podvečer.



Zo zmrzliny som mala až detinskú radosť, na Veľkonočnú nedeľu do všetkých pridávali takéto čokoládové sliepočky. Oči mi jedli, zvyčajne mi úplne stačí malá porcia. Tejto sa nedajbože zbaviť, to teda trvalo, kým som ju celú skolila.



Mostecká ulice


Kratučká (asi 185 m) ulička, ktorá spája Malostranské náměstí s Karlovým mostom, patrí v Prahe medzi najviac turistami navštevované ulice. Vždy je to zvláštny pocit - námestie samotné nikdy nepôsobí preplnene, dav sa tu roztrúsi. Zájdete však za roh a hlava na hlave. 

Ulica je z roka na rok luxusnejšia. Kedysi tu bývali thajské masáže a v každom výklade turisti, ktorým rybičky obhrýzali chodidlá. Dnes sa ku krámikom s tradičným českým sklom sťahujú obchodíky s drahými cukrovinkami, naša zmrzlináreň na rohu to začala. Tento obchod so sladkosťami od výmyslu sveta je tu celkom nový, musíme ho niekedy preskúmať. Zatiaľ premýšľam, čo s toľkou zmrzlinovou bombou.


Malebný kolorit ulice umocňujú historické vozidlá na každom kroku. Číhajú na turistov, ale raz si dám s vnukom určite takúto jazdu mestom aj ja.



Gotickým portálom, spájajúcim Malostranské mostné veže, prúdia lúče zapadajúceho slnka, menia víriaci sa prach na lietajúce zlato a ľuďom tvoria svätožiary.


Karlův most

Ak idete na most od Malej Strany, musíte často cúvať. Ja teda väčšinou v jeho prvej časti cúvam. Neviem sa vynadívať. Fotiek sme urobili kopec, ale už rodinných, tak si ešte vychutnajte atmosféru sviatočného večera v Prahe.



Veľkonočný trh na námestí Na Kampě.


Ako vždy sme sa pristavili pri dome, nazývanom "U obrázku Panny Marie". Na maličkom balkóniku stále svieti lucerna, také malé svetielko Malej Strany. Štít domu zdobí obraz Panny Márie, ktorý vraj pri povodni v roku 1784 s nasadením vlastného života zachránil jeho vtedajší majiteľ. Vedľa obrazu sú umiestnené drevené valce z mangľa, ktoré boli účastné jedného zo zázrakov, ktoré sa v tomto dome diali každú chvíľu. Tu je rozprávanie od pána, ktorý mal to šťastie a dom čp. 514/9 navštívil.


Podvečerná atmosféra na Vltave počas veľkonočných sviatkov.


Outfit


Redakcia Tchibo blogu, s ktorou redakčne spolupracujem, ma poprosila, či by som nevyskúšala trendové široké nohavice, nazývané culottes. Trochu som sa aj zľakla, tento strih nohavíc najlepšie svedčí vysokým ženám s ultraštíhlym pásom. A drobučkým, chudučkým Aziatkám, ktoré v nich vyzerajú fakt moderne a skvelo. 

Pomohla kamufláž: vypasované tričko len zdôrazní neexistujúci driek a vystupujúci presviatkovaný žalúdok. Treba dať voľnú blúzku a istiť to bude kratšie sako alebo svetrík. Vytvorila som outfit sviatočný a zároveň pohodlný. Trúfli by ste si na takéto gate? Vypasované džínsy pomaly ale isto odchádzajú z módnej scény...

Outfit:
Culottes (viskóza): Tchibo
Blúzka (bavlna): Trucco
Sako (ľanová zmes): Pietro Filipi
Tenisky (koža): Pepe Jeans
Kabelka (brúsená koža): Zara
Náušnice (drevo): Veronika Vysloužilová
Hodinky: Tchibo
Okuliare: Prada




Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Ta pátá fotka od konce, s vlasy prozářenými sluncem, je moc pěkná. Ale do těch kalhot nepůjdu, nejsem vysoká modelka a na podpatcích chodím, jen když musím. Ale na tobě to nevypadá špatně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dostala som taký nápad: ja tie gate na babách na instagrame očumujem už dávno, lebo mi prišli ako čosi nové a dosť šik. Len som tiež nemala odvahu. Pozbieram obrázky z IG (aby som to mala odzdrojované), nosia to ženy ozaj rôzneho veku i postáv. Isteže by ich nemali nosiť ženy s výraznou nadváhou. Ale pri vcelku normálnej postave sa vždy dá niečo vymyslieť...

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram