Český kubizmus


Ak si v Prahe nejaký umelecký smer zasluhuje doslova padnutie na zadok, tak je to určite český kubizmus. Vyvíjal sa totiž iným spôsobom ako kubizmus svetový (viac-menej len maliarstvo) a miera, akou prenikol do architektúry a úžitkového umenia, nemá v Európe obdoby.
V krátkom období pred 1. svetovou vojnou (1911-1914) sa Praha stala centrom avantgardných umelcov, ovplyvnených parížskymi maliarmi Picassom a Braqueom. Za ten neuveriteľne krátky čas vznikli v Prahe diela svetového významu. Kubistické obdobie ovplyvnilo umenie v Československu na dlhú dobu - v grafickom dizajne, typografii, plagátovej a knižnej tvorbe (kuboexpresionizmus) a v architektútre a úžitkovom dizajne (rondokubizmus). V tom čase to boli podporované oficiálne umelecké smery, deklarujúce svojbytnosť mladého Československa. Vznikol národný štýl.



Najmä česká kubistická architektúra má v európskom kontexte výnimočné postavenie, nikde inde nedosiahla toľkého rozmachu. My nakukneme do úplne prvého domu v kubistickom štýle v Prahe, jedného z vrcholných diel tohto obdobia, národnej kultúrnej pamiatky.

Dům U Černé Matky Boží


Dom bol postavený v rokoch 1911-1912 podľa návrhu architekta Josefa Gočára. Názov domu pochádza od barokovej sošky, ktorá je umiestnená na nároží domu. Na prízemí bývala vináreň, na prvom poschodí kaviareň, zvyšok bol obchodný dom s textilom, kancelárie a byty.

Srandou je, že pôvodný Gočárov návrh domu nespĺňal požiadavky magistrátu na dokonalý súlad s historickým prostredím, a tak ho architekt doplnil o ďalšie kubistické prvky - napr. viac kubistický vchod alebo balkónové zábradlie :D


Budova sa dnes po celkovej rekonštrukcii stala sídlom stálej expozície českého kubizmu Národní galerie. Hlavnými predstaviteľmi smeru boli maliari Emil Filla, Vincenc Beneš, Antonín Procházka, sochár Otto Gutfreund, spisovateľ a maliar Josef Čapek, architekti a dizajnéri Pavel Jandák, Josef Gočár, Vlastislav Hofman, Josef Chochol, teoretik Václav Vilém Šlachta a mnohí ďalší. 

Na Slovensku mal národný smer odozvu najmä v maliarstve (Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda). Doslova raritou je ranné dielo Martina Benku, ktorý vytvoril viacero kubistických typografických fontov a niekoľko unikátnych kubistických huslí!

Kubistické zábradlie schodiska.


Dóza na stoličke je moja srdcovka, do tej som po uši zamilovaná. Až raz budem veľká, kúpim si ju. Verili by ste, že tento dizajn má viac ako sto rokov?! Pravidelne sa objavuje vo všetkých reprezentatívnych výberoch najlepšieho svetového dizajnu.


Pavel Janák, dóza, glazovaná keramika, lineárny maľovaný dekor, pre Artěl Praha vyrobil Rydl a Thon, Svijany Podolí, 1911. Tá vo výklade je replika, v prízemí domu je predajňa úžitkového umenia podľa pôvodných návrhov predstaviteľov kubizmu.



Jediná na svete!


Kubistická kaviareň Grand Café Orient je príkladom prieniku kubizmu i do interiéru. Architekt Gočár navrhol kubistický bar a všetky interiérové prvky - lustre, lucerny... Kaviareň existovala len 10 rokov a bola zrušená pre svoju "nemodernosť". Našťastie - po osemdesiatich rokoch bola v pôvodnej podobe opäť otvorená a zatiaľ čo kaviarne v štýle Art Deco alebo Art Nouveau nájdete hocikde, kubistická kaviareň je na celom svete len táto jedna jediná.

Čo by dal za to taký Paríž! A my, somári, ani poriadne nevieme, že takô máme.



Kubistický větrník. Veterníky milujem, objednala som si ho a dorazil... hranatý.


Všetky som ich spráskala! Nooo... teda tie dva pred sebou, z toho tretieho len tú šľahačku. Ľudia, zákusky tu majú ozaj fantastické. Obsluhujú vás čašníci zo starej školy, s úsmevom sa opýtajú, či vám chutilo a keď radostne pochválite, šťastne a nefalšovane sa usmievajú ešte viac.


Outfit


Musel byť čierno-čierny, to je jasné, však čierna madonna.

Sako z fantastickej sherwoodskej vlny mám už tiež dvadsať rokov, nenesie ani známky nemodernosti, ani opotrebovania. Sedí mi stále ako uliate, len jednu chybu má - na moju postavu je pridlhé. Nosievala som ho s úzkou sukňou po kolená a so štekľami, vtedy to bolo proporčne OK. Nuž ale ihličky na pražské mačacie hlavy... veď viete. Somarina. Takže, ak ku takémuto saku nejaké nohavice, tak určite tón v tóne. To sa teraz prihováram malým ženám, vysoké môžu nosiť, čo len chcú :D

Ku mašli so vzorkou kohútej stopy by najlepšie sadla biela košeľa, ale nie mne. Pre mňa je to pritvrdé. Vyskúšam svetlohnedú a už je to super. Mimochodom, mašle sú stále v kurze, teraz dokonca i s brošňami.


Odporúčanie pre iné farebné typy: pre blondínky si viem ku tomuto predstaviť košeľu v nežnej studenej staroružovej farbe, tmavovlasé Snehulienky by zažiarili s košeľou cyklámenovou alebo červenou. Jarné teplé typy by mohli natiahnuť marhuľovú.


Posledné zábery sú nafotené na Václaváku na jesenných trhoch. Tejto strážnej búdke som nemohla odolať!


Najväčšiu radosť mám z náušníc. Hodinu pred fotením som obišla nákupnú zónu Na Příkopě, hľadala som nejaké vhodné, lebo všetok dôraz sa pri tomto outfite presúva na tvár a krk. Našla som! Ani som neverila toľkému šťastiu. V obyčajnom obchodnom reťazci a za pár kačiek. Sú z čierneho drôtu a tá plastová kocka vo vnútri vyzerá just ako kocka cukru. Cube.


Outfit:
Sako: Betty Barclay
Nohavice: Zara
Košeľa: Marks&Spencer
Kabelka: Zara
Náušnice: C&A
Mašľa: sekáč
Okuliare: dm drogéria
Topánky: Gabor
Prsteň: Georg Jensen


 
Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním!

Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Ten nápad s bezovou halenkou místo bílé - na to bych nepřišla, gratuluji! A ta doza se mi také moc líbí, akorát bych musela vyházet půlku věcí z bytu, aby vynikla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo! Netreba gratulovať, to mne stačí obliecť si niečo čierno-biele a hneď vidím, že ZLE. Už som tu mala taký outfit /s luterákom/, tak som dala aspoň oranžové okuliare. Vyskúšala som mašľu s bielou košeľou, nuž paráda, ale len na vešiaku :D
      Pokiaľ niečo ČB, tak tá biela musí byť minimálne teplá /vajíčkovobiela/, na mašli je však snehobiela, tu nebola iná šanca :D

      Odstrániť
    2. Je to tak, bílá by seděla ke studenému typu ( zrovna já :-D ) Mně se líbí nápad s mašlí - kdysi jsem moc ráda nosila sametku - asi vyzkouším.

      Odstrániť
  2. Ste uzasna a insirativna zena. I ked som o generaciu mladsia, s radostou citam vsetky vase prispevky a hltam nove infotrmacie o stavbach. Skoda ze nie ste v Bratislave!

    Stanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Vám, Stanka, ďakujem za tak krásny a povzbudivý komentár!

      Odstrániť
  3. Náhodou som našla tento blog a som nadšená, krásne sa vyjadrujete, dobre sa to číta, aj som sa niečo nové dozvedela, ďakujem
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram