Ako sa (ne)obliekať v zrelom veku

Foto: TV Prima
Milé päťdesiatročné cice! Už nejaký ten rôčik na tomto blogu neúnavne riešim, ako sa obliekať po päťdesiatke. Chcela by som vyzerať mladistvo, moderne, ale nie smiešne. Niečo sa mi podarilo vychytať, niečo furt nie - a už mám pomaličky na krku problém ďalší. Ako sa obliekať po šesťdesiatke?!
Päťdesiatka je úplná brnkačka, mnohé päťdesiatničky ešte vyzerajú brutálne mlado. Mne v tom nádhernom holobradom veku často hádali o desať menej. Šesťdesiatročná však mladá už rozhodne nie som a už to ani tým telom neoblafnem. Necítim sa však byť ani stará! Panebože, čo nosiť a nevyzerať staromódne? A naopak - ani prehnane "mlado"? Natrafila som na dobré rady sledovateľky trendov a módnej žurnalistky Elke Giese z Deutsches Mode-Institut, vidia sa mi rozumné, nechám(e) si poradiť?




Len pred pár rokmi sa táto téma považovala za zbytočnú, ak nie rovno za tabu, hovorí Elke Giese. Móda je ale prostriedkom sebavyjadrenia bez ohľadu na vek i pohlavie. Navyše - pracujeme dlhšie, šesťdesiatnici sú dnes ešte v produktívnom veku. Postupne teda miznú zaužívané klišé, akým bola napríklad povinná "dôchodcovská" béžová - rovnako, ako sú dnes pre manažérov pasé kravaty za každých okolností. Aktívni ľudia "v najlepšom veku" by si mali dať pozor na pár detailov, ktoré ich zaručene urobia staršími:

Nepadnúce strihy


🔘  Sako, ktoré je príliš veľké, urobí muža starším.

🔘 Kvalitné džínsy sú v zrelom veku vítané, omladzujú. Pozor však na dobre padnúci strih. Čím lepšie maskujete svoje problémové oblasti, tým mladšie vyzeráte. Hoci vyštíhlené skinny zostávajú moderné i v roku 2018, pre mužov s bruchom je vhodnejší rovný cigaretový strih.

Prezident Václav Klaus a jeho nevydarený voľnočasový outfit.

Foto: Blesk.cz

🔘 Boy-friend džínsy pristanú len veľmi štíhlym ženám. Dáma s trochou nadváhy by v nich mohla vyzerať ako vo vreci.

🔘 Rovnako pozor na obtiahnuté skinny, ak je už zadok spolštený, spadnutý alebo sú stehná široké. Najmä ten zadok a neexistujúci pás prezrádzajú, že mladosť je už preč. Pokiaľ máte pekné nohy, vršok prekrývajúci problematické partie to istí. Ak ani nohy nie sú výstavné, voľte radšej rovný strih nohavíc. Trendy-netrendy.

Jana Švandová má suprovú postavu i v obtiahnutých džínsoch, ale dobre vie, že už nemá dvadsať. Nie všetkým jej minimalistický štýl konvenuje, ona v ňom však vyzerá nádherne a mlado.

Foto: Blesk.cz
Foto: Blesk.cz




















Nevhodné farby


🔘 Všeobecné pravidlo - čím starší ste, tým tlmenejšie by mali byť farby oblečenia - je už dávno prekonané.

Foto: Advanced Style

🔘 Pri výbere farby neexistuje nijaká univerzálna zásada, zato sa však vyskytuje veľa individuálnych chýb. Najčastejšou je nevhodný výber farieb ku farebnému typu nositeľky. 

🔘 Dievčensky roztomilé farby, akými sú detská svetlomodrá a ružová, na veľkých plochách len zdôraznia, že ich nositeľka už dávno mladá nie je. Nechajte si ich maximálne na doplnky.

🔘 Sivá, béžová a najmä čierna sú veľmi prekérne. Pri týchto farbách treba dať dôraz na moderný strih a vtipné omladzujúce detaily. Práve tieto neutrálne faby sú však výborným podkladom pre pestrofarebné doplnky.


🔘 Nebojte sa netradičných farebných kombinácií - urobia oblečenie súčasným. Napríklad taká sivá s ružovou alebo béžová so sýtožltou.

Konzervatívne látky a vzory a ich vzájomný mix


🔘 Menčester, tweed, kohútia stopa, rybia kosť, esterházy káro... toto sú všetko klasické ale dnes i vysoko módne látky a vzory. Ich vzájomná kombinácia však môže vypáliť staromódne.

Dobrým kompromisom je vbrať len jeden klasický kus a zvyšok outfitu vyskladať z moderných kúskov. Nenoste to dokonale zladené ako v osemdesiatych alebo v deväťdesiatych rokoch, ale cekom inak. Napríklad vlnené nohavice so vzorom "soľ a korenie" už nikdy nie s tvídovým sakom a obtiahnutým rolákom. Dobrá voľba pre ženy je tričko, biela košeľa, pletený hrubý pulóver, bunda.

Foto: Pinterest

🔘 Moderný vzhľad docielite i miešaním vzorov, čo bolo kedysi nemysliteľné.

Tento outfit sa mi, myslím, podaril. Kvalitné kárované sako od Max Mara pánskeho strihu som dlho nenosila, až kým sa vzor i strih opäť nevrátili do módy. Nosím ho ale celkom po novom. Miešam káro s prúžkom a najmä - sako s úzkymi džínsami (už nie s klasickými nohavicami).


🔘 Znie to paradoxne, ale zrelí ľudia vyzerajú menej staromódne vo vysoko kvalitných materiáloch, v kašmíre, hodvábe, v kvalitnej vlne či bavlne. Spomeňte si na pánske béžové tesilové nohavice - a je po paradoxe.

🔘 Ak túžite po kabáte vo farbe ťavej srsti, zabudnite na klasický dlhý rovný strih s pánskou fazónou.

 Priveľa vintage


🔘 Perlový náhrdelník, kvalitná brošňa, hodvábny šál zo šesťdesiatych rokov, u mužov zlatá spona do kravaty, samé nevyhoditeľné fajnovinky: priveľa doplnkov, najmä tých z inej éry, môže spôsobiť, že ich nositeľ vyzerá staršie. Kožená kabelka po babičke, zdedené hodinky po otcovi sa môžu ešte hodiť, pokiaľ ich použijete ako protiklad ku súčasnému oblečeniu.

Foto: Pinterest

🔘 Od hlavy po päty zladený vzhľad podľa starých "prikázaní" zostaršuje. Perly ku džínsom sú šik a ďaleko súčasnejšie než so sukňou. Pánsky pečatný prsteň ku obleku je staroverský, s flanelovou kockovanou košeľou cool!


Môj outfit z veľtrhu starožitností je ťažká halucinácia. I keď šlo tak trochu o recesiu (viď článok Vintage outfit), dnes by som z neho ubrala a najmä by som si ku vlnenému twinsetu určite nedala sukňu a čižmičky! O dlhých lokniach ani nehovoriac, šalena ja bula!

Jana Švadová, šťabajzňa ako vždy.

Foto: Blesk.cz

Tínedžerské oblečenie


🔘 Kto nosí štýl dospievajúceho dieťaťa, vyzerá hlúpo.

Na tejto axióme sa nezmenilo nič. Na niektoré trendy i kusy oblečenia musíme jednoducho zabudnúť, nemôžeme sa predsa tváriť, že sme o štyridsať a viac rokov mladší.

Kompromis: vypátranie obchodov a značiek, ktoré ponúkajú "demokratickejšiu" módu: minimalistické, kvalitné kusy oblečenia. Škandinávska, anglická a japonská móda vyhovuje zrelým plnoštíhlym ženám viac, než španielska alebo talianska.

🔘 Pri dodržaní hlavnej zásady - nepriznať svetu, čo je už odkvitnuté - môžete ale pokojne ulietať na výstredných doplnkoch - nápadných topánkach, kabelkách, okuliaroch, šperkoch. V tomto sa móda zmenila i pre nás, nikdy by som si nepomyslela, že si raz zaobstarám napríklad čiapku s brmbolcom!

Na záver


Teóriu by sme aj ovládali, v praxi je to ťažké. Dnešné trendy obracajú naruby všetko to, čo sme sa o dobrom vkuse toľké roky učili. Aj tie rady, čo lietajú po internete, ako sa obliekať v zrelom veku, sú nanič. Sú staromódne! Už mi to celé pripadá ako zložitá "vyšší dívčí". Na jednej strane sú tu staré známe predstavy o elegancii, na strane druhej však štýl uletených dám z Advanced Style, ktoré v často šialených kreáciách radostne hlásia svetu, že byť starým je vlastne tá najkúlovejšia vec na svete. Old is the New Black.

Foto: Advanced Style

Odrazu som si nie istá, či bude mať pre vás tento článok nejaký význam. Obliekanie ľudí po šesťdesiatke sa zmenilo, staré pravidlá už neplatia a tie nové si musí vytvoriť podľa svojho vkusu každý sám. Je to len na nás - posúdiť, čo sa mi ešte hodí a čo nie. Veľká sloboda to je, ale oj, i drina.

Na titulnej fotografii je Jana Švandová prestajlovaná, prešminkovaná, natupírovaná, ide ale o rolu v sitcome. Často obrázky povedia viac než kopec textu. Nehodiace sa som škrtla :D

Text voľne podľa http://www.spiegel.de 




Baba Slováková

21 komentárov:

  1. Pro mě je tento článek hodně aktuální, už cca týden jsem 60+. Mnohé z napsaného už jsem sama pochopila, například to o příliš dokonalém sladění outfitu, ale pořád je co se učit :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže sme jeden ročník, super. Všetko najlepšie k okrúhlym narodeninám! Aj poriadna pařba bude?

      Odstrániť
    2. Děkuji za přání, narozeniny mě zastihly v posteli s chřipkou, ke které se přidal zápal plic. Dnes jdu na kontrolu a doufám, že po měsíci budu už v pořádku. Takže pařba zatím žádná :-).

      Odstrániť
    3. Ježišmária, to nie sú dobré správy. Kašlať na pařbu, želám skoré uzdravenie!!!

      Odstrániť
    4. Díky, už jsem snad Ok, ode dneška už jsem zase v pracovním procesu :-).

      Odstrániť
    5. To som naoyaj rada! Pre zmenu niečo lezie na mňa, dúfam, že to neprepukne do choroby.

      Odstrániť
    6. Držím palce, ať to nepropukne. Choroby, co jich je teď všude plno, jsou dost nepříjemné.

      Odstrániť
  2. Zdravím :) Ačkoliv je mi tohle téma ještě hodně vzdálené, je určitě super, že se touto problematikou někdo zabývá. V dnešní době už neplatí, že komu je 40+, tak je na nejlepší cestě do hrobu a měl by se podle toho oblékat.

    Myslím, že jako dobrá inspirace pro zralé ženy může být i klasická móda. Stačí se podívat třeba do portfolia Chanel a nechat se inspirovat jednotlivými kousky a jak s nimi správně nakládat. Pak případně sledovat módní ikony ze zahraničí, (v rozmezí 50+ a výše), které se vyznačují tím, že se nebojí i hodně výrazných kreací.

    Jinak to, že by si měl člověk vybírat lichotivé střihy a materiály pro svoji postavu by mělo platit v každém věku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, musím sa touto problematikou zaoberať, keď idem mať šesťdesiat. Kedy inokedy? Hm, práve s tou klasickou módou je holt problém. Vyzerala som v nej skvelo v štyridsiatke, dnes som v tom za tetku. Skôr sa asi bude hodiť tá rada sledovať módne ikony. Ale ani tá nie je univerzálna. V Prahe je to aj aplikovateľné, ale čo chudák holky niekde na dedine???

      Odstrániť
  3. Dobré připomenutí.Já sice nejsem z těch co nosí v 60+ mikrominisukně,ale zase mi občas hrozí opak-obléknout se zbytečně usedle. A proto každá dobrá rada se hodí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, Sofie! Že netreba nosiť minisukne, dávno všetky vieme. Tiež považujem za hlavný problém to, ako nevyzerať staromódne a usadlo. Načim sa nám učiť takrečeno za pochodu :D

      Odstrániť
  4. Přiznám se, že z toho mám taky hlavu zamotanou... Klasické oblečení mi neslušelo nikdy, ale vypadám v něm velmi autoritativně, to mě pak na úřadech uctivě zdraví všichni, úředníci i občané, no sranda... Stará pravidla neplatí a nová jsou tak velkorysá, že mě často znejisťují. Takže pokus-omyl. Já myslím, že váš "módní pochod" je velmi barevný, veselý a vtipný. Paní Švandová je krásná žena, ale určitě jí pomáhá stylista. Vy to zvládáte sama! Zapomněla jsem poděkovat za vyčerpávající odpověď ohledně béžové barvy z článků o vlně. Takže díky, budu zkoušet. Zdravím. Johana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je možné, že má pani Švandová stylistu (možno na oficiálne gala akcie), ale rozhodne aj vkus. I vo voľnočasovom oblečení je vždy super. Môj módny pochod je plný pokusov i omylov, ale presne o tom je tento blog. O hľadaní. Preto ani neodstarňujem outfity, z ktorými po čase nie som spokojná. V čom sa skutočne vyznám, to sú farby, ibaže to samotné nestačí. Takže skúšam, i Vy skúšajte, všetky skúšajme. Podstatná je NErezignácia :D

      Odstrániť
  5. Jsem 50+ a jsou dny kdy mám pocit že je mi dvacet, pak zas den kdy mě bolí doslova "celý člověk" a nejraději bych měla jen tepláky a vytahané triko a kašlala na módu :). Příspěvek je skvělý, je přesně o tom, o čem často přemýšlím i já - hledání té správné míry v oblékání. Vypadat a cítit se dobře zároveň. A vaše stránky jsou pro mě už dlouho velkou inspirací jak k této rovnováze najít cestu, vypadáte pořád skvěle a jste pro mě velkým vzorem jak na to. Mějte se krásně. Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, pani Jitka, za kompliment... ale nie vždy mi to vypáli skvelo. Snažím sa, hľadám, niekedy sa podarí, niekedy nie. Preto ani sama nerozdávam múdre rady, radšej sa opriem o niekoho uznávaného, ako v tomto prípade. Všetko dobré, Baba

      Odstrániť
  6. Já si taky nevím rady. Připadá mi, že mi všechno přestalo slušet, sice to maskuji a nikdo si toho zatím nevšiml, teda doufám :-) A tak zkouším a experimentuji. V současnosti jsou mým favoritem šaty. V zimě, v létě, cítím se v nich nejlíp. A než vypadat moc usedle, tak je myslím lepší to trochu přehnat :-))) Samozřejmě né do extrému.

    Babo, moc se mi líbí, jak oblečení vrstvíš, to mi tolik nejde.

    Moc Tě zdravím a ráda sem chodím. Měj se krásně, bLeCha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Blecho, so šatami i sukniami mám ja trochu problém. Ku malej postave vyžadujú topánky s podpätkami a tie už veru tak často neobúvam, nožičky bolia. Vysoká žena to môže nosiť aj s teniskami, však super omladzovací prvok. Zároveň však šaty predlžujú postavu, a tak som si práve jedny zakúpila, keď sa oteplí, just ich vyskúšam s plátenkami :D Čo si obúvaš ku šatám Ty?
      Ani neviem, že vrstvím. Asi teraz v zime, si myslela? Nuž, celý život som sa snažila doladiť oblečenie ku kabátu a nehodiť na seba hociaký, nehodiaci sa. Preto som ich aj za tie roky toľko nazbierala :D Maj sa tiež krásne, Baba

      Odstrániť
    2. Babo, já jsem stejně vysoká jako Ty :-)) K šatům nosím boty na podpatku a kozačky a i tenisky a nejvíc mám ráda boty na platformě :-) Chodím pěšky do práce cca 2 km, tak si beru na cestu tenisky jako Američanky a v práci se potom přezuju. Šaty mi vyhovují asi i kvůli tomu 2/3 poměru, jak jsem se tady u Tebe poučila. Nosím krátké, kousek nad kolena. A je to hrozně jednoduché oblečení - vezmu šaty, punčocháče, kabát a jdu.

      Taky jsem si vybrala svou ikonu ze zahraničí a je to Brigitte Macron a Anna Wintour, ta je snad na všech fotkách v šatech.

      Vrstvíš na jaře i na podzim. Umíš se zahalit do velké šály nebo do ponča a pod to si dáš třeba pruhovaný svetr. Já teď mám taky mega šálu a osvěžila jsem s ní krátký vlněný kabátek ze sekáče.

      A ještě mě v tomto článku inspirovaly kalhoty "soľ a korenie". Moje jsou spíš malinká kohoutí stopa a jsou super s bílu košilí a pletenou vestou.

      Měj se pěkně, bLeCha

      Odstrániť
  7. Když je řeč o šatech, jedny jsem si nedávno v druhé polovině nemocenské ušila. Úplně jednoduché, z archivního úpletu, co mám ještě z doby, kdy jsem šila (asi tak sto let). Jenom je musím honem začít nosit, dokud držím minus kila po nemoci.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram