Na mojej vlnovej dĺžke?

Nečakane priševší kabát z alpaky ma nakopol do intenzívneho štúdia druhov vlny. Zaujímali ma predovšetkým vlnodarné zvieratá. Nie som príliš jemnocitná, mäso jem a vlnu považujem za prvotriedny prírodný produkt, ktorý sa nadobúda bez nutného zabitia zvieraťa. Pôvodný zámer písať len o kvalite jednotlivých druhov vlny sa mi však akosi zvrtol. Nie vždy sa totiž vlna získava bezbolestne. Tému som teda rozšírila i o spôsob jej zaobstarania.

Videla som naživo strihanie oviec a nie raz. Neprišlo mi to ako dajaký drasťák. Taká ovca sa najprv zľakne, zabľačí, ale potom drží a po ostrihaní tájde na pašu akoby nič. Nie všetky zvieratá to však majú také ľahké. No a iné zase ani len netušia, že využívame ich srsť, lebo tá sa zbiera zo zeme až potom, ako ju stratia.



Na svete existujú 2 miliardy zvierat, ktorých srsť obsahuje textilné vlákna, len nepatrná časť z nich je vhodná pre spracovanie srste na vlnenú priadzu. Tu je desať najznámejších chlpáčov s touto dorastajúcou surovinou:

Alpaka (alpaca)


Lama alpaka (Vicugna pacos) je domestifikovaná lama vikuňa z juhoamerických Ánd. Chová sa predovšetkým kvôli vlne, ktorá je oveľa lacnejšia ako vlna z divej vikune. Domáce lamy sa strihajú ako naše ovce. V Európe sa alpaka používa málo, v Latinskej Amerike sa z nej vyrábajú svetre, klobúky, rukavice i koberce. Viacej o alpake TU.


Angora 


Angorský králik (Oryctolagus cuniculus f. domesticus) je domáce zviera a svoje meno dostal pre podobnosť svojej srsti s angorskými kozami. Jeho pôvod je nejasný, od 18. stročia sa králiky chovali v Anglicku a odtiaľ sa rozšírili do celého sveta. Dlhá srsť je údajne výsledkom náhodnej mutácie.
Angorská vlna je jemnejšia, ľahšia a 10-krát hrejivejšia ako ovčia vlna, používa sa na pleteniny i tkaniny, známe sú tkaniny s králičou srsťou v klobučníctve.

Všetci ju dobre poznáme, je to nádhera, len... uvidela som obrázky, na ktorých ušatcov strihajú. Taký zajo nepostojí ako ovca či koza, musia ho zviazať. Vyzerá ako natiahnutý trestanec na škripci, toto skrúca žalúdok. Za angorou sa ja pachtiť nebudem.


Bizónia srsť (bison fiber)


Zubor americký alebo bizón americký (Bison bison alebo Bos americanus) je takmer vyhynutý divý živočíšny druh. Žije v Severnej Amerike v rezerváciách. Na obrázku je bizón so zimnou srsťou, v lete je hladký ako naša krava, len má okolo krku kožušinový golier. Srsť sa zbiera zo zeme po jej zlienení pred letom. Vlna sa ponecháva v pôvodnom rustikálnom vzhľade a používa sa najmä na oblečenie pre poľovníkov - na rukavice, čiapky, šály a vlnené podšívky do prešívaných kabátov. Bizónie rukavice stoja 95 $.

Musí to byť zázračná srsť, priadza z nej absorbuje až 30% vlhkosti a nie je mokrá. Vlákna majú úplne iné zloženie ako ovčia vlna a dajú sa bez nežiadúcej zmeny objemu prať v pračke. Bizónia vlna nehryzie, neškriabe a je veľmi mäkká.

Tak som sa zamilovala do zvieratiek, že som v letku kukla aj nášho zubra lesného alebo zubra európskeho (Bison bonasus). Či by sa nám nezišla jeho srsť?! Posledného zubra vo voľnej prírode na Slovensku vraj zabil Matej Korvín. Druh mal ale šťastie, ešte sa vyskytoval vo zverniciach. Dnes sa stále chová stádo v Topľočiankach, z ktorého v roku 2004 pustili do voľnej prírody jeden pár. V roku 2016 mala črieda voľne žijúcich zubrov v Národnom parku Pieniny 25 zubrích členov.


Jahňacia vlna (lambswool) 


Jahňatá, mláďatá ovce domácej (Ovis aries) sa po prvýkrát strihajú vo veku 6 mesiacov. Jahňacia vlna je jemnejšia ako vlna dospelých oviec, používa sa na luxusné pleteniny a látky i na oblečenie pre malé deti. "Nehryzie", po vypratí splstne a zjemnie.


Jačia srsť (yak fiber)


Jak domáci (Bos grunniens) žije v oblasti Himalájí na juhu strednej Ázie, na tibetskej náhornej plošine až po územie Mongolska. Je to veľmi plaché zviera.

Srsť, ktorá ho chráni pred zimou, je hnedočierna až čierna, ale i krémovobiela, hustá, vlnitá a v spodnej časti a na končatinách splýva do výraznej hrivy. Srsť sa najprv vyčesáva a potom strihá. Vlastnosti vlneného vlákna sú podobné kašmíru, jačia vlna sa však predáva za polovičnú cenu. Pritom je dvakrát taká hrejivá ako kašmír.

 

Kašmír (cashmere) 


Kašmírska koza je nenáročné, odolné plemeno kozy domácej (Capra hircus). Chová sa v Iráne, Pakistane, Nepále, Číne, Indii, najnovšie i v Austrálii a na Novom Zélande. Napriek tomu, že táto koza je ozaj skromná, v iných oblastiach sa aklimatizuje len ťažko a nedáva vlnu požadovanej kvality. Zvieratá sa strihajú len v Iráne (na úkor kvality), všade inde sa srsť ručne vyčesáva vždy na jar, keď sa lienia.

Kašmírová vlna je veľmi jemná, ľahká, hrejivá, ale má sklon ku žmolkovaniu. 

Pašmína je ušľachtilá forma kašmíru, jej vlákno sa získava vyčesávaním z najjemnejšieho chmýria kašmírskej kozy, predovšetkým však z tibetskej horskej kozy, ktorá žije vysoko v Himalájach. Táto jemnučká vlna sa často spriada s hodvábom, ktorý jej jemnosť ešte zvýši a dodá látke pevnosť. 

Šáhtúš je najjemnejšia kašmírska priadza. Získava sa z tibetskej antilopy, ktorú sa nikdy nepodarilo domestifikovať. Antilopy sa preto zabíjajú, stianu z kože a až potom sa srsť vyčesáva. Na jeden šál treba zabiť nejakých 5 antilop. Tibetská antilopa je chráneným ohrozeným druhom a šáhtúš je zakázaný. Napriek tomu sa vyrába. Šál normálnej veľkosti z tejto tkaniny stojí na čiernom trhu 5.000 $.


Merino


Merino je rozšírený druh ovce domácej, v súčasnosti sa chová najviac oviec merino v Austrálii. Vlna merino je na mäkká, jemná, nehryzie, vyniká výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami a priedušnosťou. Je schopná absorbovať vlhkosť a má (ako všetky druhy vlny) antibakteriálnu schopnosť. Pre jej "nehryzavosť" a jemnosť sa používa o.i. na prádlo pre športovcov a tiež na posteľné prádlo.
   

Mohér (mohair)


Angorská alebo mohérová koza je tiež druhom kozy domácej. Na rozdiel od kozy kašmírskej či tibetskej je rozšírená po celom svete, najväčšie chovy sú na Novom Zélande, v Texase, Turecku či v Juhoafrickej republike. Vlna sa získava vyčesávaním.

Je to celkom iná vlna ako kašmír. Neplstnatie, je hebká, jemná a prirodzene vlnitá. Na omak je podobná ľudským vlasom, preto sa okrem oblečenia používa i na výrobu plyšových zvieratiek a vlasov pre bábiky.


Ovčia vlna (sheep wool)

je vlna z dospelej ovce domácej. Na rozdiel od jahňacej vlny je pevnejšia, hrubšia, hryzie. Z čistej vlny sa vyrábajú koberce, deky, vankúše, papuče, svetre, vesty... pre jemnejšie oblečenie sa mieša s inými vláknami. Označenie virgin wool sa používa pre čistú strižnú vlnu (nie recyklovanú).

Mala som kedysi sveter so surovej ovčej vlny. Z ÚĽUV-u, aj s vypletaným ľudovým vzorom. Drahý bol, nádherný bol, ale hrýzol ako besný. Neviem, kde skončil, zato koberce zo surovice (obrázok vpravo hore) mám pri posteli dodnes. Takých tridsať rokov môžu mať.


Qiviut


Pižmoň severský (Ovibos moschatus) je divý tur, ktorý obýva sever Ruska, Grónsko a Aljašku. Teší sa vysokej ochrane. Tiež vám prišlo na um pižmo? No áno, samce v čas ruje prenikavo páchnu. Nad očami majú žľazu s výlučkom, ktorý si vtierajú do srsti predných nôh... a veľmi sexi posmrdkávajú.

Srsť je hnedá, dlhá a brčkavá. Jej dĺžka môže byť až 90 cm, takže na bokoch siaha až po zem. Vlna je veľmi kvalitná, trvanlivá, pevná, veľmi hrejivá, mäkkšia ako kašmír, neplstnatie a nemení svoju veľkosť ani vo vode. Pižmoň je veľké a veľmi nebezpečné zviera, sotva by ho niekto ostrihal. Zato mení každoročne srsť, no a tú zlienenú potom radostne zbierajú Eskimáci, aby vyrobili pletené výrobky s tradičnými eskimáckymi vzormi.

Po vlne z divej vikune je qiviut druhá najdrahšia vlna na svete.


Ťavia srsť (camel)


Ťava jednohrbá alebo dromedár (lat. Camelus dromedarius) je domáce zviera a tuším dáva najviac úžitku, veď je to i dopravný prostriedok. Ťava dvojhrbá (Camelus bactrianus) je rovnako domestifikovaná, niekoľko sto divokých jedincov však ešte žije v púšti Gobi.

Ťavia srsť je podobná vlne lamy. Je veľmi hrejivá, má však vysoký obsah lanolínu, zvieraťu slúži ako izolant pred horúčavou. Srsť sa zvyčajne vyčesáva alebo sa ručne zbiera - ťava každoročne na jar vymieňa osrstenie. Priadza sa väčšinou ponecháva v prírodnom zlatohnedom odtieni.


Vikuňa (vicuna)


Lama vikuňa alebo vikuňa malá (Vicugna vicugna alebo Lama vicugna) je divé zviera, obývajúce horské oblasti Peru, Bolívie a Argentíny. V Peru je dokonca národným zvieraťom. O prísnu ochranu vikúň sa starali už Inkovia. Ich mäso je totiž mimoriadne jemné a vlna obzvlášť hebká a hustá. Vo svete je cenená najviac, napr. pléd na obrázku vpravo hore stojí 6.500 $. Vyrábajú sa z nej tie najfajnejšie pleteniny a látky.

Ako sa vlna získava? Dodnes spôsobom starých Inkov - divé stádo sa naženie do ohrady, kde ho ostrihajú a pustia späť na slobodu. Údajne sa už po 200 m vo voľnej prírode zvieratá upokoja. Hm... nechcela by som byť peruánskym strihačom vikúň.


Dúfam, že sa vám prehliadka vlnodarcov páčila. Myslela som, že zapejem ódu na vlnu ako takú, ale po prieskume som na rozpakoch. Niet lepšej či horšej vlny, každá sa hodí na niečo iné a pri niektorých ozaj najluxusnejších druhoch mám veľmi zlý pocit zo spôsobu ich získania.

U mňa vyhráva merino pre skvelý pomer cena/vlastnosti. V duchu vidím idylický obraz cinkajúcich ovečiek na grúni. Ovečka, ovečka - trojaký úžitok! Naladili ste sa na podobnú vlnovú dĺžku?

Obrázky: Pinterest, Max Mara, Alpaca Collections
Kliknite na zväčšenie obrázkov, urobila som ich slušne veľké.





Baba Slováková

19 komentárov:

  1. Šál z vlny vikune som mala v rukách. Pohladkala som, priložila k lícu, ku krku - nádherná hebkosť, teplúčko. Must have!!! No, až do chvíle, keď som (3x) prepočítala cenu = cca 30.000 Kč. Milá predavačka mi ho nechala okolo krku a rozprávala, ako sa vlna získava, že je vikuní málo, sú plaché ... Odovzdala som, ona preložila hodvábnym papierom a vložila do krabice na sklenenú poličku. dodnes si pamatám ten pocit. A tiež pocit, keď som stádočko vikuní videla na vlastné oči. Nádherne elegantné zvieratá. Ďakujem za krásne čítanie. alena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Suprový komentár, ďakujem. Ja som nemala to šťastie - pohladkať si takú nádhernú látku. Už z obrázkov dýcha tá hebkosť. Najprv som si totiž začala hľadať látky a pradená, až potom som sa prizrela zvieratám. Takže už vieme, prečo je vikuňa tak strašne drahá a len čo som zistila, že ide o plaché divé zviera, prestala som po tej nádhere túžiť.

      Odstrániť
  2. Ráda se dovzdělám. O vlně poutavě psala Ada z Modního pekla, to bylo ještě za "starých časů" než ho prodala...
    https://www.modnipeklo.cz/2011/07/materialy-2-vlna/
    Svetr z Alpaky mám letos z Lindexu, není 100 %, je to směs , ale lehounky a hřejivý je parádně. Zdraví Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za odkaz, prečítala som si ho. Je príma, lebo mne sa do spracovania vlny nechcelo. Viac ma zaujímali chlpáči a druhy vlny. Inak ten môj "camel" pulóver z Lindexu na fotkách je zase 100% bavlna, môj rovnako obľúbený materiál.

      Odstrániť
    2. P.S. Na fotkách v predchádzajúcom článku som mala na mysli. Ospravedlňujem sa, vôbec mi nedošlo, že pulóver v tomto článku zobrazený nie je.

      Odstrániť
    3. Já vím dobře, který, sleduju vás :-) Aj jsem ho v tom Lindexu viděla. E.

      Odstrániť
  3. Perfektní přehled. Díky za něj. Vůbec jsem netušila, kolik druhů vlny existuje. ROzhodně ukládám :) Krásný den, Iva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, teším sa, že potešilo :D Krásny deň i Vám, Baba

      Odstrániť
  4. Děkuji za článek, také jsem některé druhy vlny neznala, a to je vlna můj nejoblíbenější materiál. Nevadí mi ani, když trošku "žere", je mi v ní pak pocitově tepleji. Ale jinak mám asi nejvíce věcí z merino vlny, všechno funkční prádlo už jsem nahradila tímto úžasným materiálem. V Decathlonu jsem objevila dokonce "civilní" spodní košilku na ramínka z merino vlny (na e-shopu, pouze černá), která je letošní zimu mým favoritem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Trochu som si o merine prečítala viacej, lebo ma prekvapilo najmä to vlnené prádlo pre športovcov. Ten antibakteriálny účinok totiž v praxi vyzerá tak, že telo po spotení nesmrdí - teda aspoň nie tak skoro ako v umelých vláknach. To musí byť tá Vaša košieľka ozaj fajná! Doteraz som sa vlneným prádlom nezaoberala, lebo ako píšem - mám alergiu na lanolín. Potvrdenú kožnou lekárkou. A ešte aj na harmanček! Smola, čo? Zloženie telových mliek študujem v drogérii vždy s lupou :D Vlna je pritom tiež môj najobľúbenejší materiál. Chcelo by to košieľku kašmírovú!!! Vlna kôz lanolín neobsahuje. Sa tu smejem, to už by len bol luxusný kúsok. Len ako by som ju prala?! Kašmír je najlepšie čistiť chemicky, inak sa zrazí na nespoznanie. Ach, jaj. Nie je vlna ako vlna.

      Odstrániť
    2. Já mám kašmírových věcí hodně (ze sekáče a z mimibazaru)a peru je normálně doma v ruce ve vlažné vodě.Nic se mi nesrazilo,naopak je možné kašmír za mokra tvarovat a po uschnutí drží tvar.Takže z širokých svetrů ze sekáče dělám dlouhé užší svetry k legínám :-)Z hebkého,ale moc velkého svetru jsem takhle dokonce vytvořila kašmírovou noční košili.Je v ní parádní spaní :-)

      Odstrániť
    3. Mne sa omylom podarilo strčiť kašmírový šál do pračky. Skoro som infarkt dostala, keď som ho vytiahla.

      Odstrániť
  5. Moc pěkné články na téma vlna. Sama pletu, takže mě už pár let fascinuje, co všechno se dá sehnat. Momentálně mě zaujala vlněná příze z jaka(Tibet) v kombinaci s hedvábím. Svetřik z alpaky mám a trochu kouše, možná příze zn.Drops není nejkvalitnější, i když je z Peru. Vlněné věci jsou krásné, a ten kabátek závidím. Mám malý dotaz, jaké odstíny béžové jsou podle Vás chladné? Jsem zimní typ a těmto odstínům se vyhýbám, vypadám v nich nemocně. Ale líbí se mi moc a ráda bych je kombinovala s bílou nebo tmavěmodrou. Mějte se krásně a těším se na další články. Johana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na túto otázku je ľahká odpoveď: studenému letnému typu svedčia hnedé a béžové odtiene s ružovým alebo sivým podtónom (teda nie so žltým, zlatým a červeným ako pre teplé typy). Predstavte si ružové drevo(staroružovobéžová), pri tmavej hnedej napríklad farbu orechového dreva - to je tzv. "studená" hnedá. Dobrá je aj čokoládovohnedá, kávovohnedá (s mliekom aj bez, haha). Výborná pre letný i zimný typ je pieskovobéžová (sivobéžová). Tu je príklad studenej sivobéžovej: https://babieleta.blogspot.cz/2017/11/nohavice-do-tretice.html
      Zimným typom pristane čiernohnedá a všetky odtiene hnedej a béžovej s modrým a sivým nádychom a ako neutrálna je výborná i sivobiela.
      Treba však myslieť aj na to, že v princípe sú béžové a hnedé odtiene dosť neutrálne, takže je to skoro jedno, aká béžová. Stačí vhodný doplnok ako akcent. Mňa tiež nebaví stále chodiť v predpísaných hrdzavých a zemitých tónch.
      Za toho jaka ďakujem!!! Celkom som naň zabudla, doplním do článku.

      Odstrániť
    2. Ešte to lepšie popíšem - studené odtiene z obrázkov v článku:
      Na obrázku "Alpaka" - ten pulóver vpravo hore, na obrázku "Jahňacia vlna" oba vankúše a pulóver vpravo dole, na obrázku "Kašmír" je vpravo hore modro-sivo-béžový šál a pod ním vpravo dole pléd v studenej béžovej. Na obr. "Qiviut" sú všetky odtiene hnedej studené.

      Odstrániť
  6. Zase som o niečo múdrejšia:)Ani som nevedela, že toľko druhov existuje.Pre moje vnúčence dcéra pletie z Merina, mäkkučké,super pre deti.Ale mňa aj zaujala frensia Merino a hľa aký zaujímavý príspevok som našla https://www.sashe.sk/frensia/journal
    Viete si predstaviť ten pocit byť zabalená v takejto deke?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tá jahňatá sú tak nádherná :-) . Na jednej strane ma mrzí, že nemáme barana a tak nemôžeme mať tiež jahňatá. Oviec máme ale len pár. Za domom máme veľkú lúku, tak ich máme ako takú živú kosačku. O lúku sa tak nemusíme starať a deti majú radosť zo zvieratiek. Cez zimu musíme ovce dokrmovať krmivom, ktoré objednávame z https://www.energyshobby.sk/krmivo-pre-prezuvavce/ ​, ale od jari do jesene sú takmer sebestačné :-)

    OdpovedaťOdstrániť

  8. To sú teda moc pekné odevy. Aj ja by som si chcela teraz niekedy zaobstarať nejaké oblečenie z vlny , ale neviem, či sa mi podarí nájsť nejaké za normálnu cenu no ... Zatiaľ som našla toto na tejto stránke tu, ale ešte si nie som istá, že to budem chcieť odtiaľto no ...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram