Salamandra v krajine jazier

Niekedy ma ku vytvoreniu outfitu privedie neskutočná blbosť. Napríklad isté šialené pančuchy, ktoré som objavila v pozostalosti po mamičke. Hrubé, farba čudná, vzorka prapodivná. Ku čomu len toto mohla nosiť?! Máti bola výstredná, to áno, tieto štrimfle sú však absolútne nenositeľné. Nechala som si ich. Práve preto.
Dnešné trendy velia: nahé členky von! Keď to nijakovsky nejde, bo zima ešte tasí zubiská, tak na ne niečo nápadné. Extravagantné, bláznivé. Ešte nikdy po predvádzacích mólach nepochodovalo toľko krikľavých ponožiek ako v posledných sezónach. Priznané ponožky ku vyhrnutým alebo ku obkratným gatiam (a i v lodičkách ku sukniam, ježišikriste) sa stávajú dôležitou súčasťou oblečenia a rozhodne by nemali byť nudné.



Spomenula som si teda na divoké štrimfle. Salamandrí outfit je na svete, už len nájsť vhodný vodný terén.



Stromovka


Najväčší pražský park (pôvodne Královská obora) je lesopark typu anglickej záhrady. Vďaka svojej rozlohe (95 ha) je o tretinu väčší ako Centrálny park v New Yorku, človek sa tu ozaj poriadne nachodí.

Stredoveká zvernica bola premenená na mestský park v roku 1804. Pribudli jazierka, sústava chodníkov a rôzne atrakcie - napr. Šlechtova restaurace (momentálne konečne v rekonštrukcii), ku ktorej jazdili kočiare a promenádovali sa celé rodiny. Nenapíšem nič nového - počas socializmu začala Stromovka rapídne upadať a všetok ten úpadok dovŕšila povodeň v roku 2002, kedy Vltava zaliala väčšinu tohto územia.


Na kopci v juhozápadnej partii stojí gotický miestodržiteľský letohrádok, v baroku slúžiaci ako lovecká dvorana, neskôr v devätnástom storočí romanticky prestavaný na reštauráciu. V súčasnej dobe je archívom knižnice Národního muzea.



Stromovka patrí najmä psíčkárom. Tento škvrnitý krásavec s dvojfarebnými očami je austrálsky ovčiak. Psíci majú zákaz kúpania sa v jazierkach, som zvedavá, kto im toto vysvetlí. Mávali sme kokršpanielku, loveckého psa na vodné vtáctvo. Tak s tou by sme sem nemohli ani páchnuť.


Stromovka sa prebúdza


V posledných rokoch sa Stromovka konečne začala meniť ku lepšiemu. Revitalizáciu parku financuje hlavné mesto. Zrekonštruované boli pôvodné štyri rybníky, brehy sa spevnili kameňmi. Na mieste zaniknutého jazera boli vybudované nové dva rybníčky. Sústava navzájom prepojených vodných plôch tvorí skutočne malebnú krajinu.

Asfaltové chodníky boli nahradené mlatovými a kamennými, dosádzajú sa nové stromy, vzniklo niekoľko detských ihrísk, pribudli lavičky...


Trošku je (huj, huj) zima, zimenka. Toto je daň odhodlaniu nafotiť park bez davov.



Malí Ježiškovia! Kačky mašírujú po hladine. Hm, šmýka sa im. Je to ľad, ale tenučký a úplne priesvitný, nebyť tých smiešnych kráčajúcich kačiek, človek by si ho ani nevšimol.



Neviete niekto, čo sú toto za vodné vtáky? Parku ešte chýbajú informačné tabule.


Na malý ostrovček sa dá dostať pramicou, inak sú rybníky prepojené drevenými lávkami.




V Stromovke sedím na strome a tvárim sa, že mi je dobre. Teda - aspoň chvíľu, lebo...




... takáto je realita. Zima treskúca. Mňa už však tie prešívané bundy a kabáty vážne nebavia! Fakt nie.


Od jazierok trtúlime rovno do tepla, do záhradnej reštaurácie Vozovna. Ľudia, vrelo odporúčam! Zázvorový čaj z čerstvého ďumbiera, domáca šošovicová polievka a jahodové zemiakové knedle. Také tie gule vyrobené z poctivého domáceho cesta, posypané domácim tvarohom, poliate skutočným maslom. Mňamka. Kto by to povedal, že sa takto kráľovsky najeme uprostred ľudoprázdnej zimnej Stromovky?!


Téma do diskusie: ešte stále ignorujete trend bláznivých ponožiek, alebo ste už akú-takú odvahu nabrali a splašili si nejaké tie happy socks? Ja na to zatiaľ idem dosť opatrne 😏

Outfit:
Nohavice: Diesel
Pulóver: Lindex
Bundička: Mango
Kabelka: Zara
Topánky: Vagabond
Pančuchy a šál: netuším





Baba Slováková

16 komentárov:

  1. pančuchy sú božské...ja by som ich k sukni, alebo šatám dala....ja pančuchy pod nohavicami neznášam...ešte viac ako prešívané kabáty a bundy...
    inak outfit výborný... jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Tie pančuchy na MOJICH nohách vyzerajú fakt otrasne, už len pod tie gate ich môžem. Tiež neznášam štrimfle pod nohavicami, ale vzhľadom na moje vylágrované bederné kĺby sú v studenom počasí nevyhnutnosťou. A často fajne vytvarujú postavu :D

      Odstrániť
  2. Tak ako vzdy vdaka za exkurziu po Prahe :) Tie cierne vodne vtaky su Lyska Cierna ( Fulica Astra )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Tomáš, za určenie druhu, hneď som googlila a aj som sa pobavila. Táto lyska sa vraj inak volá aj chriašteľ z čeľade chriašteľovitých, hehe, dodnes som netušila, čo ten chriašteľ vlastne je. Som myslela, že sopeľ. A to tento čierny vták :D

      Odstrániť
  3. Ahoj, Evina, no aká si Ty šumná v takej zime...ja k ponožkám vzťah nemám, dokonca keď je čo len trošku teplo, už som na boso...hm....a potom kýcham o dušu.Tá bundička je super omladzujúca,vyzeráš skvelo..paaa
    mb

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Taky nemám ráda punčocháče pod kalhoty a pro případ zimy mám proto funkční spoďáry s nohavičkami. Ale ty vaše štrample jsou super! K sukni nebo šatům bych je klidně vzala. Nemáte nějaké skořicové? Jinak díky za prima eckurzi do stromovky i za odvahu k jarnímu outfitu v té zimě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoricové? To by už boli načisto leopardie :D Nie, nemám také. Inak v Stromovke nebola až taká zima, ako keď sme fotili pod Strahovským kláštorom. Pomedzi stromy tak nefúka a navyše má park svoju vlastnú priaznivejšiu mikroklímu. Ale do reštiky sme už veru utekali... :D

      Odstrániť
    2. Myslela jsem skořicové šaty k těm štramplím :-).

      Odstrániť
    3. Hehe... tak som to blbo pochopila. Inak - štrimfle si už radostne odniesla Pragmatická. Videla na blogu a už drankala. Takže slávne pančuchy putovali od babičky cez dcéru až ku vnučke. Tá si ku nim kľudne zacapí aj minisukňu :D

      Odstrániť
  5. Skvele strimfle! Keby boli ako podkolienky, letim po ne. Mango bundu zavidim uz ako ste ju prvy raz vyvencili. Skvele ladite s terenom Stromovky a dakujem za blogosprevadzanie po krasnej Prahe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za milý komentár. Aj som myslela, že tie pančuchy zostrihám na podkolienky, ale... jednak kopec roboty a druhák - v tejto zime som pančuchy pod nohavicami rozhodne ocenila.

      Odstrániť
  6. Da muss ja der Frühling kommen, sehr schöne Bilder von Dir. Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evka, prenádherné fotky...aj pančuchy:-) Teta Evička bola vizionárka, vedela, že čas "crazy socks" príde:-)Denisa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem, Deniska. Asi máš pravdu :D a to sme často len krútili hlavou, čo zas vymyslela.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram