Privolávanie jari

A už mám toho naozaj dosť! Plné zuby. Za posledné dva týždne som dvakrát otočila Slovensko, vytešujúc sa, že už i v Tatrách zurčia bystrinky a zima tájde kade ľahšie. Jarné outfity pochystané, i Fairy priletela a ja mám ďalšiu obeť v úlohe fotografa. Dnes ráno sa zobudím - a Praha pod bielou perinou. To si tá zima už vážne robí srandu!






Chápete toto? Za chvíľu je tu prvý jarný deň a nakydá sa sňah? Pocukrovaná Praha je prekrásna, ja sa však just nasúkam do jarných hábočiek.


V kvetinárstve sa domáham jarnej kytice. Tentokrát idem protestovať proti zime, bude sa privolávať jar. Kvetinárka ma dobre pozná, vie, že som strelená. Napriek mojej požiadavke balí bukrétu do dvoch papierov. Veď zmrznete! Vy i tie nebohé kvety.


Nezmrzneme. Je síce tesne pod nulou a pod Strahovským kláštorom ujúka sverák, zlé byliny však nevyhynú.






Tak dobre teda. Už to v tejto kose dlhšie nevydržím. Obliekam kabát. Ešte ten privolávací rituál a pôjdeme aj s chúdencami kvetmi do tepla.


Morena, Morena, kde si prebývala,
keď si tú jar tak dlho skrývala?
Teraz musíš zhorieť a vo vode utonúť,
jar už po zime vydáva sa na púť.

Príď nám, jar, príď už, milá, a rozhojni každému radosť, odporné vtieravé chladno žeň z polí vetríčkom ...

Morena (iné názvy: Morana, Muriena, Smrť, Hejhana, Kyselica, Kyseľ, Baba, Šmertka, Smrtka, Kaniža, Marmuriena, Barboriena) bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Nie je však možné považovať ju len za bohyňu smrti, alebo za akúsi ohyzdnú starenu. Je vraj veľmi krásna. 

Tradičným rituálom, praktikovaným aj dnes, je vynášanie Moreny a jej upálenie alebo utopenie. Najčastejšie sa hádže z mosta alebo zo skaly.


Všimli ste si? Bohyňa zimy sa volá tiež Baba. To ja proti komu protestujem?! Ak tento rituál nepomôže a takoj nebude jar, musím sa asi osobne šmariť do Vltavy 😕

Outfit:
Kabát: G-Star Raw
Sako: Betty Barclay
Nohavice: Zara
Pulóver: Promod
Kabelka: Zara
Šatka: Calvin Klein
Topánky: Högl






Baba Slováková

12 komentárov:

  1. Ha-ha :)) no len sa do tej Vltavy Evka nehádžte - chýbali by ste nám :)) Stíhate teda toho riadne. Kde beriete tu energiu - dajte typ. Nahodila ste sa krásne, jedine čo chýba k tej kytici je zelena trávička a zubaté slniečko:)) Ale aj to bude!
    Majte sa krásne. Zdraví Sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či Vám moja rada pomôže - veľa a dobre spím, tam beriem energiu. Takže cesta nočným autobusom z Prahy na stredné Slovensko vyzerá nasledovne: sadnem a okamžite zaspím a spím až do rána.
      Ďakujem za pochvalu. Inak ma ale bavil ten kontrast kytice a takmer čierno-bieleho pozadia. Tiež sa majte krásne!

      Odstrániť
  2. Moc pěkný outfit! Fotky jsou rovněž moc povedené. Praha s popraškem sněhu je kouzelná, ale ozářená sluncem je ještě hezčí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment. Slniečko si už želáme úplne všetci. No a áno, zasnežená Praha je kúzelná, ale taká mala byť v januári, nie teraz!

      Odstrániť
  3. Ta žlutá prozáří i pochmurný den a vám moc sluší. Závidím vám ten spánek v autobuse, já autobusem na delší cesty už nejezdím, z toho nevyspání se pak dlouho vzpamatovávám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Trošku sa omeškávam s komentármi... snáď nám tá jar už konečne príde, keď som takú chuť na jasnú žltú náhle dostala!

      Odstrániť
  4. Najviac ma dostali tie poltopanky v snehu...normalne ma mrazilo...krasny slusivy outfit a usmev roztopia aj lady...dik za clanocek...))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment. Na ceste a chdníkoch sneh nebol, ale som si ho vyhľadala, páčil sa mi ten šibnutý kontrast :D

      Odstrániť
  5. Krásné fotky i outfit! To by bylo, aby to nezabralo a jaro nepřišlo! Řeším to podobně, rozsvěcuji se krásným, velkým, barevným, kytkovým šátkem od Dolce&Gabbana, jen potvora pořád klouže a pořád ho upravuji. Nutně potřebuji článek od Vás - jak prakticky vázat a nosit šátky : )Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu! Uff... článok ako viazať hodvábnu šatku??? Popremýšľam, lebo s hodvábom je vždy takýto kĺzavý problém.

      Odstrániť
  6. Mluvíte mi z duše. Jsem si vzpomněla na svoji vlastní sobotní toulky Prahou. S kamarádkou jsme se chtěly projít Malou Stranou. Asi po 20 minut jsme byly donuceny zůstat v nádherné retro kávárně s jakoby zasklenym průjezdem. Aspon nám ta zima k něčemu byla... Outfit jako vždy super!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka! Zima v tú sobotu bola vážne hnusná a pod kláštorom ešte aj fúkalo. Ma celkom prekvapilo, že fotky vyšli, mala som obavu, že z frizúry načisto nič nebude. Ale úsmev je veru sem-tam primrznutý :D Veď už hádam tá jar dorazí!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram