Všade samé fejky

Narodeninový deň som sa rozhodla stráviť príjemne a podľa svojich predstáv. Nijaký zhon, len nenáročná prechádzka a zážitkový program. Novembrový deň bol (ako inak) usmoklený, sychravý, ale nechystali sme sa ďaleko. Kam v Prahe v deň životného jubilea? No predsa na Hrad! Okuknúť jeden z najcennejších obrazov, ktoré v Matičke môžete uvidieť.


Lobkowiczká zbierka


V areáli Pražského hradu sa nachádza len jedna-jediná súkromná budova. Majestátny palác s nádherným výhľadom na mesto, patriaci šľachtickému rodu Lobkowicz. Budova bola v 20. storočí dvakrát skonfiškovaná - najprv nacistami, neskôr komunistami - a rodine bola vrátená v roku 2002. 
O päť rokov neskôr bol palác sprístupnený verejnosti ako súkromné múzeum.


Lobkowiczká rozsiahla umelecká zbierka je považovaná za najväčšiu a najstaršiu dodnes pôvodnými majiteľmi vlastnenú umeleckú zbierku v Českej republike. Zbierka je tiež označovaná ako jedna z najvýznamnejších v strednej Európe. Časť z nej je vystavená v paláci v Prahe, zvyšok môžete uvidieť v zámku v Nelahozevsi.




Okrem množstva rodinných portrétov obsahuje zbierka i diela svetových maliarskych majstrov, visí tu napríklad obraz od Velázqueza i dve nádherné plátna od Canaletta

Oči si môžete popásť i na loveckých zbraniach a najmä na úžitkových predmetoch - rodina po stáročia opatruje kameninové i porcelánové servírovacie súpravy a sklo.





Pieter Bruegel starší: Kosenie sena (česky Senoseč)


Najcennejším klenotom zbierky je obraz jedného z najvýznamneších flámskych majstrov. Patrí do trojice najvzácnejších obrazov európskeho umenia 16. storočia v Prahe a má hodnotu okolo sto miliónov dolárov. Dielo má i svoju záhadu: v pozadí je na obraze namaľovaný Pražský hrad. Bol jeho autor niekedy v Prahe, alebo sa len inšpiroval nejakou dobovou rytinou?


Dosť ma prekvapilo, že scenéria nie je za sklom, ba ju ani nechráni obvyklá šnúrová zábrana. Pokým som radostne strkala nos takmer do plátna a študovala fantasticky vypracované detaily, Berner civel na popis k obrazu.
"Je to fejk", predniesol potichu. Asi aby ma z fleku neporazilo.
Zase smola??? Smola veru, smola velikánska. Slávny obraz sa momentálne nachádza v Kunst-historisches Museum vo Viedni, kde zapožičaný tróni spoločne s ďalšími tromi obrazmi, ktoré maliar namaľoval ako cyklus Mesiace. V Prahe nateraz visí jeho kópia, originál sa domov vráti koncom januára. Viedenská výstava je výnimočná, venovaná 450. výročiu Bruegelovho úmrtia, pre fajnšmekrov bližšie informácie TU.

Lobkowiczovci nám ako kompenzáciu zavesili na steny aspoň originálne diela majstrových synov, ktoré sa inak nachádzajú v zámku v Nelahozevsi. 

Pieter Bruegel ml.: Dedina v zime




Všade samé fejky!


Po ceste z Hradu sme skrehnutí v Nerudovej ulici rýchlo zaliezli do prvej reštaurácie. Špagety boli podozrivo vynikajúce, tie originálne vo Florencii sa na ne veru nechytali. Opáčila som kuchára, či ich tak náhodou neprispôsobil českým mlsným jazýčkom. Smial sa, že veru hej. Viacej mäsa, viacej všetkého, fajné boli.

Večer po návrate z kina (výborný film Bohemian Rhapsody) sa Berner naoko vzbúril: "Čudný je tento tvoj deň, všade samé fejky. Fejkový obraz, fejkové špagety a napokon na mňa z plátna jačí fejkový Freddie Mercury!" 

Musela som sa smiať. Lebo o dva dni nás čakal skvelý ale už načisto fejkový Shakespeare. Predstavenie Macbeth - Too Much Blood v Divadle Na zábradlí skutočne odporúčam, milé dámy. Hrá sa v primitívnej angličtine (miestami až v "trumpovčine") a hra pôsobí skôr ako paródia na shakespearovskú tragédiu, publikum sa baví. O to viac nahodia scény s vraždami normálne že husiu kožu. Lahôdka.

Fejky-nefejky, bola to parádna narodeninová jazda. Tak ešte jedna kópia do počtu - falošné Pražské Jezuliatko zo zbierok v Lobkowiczkom paláci. Originál nájdete TU, ale takto zblízka ho veru nikdy neuvidíte. Eben!


Gratulačná kytica od detí je pravá. Hodí sa mi k outfitu, dostala som ju však až na druhý deň.
Milé cice, ďakujem vám všetkým za blahoželania, či už tu na blogu v komentároch alebo na sociálnych sieťach. Podnadpis blogu je už zmenený a chuť do trajdania po kadejakých atrakciách a následného písania ma nijakovsky neopustila. Vrelá vďaka za vašu priazeň!

Outfit:
Kabát: Zara
Šaty: Warehouse
Viskózová šatka: sekáč Style na Bělohorskej
Kabelka: Zara
Kožené tenisky: Vagabond




Baba Slováková

2 komentáre:

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram