Črievice z iného sveta

Nejako som na výstavu Manola Blahníka The Art of Shoes nemala chuť. Neviem presne definovať, prečo vlastne. Videla som ukážky z výstavy, skonštatovala, že sa mi tie výstredné topánky nepáčia. Čítala som komentáre ku rôznym reportážam, naše žienky vospolok prehlasujú, že je to otrasné a nenositeľné. Hlúpe sme. Ako bagandže. So mnou na čele.
Všetky sa zrejme dívame na tieto artefakty optikou našej reality. Robota, domácnosť, boľavé nohy. Navyše sme za celý život nemali šancu niečo tak luxusného natiahnuť na nohy, ani vidieť v butiku, dokonca ani zhliadnuť naživo na nejakej inej žene. Za našich mladých čias boli vrcholom luxusu akékoľvek podpultové talianske topánočky z jemnej kože. Väčšina aj dnes kupujeme topánky jednoduché, jednofarebné, nadčasové, lebo rodinný rozpočet velí, že musia vydržať poriadne dlho a hodiť sa snáď ku všetkému.




Univerzálnu nudu sme povýšili na vycibrený vkus, pestré a neobvyklé veci posielame ku kolotočom. Dávno sme zabudli na Popolušku a jej črievičky. Mi nehovorte, že ste po takých tiež kedysi netúžili!

Saténové črievice Versailles pre film Silvie Coppola Marie Antoinette
Saténové lodičky so zamatovou stuhou Etiquette pre film Silvie Coppola Marie Antoinette

Celé mi to nedošlo ani na výstave. To sme so Zuzkou vystavené topánky hodnotili buď slovami "preboha" alebo "joj, tieto by som aj prijala". Osvietilo ma až doma. Neuspokojila som sa len s ulovenými fotkami, pozrela som si, kto tie topánky nosí a ku čomu ich nosí... Musela som skonštatovať, že ide o obuv z iného sveta. No áno, z toho rozprávkového. Ťažko nás nadchnú saténové lodičky na jedno použitie, keď sa nevozíme limuzínami, ani nevysedávame v La Scale a ani omylom nám netlieskajú plné štadióny. Topánky Manola Blahníka sú len pre princezné a sú to ozaj majstrovské kúsky. Čím viac sa na ne dívam, tým sa mi viacej páčia.

Chcete prvý príklad? Oči sme si išli vyočiť nad vysokánskymi čižmiskami, príznačne nazvanými Fisherman´s Boot.


Nuž, takto v nich vyzerá Rihanna. Ako bohyňa. Tie džínsové stoja vyše 4.000 dolárov. Tohle by jsi naše máma nikdy neobula! Tak veru. A má recht, lebo to ani nie je pre ňu. 

Stačí, keď sa pokocháme, tu sa už totiž prekonáva hranica medzi módou a umením.


Manolo Blahník - The Art of Shoes


Výstava je retrospektívna, španielsky návrhár vybral 212 topánok a 80 pôvodných kresieb z celej svojej tvorby za 45 rokov. Ten dĺžeň v mene nech vás nemýli. Blahníkov otec bol Čech, názov výstavy bol pre Prahu počeštený a dĺžeň používa majster i vo svojom podpise.

Hneď na začiatku výstavy máte možnosť uvidieť, ako vzniká lodička. Mimochodom, jedna z tých, čo by som radostne brala.



Topánok je všade neúrekom, fotím, čo sa dá, ale všetky exponáty sem dať aj tak nemôžem a fotky zmenšovať nechcem. Len takto zblízka máte aspoň akú-takú šancu vidieť materiály a nemusím zdôrazňovať, že návrhár si vyberá len tie najkvalitnejšie. Tu je výber z tých kreácií, ktoré sa mi páčili.










Ďalší z mojich favoritov - sandály Gunku z krokodílej kože a zo srsti poníka.


Ikonické Hangisi



Tmavomodré saténové lodičky so štrasovou sponou Hangisi, ktoré v seriáli Sex v meste obúva Carrie pán Božský, nosia všetky celebrity v rôznych farbách i s rôznou výškou podpätku. Na výstave boli v ružovej farbe.



Olivia Palermo v lodičkách Hangisi. Blogerky ich vláčia aj s džínsami. Na obrázku dole je žiarivý príklad, že aj keď na tieto topánky máte lóve, nemusia na nohe dobre vyzerať. Chce to chudú, uzučkú, popoluškovskú nôžku, alebo... ako som písala v minulom článku - uťať malíčky!


Na záver pikoška. Celý svet sa čuduje, že diabolská Anna Wintour nosí dookola tie isté telové sandály od Manola Blahníka. Nuž - urobila si z toho poznávacie znamenie. Až teraz som sa dočítala, že Manolo má doma jej drevené nohy, hihihi. Topánky jej vyrába na mieru v dvoch odtieňoch jej vlastnej pokožky, nohy tak vyzerajú dlhšie. Tak teda ozaj nerozumiem, prečo aj tej zo sandálok trčí malíček, kuknite v článku Topánky pre zrelé ženy. Amputovať! 

Keď som už pri tom starom článku - môj botník je jedna univerzálnosť, nadčasovosť, bezfarebnosť, nuda, šeď. Serióznosť vraj skončila v roku 2005, dnes nastúpili v módych doplnkoch veselé, hravé trendy. Minimálne v tomto ma výstava inšpirovala, som veľmi rada, že som ju videla. I keď Blahníka vlastniť nikdy nebudem, hurá na farebné topánky!!!

No ako? Páčia sa vám?

Súvisiaci článok: Na manolky v teniskách






Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Barevné, výstřední, nápadné boty - ano, ano, ano!
    Úzké, špičaté, nerespektující nohu - nikdy.
    A Anna Wintour by měla asi své dřevěné dvojnice čas od času aktualizovat, noha "sedá" s věkem každému. Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale dobre sa na ne díva - na tie ihličky :D Inak máte pravdu, chodiť sa v tom nedá.

      Odstrániť
  2. Boty jsou nádherné, kdybych je měla, a k tomu minimalisticky interiér, vystavila bych si je jako umělecké dílo. Nebo bych se v nich nechala fotografovat vleže, ale na chození potřebuji "chodici" boty, protože chodím ráda pěšky. Kdysi jsem si pořídila boty na vysoké jehle a pak jsem v nich prakticky nechodila, protože to pro mě bylo utrpení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to nie je zlý nápad - kúpiť si tak hriešne drahé topánky ako vzácny artefakt :D :D :D Možno to tak robia aj celebrity. Raz sa v tom prejdú, pretrpia a šup do snobskej zbierky.

      Odstrániť
  3. Ježiš, ty korálové! Fantazie!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram