Anna Dello Russo (1962)

Mučí vás otázka, ako sa obliekať (neobliekať) po päťdesiatke? Šéfredaktorka japonskej edície Vogue, Anna Dello Russo, je ukážkovým príkladom, hodným zamyslenia sa. Poznáte to - ak sa niekto v zrelom veku oblieka príliš bláznivo, provokatívne, nápadne, mladistvo, čoskoro sa dočká uštipačnej otázky: "V tvojom veku, preboha?!"



Kreácie mondénnej, 55-ročnej Anny priam kolú oči. To, čo nosí ona, je absolútne za čiarou - príliš krátke sukne, pokrývky hlavy, z ktorých blednú papagáje závisťou, vysokánske podpätky. Každý detail jej oblečenia hrdo hlási do sveta: extravagancia!

Už som to na tomto blogu písala - nie som módna polícia. Môžeme tu síce všetky krútiť hlavou nad tým, prečo módna ikona ukazuje vychudnuté nohy a vráskavé kolená, Anne je to jedno. Celý život  sa bavila, obliekala výstredne, toto nie je otázka veku, toto sa zmeniť nedá. Ona je osobnosť a to, čo vidíme, je jej jedinečný štýl.

Anna Dello Russo, Wikimedia Commons, Photo: Renan Katayama (CC BY-SA 2.0)

Pokúšam sa predstaviť si Annu v oblečení podľa osvedčených rád, ako by sa mali obliekať dámy po päťdesiatke. Voľajako mi to nejde - a to mám teda dosť bujnú fantáziu. Pri pohľade na tak výraznú ženu mi prídu všetky tie poučky pre kategóriu 50+ ako strašná somarina.

Ľahko sa píšu pravidlá o obliekaní sa pre ľudí v zrelom veku, keď máte dvadsať. Ľahko sa o tom rozpráva, ale až dovtedy, kým sa sami v tomto veku neocitneme. To majú športové typy ozaj zahodiť tenisky a obuť decentné lodičky? A motorkárky vyšmariť kožené nohavice? Majú sa nákupné maniačky vzdať svojej vášne? Romantičky volánov?

Všetky tie diskusie o vhodnom oblečení pre zrelý vek sú nezmyselné a otázku "ako sa obliekať po päťdesiatke?" by som hádam aj zakázala. Kecy o vhodnosti farieb, riflí, búnd, či tričiek s potlačou nech si každý strčí za klobúk. Štýl a vkus sa nedajú paušalizovať. Ani vyjadrenie vlastnej osobnosti alebo momentálnej nálady.

Wikimedia Commons, photo by Christopher Macsurak, (CC BY-SA 2.0)

Anna Dello Russo nie je ikona, ktorú sa konkrétne ja chystám nasledovať. No a? Štýl sa nikdy neposudzuje tak, či by som si to aj ja obliekla. Anna si svoj vlastný štýl budovala roky, ten sa od nej odpárať nedá, aj keď sa sotva bude húfne kopírovať. Mimochodom - v Japonsku vládne kolektívny trend ukazovania nôh, kto ich má ukazovať, ak nie šéfredaktorka Vogue? Je skvelá!
Anna Dello Russo je talianska módna redaktorka, kreatívna konzultantka a šéfredaktorka Vogue Japan. Na rozdiel od americkej kolegyne Anny Wintour je rada stredobodom pozornosti a rada sa necháva fotografovať. Jedným z jej výrokov je: „Móda nikdy nie je pohodlná, musíte sa rozhodnúť, či sa chcete cítiť pohodlne, alebo vyzerať skvele.“
Mám pocit, ako keby som pri nej precitla.  To viete - o rok už mám šesťdesiat. Už ma začína mátať: ako sa obliekať po šesťdesiatke??? Presne tak, ako doteraz. Nebudem sa viesť na vlne priemernosti a zaužívaného klišé, móda ma baví. Ale sa ani nezbláznim z každého aktuálneho trendu. Čo už nechcem ukazovať celej ulici, to ani neukážem. Čo ma pobolieva, tomu uľahčím, napríklad nohám pohodlnejšími topánkami. Celkom skvele teda už nebudem vyzerať nikdy, lebo sa chcem cítiť najmä pohodlne. Čo sa mi však doteraz páčilo a nemala som na to vďaka múdrym radám odvahu, to si just zavesím. A minisukne sú už, chvalabohu, nejaké tri rôčky tak trochu demodé :D

Toto vôbec nie je kritika pani Dello Russo. Inšpirovala ma! Väčšina sme si už našli svoju osobnú cestu a štýl, tak nech nám do toho nikto nekecá. Čo sa hodí v našom veku a čo nie, určujeme my!

Súvisiaci článok (ako sa obliekať po štyridsiatke, haha): Ta sme še pobaveli!
Titulný obrázok: Wikimedia Commons, Photo by Christopher Macsurak, (CC BY-SA 2.0)




Baba Slováková

9 komentárov:

  1. Ahoj, Evi,
    no, "konečne" rozumná reč! Výborný článok! Tá baba má predsa v "popise práce" byť výstredná. A Iris Apfel? Na jej módne kreácie je radosť sa pozrieť!
    Myslím si, že oblečenie je súčasťou postoja k životu, priam životnej filozofie. Ako nám, dievčatám v najlepšom veku, má niekto diktovať, na čo práve máme chuť si obliecť? Jasné, že sa trošku pritúlime k módnym trendom, ale byť ich otrokom? Z toho sme už von. Tie, ktoré boli celý život "sivé myšky", a možno im to aj pristalo, z tých teraz určite nebudú rebelky a naopak. Samozrejme, nerozoberám tu príležitosti, ktoré vyžadujú určitý dress code. Takže obliekajme sa tak, aby sme pri pohľade do zrkadla mohli na tú cicu oproti zažmurkať :))).Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Smejem sa, Zuzi, nad tou "cicou"! Ty to vieš vždy tak krásne vystihnúť!!! Osobne si myslím, že obliekanie nie je skutočne otázkou veku, lež postavy. Sú aj mladé, ktoré si nemôžu dovoliť natiahnuť na seba hocičo. Nuž a Anna má štíhlu postavu, očividne má z nej radosť a rada ju ukazuje.

      Odstrániť
  2. Já jsem se vždycky ráda moderně oblékala.I dnes po šedesátce,ale přiměřeně věku a hlavně postavě.Mám ráda i když ostatní jdou s módou,rozhodně bych nepředepisovala starším dámám sukně na paty.Nicméně se musím přiznat,že když potkávám na ulici ženy 60+ v mikrominisukních,případně mikro šortkách ,přivádí mi to do rozpaků/a nejen mne.Bydlím v menším městě a tak si pamatuji,že stejně oblečené jsem je potkávala už před 40 a více lety.A rozhodně ne vždy zůstala postava stejná.Možná jsem málo odvážná/určitě/ale mám prostě ráda když celek působí esteticky.Myslím,že váš šatník je právě vzorem pro "dámy jistého věku".Moderní,barevný,svěží.Moc ráda se na vaše kreace dívám i inspiruji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sofie, za kompliment, ale stále akosi cítim, že to ešte nie je celkom ono. Nuž a minisukne a mikrošortky vyzerajú (okrem letovísk, kde je to tak trochu jedno, lebo je horúco) vkusne len na mladých štíhlych holkách. Súdnosť treba určite mať.

      Odstrániť
    2. Ano,máte pravdu.Já jsem tak nějak ani nemyslela minisukně více či méně nad kolena,ale ty co sotva kryjí pozadí/a někdy ho ani nekryjí/.A to bývá v tomto případě dost drsný pohled.Hezký den.

      Odstrániť
  3. Anna Dello Russo má stále dobrou postavu (tak jako ostatně i paní Eva), takže si podle mě může dovolit leccos. Když ji baví minisukně, tak ať je nosí, co na tom, že má vrásčitá kolena, na morbidně obézní osoby je horší pohled, i když jsou zahalené od hlavy k patě (a že jich i u nás přibývá!). Třeba ty šaty na posledním snímku se mi na ní moc líbí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa tie šaty na poslednej fotofrafii tiež páčia i Anna v nich. To, že ja by som si na to už netrúfla, je irelevantné :D

      Odstrániť
  4. Zrovna nedávno jsem narazila na starší článek od Dorrie Jacobson (Senior Style Bible), článek o tom, že otázka, jaký mají starší dámy zvolit styl vhodný k jejich věku, je nevhodná, protože už neexistují ostré hranice mezi generacemi, takže ta otázka nedává smysl.
    A jsem přesvědčená, že to tak je a není nutné se po padesátce nebo šedesátce oblékat konzervativně, nudně a nenápadně a stále si dělat hlavu s tím, zda si to nebo ono ještě mohu dovolit a kazit si radost z nového oblečení. Alespoň já se o to ve svých sedmapadesáti snažím a zvolna si zvykám na to, že možná mohu někomu připadat výstřední nebo podivná...
    Nahá kolena, stehna a břicho ale přece jen na veřejnosti (mimo bazény a koupaliště) neukazuju, i když vážím pořád stejně jako ve dvaceti (54kg/169cm)...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uff... tak to ste kočka! Kíl mám rovnako ale centimetrov o 11 menej. Takúto postavu len hrdo vystavujte na obdiv! No a áno... dnešné generácie "seniorov" sú omnoho aktívnejšie a "mladšie", než boli ich rodičia.
      S tou výstrednosťou - tiež som si najprv zvykala. Teraz mi to ale príde, že som výstredná málo :D

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram