Karneval na Hrade

Včera sme tu mali zvláštny deň. V republike na západ od rieky Moravy vládlo napätie, ktoré by sa dalo i krájať, vrcholili prezidentské voľby. O štrnástej hodine sa zatvorili volebné miestnosti a presne o tej istej štrnástej začínal na Pražskom hrade i slávnostný sprievod účastníkov Eurokarnevalu a XV. festivalu Guggenmusik súborov. Rozhodovala som sa, či idem napäto sledovať priebežné volebné výsledky, alebo vypadnem von. Napokon som si zvolila, že padám het, nebudem si ja nervy žrať. Nadýcham sa radšej toho čerstvého vzduchu. Na Hrade je práve maškaráda, to sú ale paradoxy!





Švajčiarske dedičstvo


Guggenmusik súbory pochádzajú zo Švajčiarska a z južného Nemecka a keďže som vo Švajci nejaký ten rôčik žila, presne viem, čo ma čaká. Randál trhajúci ušné bubienky. Šialený kravál. Guggenmusik je arytmická, hlučná hudba, typická falošnými tónmi, oslavujúca fašiangy a bezuzdné veselenie sa. Základ hudobnej skupiny tvoria dychové nástroje a bubny, hrajú sa skladby od výmyslu sveta - od známych operných árií až po popové odrhovačky. Najdôležitejšie je byť čo najhlučnejší a mať čo najbizarnejšie karnevalové kostýmy.


Dnes nacvičujú Guggenmusik súbory svoju každoročnú exhibíciu i v Rakúsku, Lichtenštajnsku a v severnom Taliansku, najznámejšie fašiangové sprievody sú ale stále vo Švajčiarsku. Mala som to šťastie niekoľkokrát zažiť preslávený Fasnacht v Luzerne. Hlava na hlave, všetci v maskách (aj ja), neskutočné niečo. Hudobné skupiny sa prebiehajú v nápaditosti, masky i skladby musia byť šokujúce. Mimochodom, sú to všetko amatéri, skupiny sa tvoria v obciach, vo štvrtiach, v uliciach.

Okrem hudobných súborov sa na festivale objavili i Narrengruppen - skupiny šašov, bláznov, čarodejníc, ktoré bývajú súčasťou všetkých fašiangov v nemecky hovoriacich krajinách.
 Neviem, čo mali predstavovať tieto nemecké paničky v dobových kostýmoch. Rozdávali cukríky.


Nemci dorazili v kožkách z diviakov.


Sprievod sa pohol od Hradu a ide kráľovskou cestou cez Karlov most až na Staroměstské náměstí.

Švajčiari milujú nadrozmerné hlavy a každý rok vyrábajú nové!





Na fotografovanie outfitu nebolo času. Rýchlo kúpiť horúcu kávu, cvak-cvak a pome do sprievodu!





Eurokarneval a festival Guggenmusik súborov sa koná každý rok v inom meste. V Prahe hrdo pochodujem Nerudovkou s Züriššanmi.


Ak máte blbú náladu, vyrazte niekam na fašiangy, na ples, za zábavou. Tohtoročné veselenie končí 14.2. Popolcovou stredou a potom ništ, pôst až do Veľkej noci.

Outfit:
Bunda: ZOE
Pulóver: Reserved
Džínsy: Zara
Šál: Zara
Kabelka: Parfois
Rukavice: kúpené na karnevale vo Švajčiarsku





Baba Slováková

9 komentárov:

  1. To jste udělala dobře, že jste vyrazila na karneval místo čekání na výsledek voleb. Nevím, jak pro vás, ale pro mě je výsledek trpkým zklamáním. Ale o politice tento blog není, takže opět musím napsat, že vám to uprostřed karnevaloveho veselí moc sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Dášo, hoci som občan SR, ergo tu nevolič, tieto voľby som nielenže sledovala, ale som sa na nich ako dobrovoľník dlhodobo podieľala. Bola som v štábe jedného z kandidátov, ktorí v cieľovej rovinke podporili prof. Drahoša. Počas karnevalového veselia ešte netuším, aký je výsledok... Nie, tento blog nie je o politike a ani mi ako cudziemu štátnemu občanovi neprináleží niečo komentovať. Ja to už dáko doklepem, tých sklamaní z volieb som zažila ešte na Slovensku neúrekom. Môj vnuk však je Čech, a tak želám tejto zemi len to dobré... a nielen kvôli nemu.

      Odstrániť
  2. AnnaC
    Nezúfajte, veci sa dejú tak, ako sa majú diať... a politika je jedna z vecí, pri ktorej som si už povedala, že to nijako neovplyvním tým, že pôjdem voliť. A to som tiež, tak ako Vy, bola v centre diania. Takže práve preto si dovolím mať tento názor. ALE VAŠE články, módne tipy a pohľad na svet ma baví omnoho viac, ako politika. Ešte keby ste dali aj niečo z dizajnu, tak sa to nevyrovná žiadnej politike sveta. To, čo môžeme ovplyvniť, je mať glanc aj vo veku 50+. Som rada, že som objavila Vaše stránky. Inšpirujú ma.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nezúfam. Veci sa v sobotu bizarne zomleli tak, že mi odrazu len prišlo smutno a ľúto za švajčiarskou demokraciou. Ale potom som si spomenula, že aj u nich v čase nejakého významného referenda dochádza ku nenávistným debatám i ku manipulácii. Horské kantóny často volia inak, než tie bohaté. Všade na svete je to rovnako. Demokracia je o práve na iný názor. Vynaložený čas a energiu v kampani neľutujem - zoznámila som sa s výbornými mladými ľuďmi, to je ako elixír života.
      Ako to myslíte s tým dizajnom? Mám tu seriál "lovec dizajnu", v ktorom sa sústreďujem najmä na šperky. Interiérovým dizajnom sa totiž živím a nechem o ňom písať na tomto blogu. Babie letá sú moja oddychovka od práce! Ďakujem Vám za povzbudivý komentár, želám všetko dobré.

      Odstrániť
    2. AnnaC
      Práveže som myslela ten interiérový, ale nevadí, tiež si nerada nosím robotu domov, takže chápem. Pekný slnečný deň prajem (aspoň u nás v Bratislave taký je a to je hneď svet krajší).

      Odstrániť
  3. my sme tiež radšej išli nervozitu rozchodiť, ale vybrali sme si blbú akciu(veľtrh cestovného ruchu a gastronómie). Pri prezentácii Prahy sme sledovali obrazovku a tŕpli....keďže ja davy neznášam, trpela som dvojnásobne....to sme radšej mali ísť za mladými do Prahy a ísť sa radšej tlačiť na staromák...
    čo už...mám tam obe deti, vnučky a nie je mi to jedno...
    a ešte...biela Ti úžasne ide...podľa mňa najviac ako akákoľvek iná farba...jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netreba si to brať príliš ku srdcu. V rebríčku krajín celého sveta (!) je v hodnotení dobrého miesta pre život ČR na 22. mieste, SR na 30. mieste - približne na úrovni napr. USA, či Francúzska (High Social Progress). Žijeme v senzačných krajinách a aj keď sa tu furt niečo deje, v stabilizovaných kultúrach. Zvnútra sa nám vidia politické šarády často až tragické, predsa len ideme dopredu. Spomeňte si na deväťdesiate roky na Slovensku... spomalili nás, ale nezastavili.
      O bielej som tu kdesi už písala - rozširuje, ale omladzuje. Nosím ju ozaj rada.

      Odstrániť
  4. Z úplně jiného soudku pro milovnice kašmíru: Na e-shopu Mango jsou teď kašmírové šály s 50 % slevou, šedé, modré, černé a krémové za cca 850 Kč.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram