Save the Queen


Tento článok vznikol v spolupráci s českou odevnou značkou Pietro Filipi.

Prišla stuhou previazaná škatuľka. A v nej medík, tričko a záhadné semienka. Pri darčekoch sprievodný list a v ňom úloha vysiať semiačka lúčnych kvetov na záhrade alebo do akejkoľvek úrodnej pôdy, aby mali zabezpečenú pestrú potravu včeličky medonosné.
Semä potešilo hlavne vnuka, je to malý Mičurin. Mňa samozrejme tričko. To sme museli okamžite odfotografovať, veď viete: blogerskú harcovníčku každý prírastok do šatníka náramne poteší. Tak či onak sme mali s Otesánkom plán na sobotňajší výlet, deň bol zaliaty slnkom. Chcelo to už len ku tričku vydumať outfit a vyraziť.




Naplánovali sme si návštevu stavby s temnou minulosťou a s ešte temnejšou súčasnou výstavou.

Novoměstská radnice


Dominanta Karlovho námestia je nádherná stavba, započatá už v roku 1348. Zvonku pôsobí príjemne a majestátne, akonáhle však vstúpite na jej nádvorie, premkne vás stiesňujúci pocit. Je to isto aj tým, že je nádvorie malé a múriská okolo vysokánske. A možno je to i preto, že na tomto mieste vyhaslo priveľa životov. Celé stáročia priestranstvo slúžilo ako popravisko, naposledy v období nacistickej okupácie. V budove sídlil súd a v pivniciach sa nachádzalo väzenie, kde na svoj neblahý osud čakali rôznorodí väzni. Napríklad i vodca sedliackej rebélie Ján Sladký Kozina, či slávny lúpežník Václav Babinský. Posledným väzňom bola Milada Horáková.


Ešte predtým, ako sa Novoměstská radnice zmenila na súdny dvor, obývali ju konšeli vládnúci mestu. V roku 1419 sa do radnice dostavili ozbrojení husiti a žiadali prepustenie väzňov, zatvorených z dôvodu prijímania pod oba spôsobmi. Rebeli napokon vyhodili z okien purkmajstra, dvoch konšelov a niekoľko mešťanov. Tejto udalosti sa hovorí prvá pražská defenestrácia a začala ňou husitská revolúcia. O niekoľko desiatok rokov sa z okien radnice vyhadzovalo zas... Objekt má skutočne chmúrnu históriu i ponuré vyžarovanie.






Národná kultúrna pamiatka prešla dôkladnou rekonštrukciou a v roku 2007 sa stala príspevkovou organizáciou mestskej časti Praha 2. Dnes sa tu konajú výstavy, koncerty, festivaly, ba i svadobné obrady, ojé.

Jednou zo stálych expozícií je Neviditelná výstava, tú chcel Otesánek už dlhší čas "vidieť".

V skutočnosti sa na nej nedá uvidieť vôbec nič, vyše hodinová prehliadka prebieha v absolútnej tme. Výstava totiž imituje náročný život nevidiacich ľudí v dnešnom hektickom svete. Vrátane rušnej ulice. Návštevník "stratí" zrak a orientuje sa len na základe hmatu a sluchu, v poslednej miestnosti si vyskúša i čuch a chuť. Na výstave som už bola a vrelo ju odporúčam, je to silný zážitok.

Tentokrát sme sa ale dnu nedostali, mali všetky vstupy rezervované. Na rezerváciu nezabudnite!


My sme teda zostali vonku s dlhým nosom a aspoň nafotili outfit. Takéto krásne fotky mi spravil môj deväťročný vnuk!

Save the Queen


Vrátim sa teda k balíčku. Spoločnosť Pietro Filipi v spolupráci s Aňou Geislerovou uvádza na trh dizajnové tričko s motívom včelej kráľovnej, lipových listov a Svätováclavskej koruny. Časť výťažku z predaja pôjde na podporu ochrany včiel medonosných.



Dizajn a potlač trička navrhla Aňa Geislerová v spolupráci s českým grafickým štúdiom. 



Možno ste to nevedeli a ja tiež nie, ale bez včelárov by v súčasných podmienkach naše včely nemohli existovať. Hrozbou ich zániku je choroba varroáza, spôsobená parazitom, zavlečeným ku nám z Ázie. Naše včely sa mu samy nevedia brániť a bez nutného liečenia by veľmi rýchlo uhynuli.

Vybrané prostriedky z kampane "Save the Queen" investuje Český svaz včelařů i do detských včelárskych krúžkov, v ktorých vidí budúcnosť inak pomaly miznúceho včelárstva.



Téma je to krásna, akcia chvályhodná, a tak sa odpútajme od priestorov starej radnice. V parku pred ňou, na Karlovom náměstí rastie jeden z najznámejších pražských pamätných stromov, 170-ročný platan javorolistý. Bol jedným z prvých drevín, na ktorých bola v roku 1985 aplikovaná nová metóda ich záchrany. Bez nej a bez neustálej ochrany by strom dnes už nežil.
"Symbolem síly, píle a krásy včel je jejich královna. Právě mystérium včelích královen chci propojit s tradiční Svatováclavskou korunou a lípou, našim národním stromem. Ochraňujme včelí královnu, ochraňujme stromy, ochraňujme plody jejich práce. Save the Queen," Aňa Geislerová.

Outfit:
Tričko: Pietro Filipi
Kabátik: Betty Barclay
Nohavice: Zara
Rukavice: Bershka
Topánky: Högl
Okuliare: Prada





Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Tento outfit s tričkem, které vzadu vykukuje s nápisem, se ti moc povedl. Jste moc šikovní, ty i vnouček.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram