Čas adventný

Čarovné obdobie adventu trávim ako vy všetky. Gruntovaním bytu. Zháňaním darčekov. Dokončievaním projektov, lebo všetci chcú pred Vianocami všetko. Nerváčením. V sobotu si ale dávam pauzu a vyrážam do predvianočnej Mekky všetkých Pražanov. Na vianočné trhy na Staromáku.




Na námestí

Staroměstské náměstí, zvyčajne okupované turistami, je doslova zavalené Pražanmi. A keby len tými... Zachytím moravský prízvuk mladého muža, ktorý celý rozkokošený vykladá priateľke, ako vždy túžil zažiť predvianočnú atmosféru práve tu. Konečne sa podarilo a mladík sa s odhodlaním husára vrhá do masy ľudí ako do ľúteho boja. Tuším dnes na Staromák tiahnu celé Čechy i Morava.



Netradičné fotografovanie outfitu v dave. Nájdete ma?


Nedám si ani svařák, ani trdelník, za padíka si dám tieto holúbky.


Na streche


Predierajúc sa miestami priam nepreniknuteľným davom unikáme na strechu hotela U Prince. Nie je to tu o nič lepšie, hlava na hlave. Väčšinou šikmookí cudzinci, frustrovaní z toľkého hromadného výskytu domorodcov na ich výsostnom teritóriu. Personál reštaurácie je očividne unavený a už i mierne dezorientovaný, dnes je to šílené, sťažujú si navzájom. Radostne zisťujem, aké je príjemné, keď mi "nad Tatrou sa blýska" kuká z očí. Obsluhujúci čašník okamžite pookreje, usmieva sa a na požiadavku prinesenia niečoho horúceho veselo zažmurká. Zázvorový čaj so slivovicou. Dajte si poriadnu slivovicu!

Popravde som sa nádejala, že tu bude dobrý pľac na nafotenie mojej adventnej odedze, ale prdlačky, priestor je tu rovnako stiesnený. Zato výhľady na strechy Starého města nádherné!


Z najužšieho miesta strechy krásne vidno na námestie. Radnicu som zo záberu odstrihla, je celá pod lešením. Na tú si počkajte, keď bude po rekonštrukcii v celej svojej kráse.

Je príjemných päť stupňov nad nulou, joj, to sa pózuje!



Tento záber je neostrý, ibaže je jediný, na ktorom vidno môj bodkovaný výtvarný zámer.



Kým sme fotografovali, celkom som zabudla, že mi sľúbili slivovicu. Popíjam radostne čajík a hrozne sa čudujem, čože mi to len priniesli v brúsenom pohári? Asi vodu na umytie prstov po vyžmýkaní citróna, však sme v nóbl podniku. Ale prečo tak málo?!  Na sľúbený životabudič som si spomenula až vo chvíli, keď som si v tom pálenom už-už tie prsty zmočila. Toto je môj prekvapený výraz, nazvaný šťastný debil.


Odchádzame okolo štvrtej poobede, už sa začína stmievať a zima sa derie pod kožu. Na zastávke Staroměstská zastavuje električka od Modřan. Narvaná na prasknutie. Vystúpia z nej všetci. Fakt úplne všetci! A všetci zamieria priamo na Staromák. Adventné veselenie iba len začne!




Želám vám príjemný posledný týždeň pred Vianocami a nijaký stres, dámy!

Outfit


Ku novonadobudnutému tmavomodrému sekáčovému vlnenému kabátu dávam svoju storočnú tmavomodrú vlnenú suknicu a pulóver i doplnky v krémovobielej farbe. Just nepôjdem na vianočné trhy v buřtkabáte! Teším sa novému šálu. Kedysi som pásla po bodkovanom čierno-bielom (článok Trendy 2017 - bodky, puntíky, polka dots), ale múdro som usúdila, že tá kombinácia bude pre mňa pritvrdá. Tento s béžovo-sivými bodkami na mňa žmurkol v Lindexe.

Kabát: Yaly
Sukňa: Max Mara
Pulóver: Lindex
Šál: Lindex
Rukavice: zdedené
Topánky: Vagabond
Kabela: Liebeskind
Zvonček: darček (Keramický ateliér Rakytka)




Baba Slováková

12 komentárov:

  1. Fantastické, Evi. Ušetrila si mi nohy a peniaze a priniesla mi cez mobil až do postele atmosféru podujatia, na ktoré by som si ísť netrúfla :) Rešpekt! Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Evinka! A to som ešte do článku nedala fotky trdelníkov a spol :)

      Odstrániť
  2. Je to krásne, naša Baba v bielom, s bielymi doplnkami, aj na rukáve, nevadí, že nie je sneh, ona nám zimu vymyslí :). Tak, Evi, uži si ten posledný adventný týždeň tak nejako cicovsky. Šťastné a veselé prajem. Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby si, Zuzi, vedela, ako som si hlavu túrovala, kde a s čím to na Staromáku odfotíme, aby to malo celé tú správnu adventnú atmosféru! Nuž a chlapík s holubmi mi z neba spadol, rovno pod ten veľký stromček. Fotky s operencami robil on - celkom neznámy Pražan. Šťastné a veselé!!!

      Odstrániť
  3. Modrá a bílá vypadají velmi slavnostně a velmi luxusně! Vánoční trhy jsou většinou overcrouwded, ja jsem dnes šťastně na chalupě, a dokonce nám nasněžilo. A vám, to Evo, v předvánoční Praze zase moc sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tmavomodrú milujem a postupne ňou nahrádzam v šatníku čiernu, áno, pôsobí oveľa elegantnejšie, zvlášť na fajnej vlne. Kabát som si úplne zamilovala, vlna má taký ten hodvábny lesk (to robí prímes viskózy). Chalupu závidím, v novom roku mám niečo podobné tiež naplánované. Prahu nám včera pocukrovalo, len či nám tu sneh vydrží... Ďakujem a pokojné sviatky!

      Odstrániť
  4. Nádherný výhled, vypadá krásně :) Pozdravuje se srdečně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dziękuję i pozdrawiam piękne. Błogosławione Boże Narodzenie!

      Odstrániť
  5. Praga jest cudowna, nie ma takiego drugiego mista, muszę tam pojechać! :) Piekne zdjęcia! :)

    https://lamodalena.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Výraz "šťastný debil" mě ve spojení s objevením slivovice dostal, ještě se pořád směju! Dokonalá reportáž, dokonalý outfit, ostatně jako vždy. Také přeju krásný a klidný (pokud možno) předvánoční čas a těším se na další úžasné články.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No... naozaj som na tú slivovicu úplne zabudla, často som popletená :D Ale tá radosť, keď som si na ňu spomenula!!! Ďakujem a želám krásne Vianoce!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram