Vzduchoplavec

Zalietame si? Vzducholoďou? Nuž, jedna obria nám tu vlani z ničoho nič pristala v Holešoviciach. Poďte so mnou nakuknúť pri posledných lúčoch slnka do útrob Gullivera, cestovateľa do vzdialených svetov, dobrodruha, ktorý sa vydáva na cesty do neznáma...




V decembri 2016 bolo nad Centrom DOX sprístupnené unikátne architektonické dielo, inšpirované elegantnými tvarmi vzducholodí zo začiatku 20. storočia. Vzducholode vždy stelesňovali večnú ľudskú túžbu po lietaní a zároveň utopistický ideál. 42 metrov dlhá oceľovo-drevená konštrukcia dostala meno po najznámejšej utopistickej postave a stala sa miestom stretávania sa súčasného umenia a literatúry. Je to aj skvelé meditačné miesto, ak chcete. Najmä takto v podvečer pri západe slnka pôsobia útroby Gullivera priam mysticky. Môžete tu meditovať. Alebo snívať.






Gulliver v DOX-e


Výstavba obrej drevenej vzducholode bola osobným snom riaditeľa DOX-u Leoša Válka. Filozofiou celého centra je, že veci sa dajú robiť aj inak - i keď v dnešnom svete platí, že nič, čo sa nedá vypočítať, vyhodnotiť alebo predvídať, nemá cenu. "Riskuj!" - je jedno z hlavných hesiel tohto multifunkčného centra.

"Myšlenkou vytvořit nad moderní sklo-betonovou budovou Centra DOX jakousi „parazitní“ strukturu jsem se zabýval několik let. Zpočátku jsem snil o absurdně fascinujícím organickém tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu", hovorí Leoš Válek.

Válek oslovil medzinárodne uznávaného architekta Martina Rajniša, ktorý na projekte pracoval spolu s odborníkmi na drevené a oceľové konštrukcie dva roky. Vzducholoď teda nepristala len tak - z ničoho nič. Je nádherná, skutočne fascinujúca!


Pod vzducholoďou






Outfit


V tomto outfite sú nové len pančuchy. Prúžkovaný i károvaný pulóver už na blogu boli, vlnenú úpletovú sukňu som nosila, keď som bola tehotná so Salámistom. Joj... ešte som neprezradila, že som v rodičovskom dome objavila kufor plný pokladov! Viete, čo v ňom bolo? Moje vlastné veci, už som si ich ani nepamätala. Troje šiat. Pulóvre. Dve vlnené sukne, toto je jedna z nich. Len som musela kúpiť novú gumu do pásu, to niekdajšie brušisko ho rozťahalo.

To čudo na krku je mamičkin opasok, zobrala som ho, že sa raz zíde. Opásala som sa... no, nie. Zavesila na krk... BINGO!

Ku "mriežkovanému" pulóvru sa mi zažiadali prudko aktuálne mriežkované pančuchy. Rozhodovala som sa medzi klasickými čiernymi a tmavosivými. Napokon som zobrala tie antracitové, budú mi aj ku sivej zimnej plisovanej sukni.


Buď krásný. Buď atraktivní. A nebuď neatraktivní!
Nápisy na fasáde DOX-u stoja za preštudovanie. Centrum súčasného umenia DOX je multifunkčný priestor, ktorý vznikol vďaka súkromnej iniciatíve prestavbou bývalej továrne v pražských Holešoviciach. Nebojte nič, sem sa ešte určite vrátime!



Trúfnete si na trendové sieťované pančuchy? Ja som si veru trúfla a som nadšená. Jasné, že už to nezabijem ku minisukni. Ani pod rozdriapané džínsy. Aj s lodičkami to bolo... ehm, čudnô. S čižmami paráda. Riskuj!
Riskuj! Riskuj cokoliv.

Outfit:

Sukňa: Stefanel
Prúžkovaný pulóver: Zara
Károvaný pulóver: French Connection
Kabelka: Zara
Čižmy: bpc
Náhrdelník: no name, imitácia korálu a rohoviny
Náušnice: striebro, korál
Hodinky: HI-Tek Designs London Alexander
Pančuchy: Ander 

Zdroj /a ďalšie informácie o DOX-e/: http://www.dox.cz/cs/


 


Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Moc hezké prostředí, outfit je dokonalý. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Měla jste si tam dát rovnou rande s Martinem Rajnišem, určitě byste se mu moc líbila!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toho pána by som určite rada stretla :D

      Odstrániť
    2. Potkala jsem se s ním na jedné akci, je to chlap, který není jen skvělý architekt, ale je s ním i sranda. Doporučuji jeho autobiografii Pětadvacet tisíc dnů vzpomínek.

      Odstrániť
    3. Videla som s ním rozhovor práve v útrobách vzducholode. Je to vážne srandista!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram